ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Στο μικροσκόπιο ανακριτών οι καυτές λίστες


Στο μικροσκόπιο ανακριτών οι καυτές λίστες


Στα χέρια των τριών πρώην ανώτερων δικαστικών (Πική – Κωνσταντινίδη- Καλλή) που θα αποτελέσουν την ερευνητική επιτροπή, θα διαβιβαστούν οι λίστες που αποκάλυψε το «protothema.gr», στις οποίες καταγράφονται τα ονόματα εταιρειών και φυσικών προσώπων, που μετέφεραν χρήματα από τη Κύπρο στο εξωτερικό, λίγο πριν την απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων.

Η ερευνητική επιτροπή αναμένεται να διοριστεί σήμερα από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς στις επίμαχες λίστες βρίσκονται τα ονόματα των συμπεθέρων του Άντη και Κάτιας Λούτσιου, καθώς και οικογενειακής τους εταιρείας. Το ζεύγος Λούτσιου, στις 12 και στις 13 Μαρτίου μετέφεραν εκτός Κύπρου, από λογαριασμό της εταιρείας «Loutsios & sons ltd» συνολικά 21.000.525 ευρώ με δύο εμβάσματα των10.500.262,50 ευρώέκαστο. Λίγες μέρες νωρίτερα (4 και 6 Μαρτίου) είχαν μεταφέρει από προσωπικό τους λογαριασμό 5.000.430 ευρώ, με δύο εμβάσματα3.000.215 ευρώ και 2.000.215 ευρώ αντιστοίχως. Το σύνολο των χρημάτων που «πέταξε» από τους λογαριασμούς τους λίγο πριν το ψαλίδι του Eurogroup ανέρχεται στα 26.000.955 ευρώ.

Οι μεταφορές αυτές θεωρούνται τουλάχιστον ύποπτες τόσο λόγω του ύψους του ποσού όσο και λόγω της χρονικής περιόδου που έγιναν οι μεταφορές σε τράπεζες του εξωτερικού. Μοιραία, η συγγενική τους σχέση με τον Νίκο Αναστασιάδη, δημιούργησε υποψίες για το ένδεχόμενο να είχαν τύχει προνομιακής ενημέρωσης για το επικείμενο κούρεμα καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Ο κ. Αναστασιάδης αλλά και η οικογένεια Λούτσιου αρνούνται την ύπαρξη δόλου στην υπόθεση. Η εταιρεία Loutsios & sons ltd με ανακοίνωση της υποστήριξε ότι τα χρήματα μεταφέρθηκαν για αγορές κάποιων ακινήτων στην Ελλάδα και για συμμετοχή σε διαγωνισμό για αγορά ακινήτου του ελληνικού δημοσίου στη Κύπρο. Ωστόσο η εξήγηση αυτή δεν πείθει καθώς δεν φαίνεται να εξηγείται γιατί τα χρήματα για αγορές στη Κύπρο και την Ελλάδα θα έπρεπε να μεταφερθούν στην Τράπεζα Barclays του Λονδίνου.

Υπό έρευνα και ο ΠρόεδροςΜετά την αποκάλυψη του «protothema.gr» η οποία αναδημοσιεύθηκε από όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανήλθε, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε την στιγμή που έδινε την μάχη στο Eurogroup για την αποτροπή της χρεωκοπίας της Κύπρου να δίνει προνομιακή πληροφόρηση σε οποιονδήποτε. Δεσμεύθηκε ότι θα δώσει οδηγίες στην ερευνητική επιτροπή να ερευνηθεί τόσο η δική του στάση όσο και η στάση και οι κινήσεις των συγγενικών του προσώπων με την ίδια αυστηρότητα που θα γίνει η έρευνα για όλους τους άλλους. Οι κύριοι Πικής – Καλλής και Κωνσταντινίδης που θα κάνουν την έρευνα είναι από τους πλέον αξιόλογους δικαστικούς και κατά γενική ομολογία δεν θα μπορούσε κάποιος να επηρεάσει το έργο τους. Το χρονικό όριο που έχουν για να παρουσιάσουν το πόρισμα τους για τα αίτια τις ευθύνες και τους υπευθύνους της κυπριακής οικονομικής τραγωδίας είναι τρεις μήνες.
Αναγκαία διευκρίνισηΟι μηδενικές ενδείξεις στις λίστες δεν υποδεικνύουν μηδενικό υπόλοιπο λογαριασμού όπως αρχικώς είχε υποτεθεί. Πρόκειται απλώς για ένδειξη ότι το έμβασμα έγινε σε ευρώ χωρίς μετατροπή από άλλο νόμισμα. Στην ίδια στήλη, τα ποσά που αναγράφονται είναι αυτά των ξένων νομισμάτων (Δολάρια – ρούβλια – στερλίνες) που μετατράπηκαν σε ευρώ.

Ουδείς γνωρίζει τα υπόλοιπα των λογαριασμών στις Κυπριακές Τράπεζες , των εταιρειών και των φυσικών προσώπων που έβγαλαν χρήματα εκτός Κύπρου.

Πρωταθλητές και ουραγοίΤο συνολικό ποσό που μεταφέρθηκε εκτός Κύπρου τις πρώτες 15 μέρες του Μαρτίου ανέρχεται στα 680 εκατ. περίπου. Το μεγαλύτερο ποσό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της λίστας, μεταφέρθηκε από την εταιρεία Ated Investment Ltd με δύο εμβάσματα συνολικού ύψους 49 εκατ. ευρώ, που ήταν κατατεθειμένα σε ρούβλια. Η μεταφορά έγινε στις 14 Μαρτίου. Ακολουθεί η εταιρεία Octala Ltd με 32.500.000 ευρώ (μετατράπηκαν από δολάρια) και ακόμα τρεις άλλες εταιρείες με περίπου 26 εκατ. ευρώ η καθεμία, που είχαν καταθέσεις επίσης σε δολάρια. Το μικρότερο ποσό αφορά την εταιρεία Tirona Ltd με 1.641.595 ευρώ (μετατροπή από δολάρια) και η συναλλαγή έγινε στις 5 Μαρτίου.







Πηγή: protothema.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook