ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ανησυχία για κύρωση του μνημονίου από τη ΒουλήΑνησυχία για κύρωση του μνημονίου από τη Βουλή


Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην κυπριακή κυβέρνηση η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη, ότι το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση πρέπει, για να έχουν ισχύ, να εγκριθούν από τη Βουλή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης με διακριτικό, αλλά εμφανή τρόπο, δεν έκρυψε σήμερα τις ανησυχίες της κυβέρνησης για την πιθανότητα ν’ αναγκαστεί η κυβέρνηση να προωθήσει το μνημόνιο στη Βουλή.

Η πρόσφατη εμπειρία της καταψήφισης του οριζόντιου κουρέματος από το κυπριακό κοινοβούλιο στις 19 Μαρτίου, και η κατάληξη σε βαθύ κάθετο κούρεμα και resolution των δύο τραπεζών μετά τη θυμωμένη αντίδραση των νομοθετών στις αποφάσεις του Eurogroup, δημιουργούν ανησυχίες σε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ότι η εμπλοκή του κοινοβουλίου στη διαδικασία εμπεριέχει κινδύνους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Το προεδρικό δεν αποκλείει τη δημιουργία αντιμνημονιακού μετώπου που θα δυσκολέψει τις προσπάθειες προώθησης μνημονιακών νομοσχεδίων, δημιουργώντας παράλληλα ενδοκομματικούς τριγμούς, σε κόμματα που στηρίζουν τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ότι δεν είναι δυνατό η δανειακή σύμβαση της Κύπρου να επικυρώνεται από κοινοβούλια κρατών μελών της Ευρωζώνης και την ίδια ώρα το κυπριακό νομοθετικό σώμα να την απορρίπτει ή να προβαίνει σε τροποποιήσεις. «Πέραν από κανονισμούς και πλαίσιο, αυτό που προέχει για όλους μας είναι η πολιτική στάση απέναντι στο συγκεκριμένο γεγονός. Και έχει σημασία πως αντιδρά ο καθένας προσωπικά και το κάθε κόμμα, απέναντι σε αυτή την ιστορική ευθύνη. Υπάρχει μία δανειακή σύμβαση που έχει εγκριθεί από το Eurogroup, φαίνεται ότι τα σημαντικά εθνικά κοινοβούλια θα την υιοθετήσουν και τίθεται τώρα τι θα κάνει η κυπριακή Βουλή. Ευελπιστώ ότι οι νομοθέτες εν τη σοφία τους θ’ αναλάβουν την ιστορική ευθύνη. Και έχω αυτή την προσδοκία», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Στυλιανίδης υπέδειξε στη συνέχεια ότι «όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι σημαίνει μία δανειακή σύμβαση μέσα από την οποία αποφύγαμε μία άτακτη χρεοκοπία και τι εικόνα θα δώσουμε στους δανειστές μας. Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να τα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της και γνωρίζει ότι το όλο ζήτημα έχει πάρει οδυνηρές διαστάσεις. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη διέξοδος».

Επεσήμανε ακόμη ότι «όποιος είναι έτοιμος να καταψηφίσει τη δανειακή σύμβαση θα πρέπει την ίδια ώρα ν’ αντιπροτείνει που θα βρεθούν αυτά τα Euro10 δισ. Θα πρέπει επίσης να αντιπροτείνει πως θ’ αντιμετωπίσουμε τις επόμενες μέρες θέματα πληρωμής μισθών και συντάξεων και πως θ’ αντιμετωπίσουμε το σάλο που θα προκληθεί παγκοσμίως και κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ένα ενδεχόμενο απόρριψης της δανειακής σύμβασης».
Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση, μετά την έκδοση της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, δεν έχει εκλογή από το να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας.Πηγή: real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook