ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

1,070 ΔΙΣ. ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ Η Εθνική κέρδισε το στοίχημα της ανακεφαλαιοποίησης

1,070 ΔΙΣ. ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Η Εθνική κέρδισε το στοίχημα της ανακεφαλαιοποίησης

Κέρδισε το «στοίχημα» η Εθνική Τράπεζα, έπειτα από μια υπεράνθρωπη προσπάθεια της διοίκησης της τράπεζας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η συγκέντρωση κεφαλαίων από ιδιώτες, ύψους περίπου 1,070 δισ. ευρώ.

Η Εθνική κέρδισε το στοίχημα της ανακεφαλαιοποίησης
Η διοίκηση της τράπεζας δέχθηκε συγχαρητήρια από τα περισσότερα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ χθες συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά το οποίο επιβεβαιώθηκε το ποσοστό κάλυψης ότι αντιστοιχεί σε 11%.
Η θετική έκβαση της «μάχης» για την άντληση των απαιτούμενων ιδιωτικών κεφαλαίων έχει πολυσήμαντη διάσταση, καθώς η επιτυχία της ΕΤΕ είχε αναδειχθεί, εκτός από τον τραπεζικό στόχο, σε πολιτικό, κοινωνικό και ελληνικό.
Η τράπεζα για να διατηρηθεί στον ιδιωτικό τομέα χρειαζόταν 785 εκατ. ευρώ, όμως η ζήτηση για συμμετοχή των ιδιωτών στην αύξηση της τράπεζας ήταν τόσο μεγάλη, που θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών του σχήματος ΕΤΕ - Εurobank, λένε χρηματιστηριακές πηγές. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι αν είχε δοθεί χρονική παράταση από τις Αρχές για το εν λόγω σχήμα, θα μπορούσαν να αντληθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια ύψους περίπου 1,58 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές, τα 3/4 των συμμετεχόντων της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου προήλθαν από ιδιώτες που εξασφάλισαν δικαιώματα μέσω χρηματιστηριακών πράξεων. Το υπόλοιπο 1/4 των συμμετεχόντων προήλθε από εγγραφές αδιάθετων μετοχών.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σημαντική μερίδα παλαιών και νέων μετόχων εγγράφηκαν για πάνω από 2.000 αδιάθετες μετοχές, ενώ κάτω από 10% του συνολικού ποσού αντιστοιχούσε σε ξένα Hedge Funds, καθώς η στρατηγική επιλογή της διοίκησης ήταν το μεγαλύτερο ποσό να προέλθει από ιδιώτες μετόχους και μάλιστα Ελληνες.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου το 50% της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου έχει καλυφθεί από εταιρείες και ιδιώτες του εξωτερικού, οι οποίες ωστόσο είναι ελληνικών συμφερόντων.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πάνω από 120.000 νοικοκυριά και μικροεπενδυτές έχουν συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, το οποίο εξασφαλίζει στην τράπεζα πολυμετοχικότητα. Υπενθυμίζεται ότι μετά την απαγόρευση συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων στην Αύξηση Κεφαλαίου, το ποσοστό τους μειώθηκε αισθητά και ως αποτέλεσμα αυξήθηκε το ποσοστό των ιδιωτών.
Με τη συγκέντρωση του 1,070 δισ. ευρώ η τράπεζα αποφεύγει την εγγραφή της στο κοστοβόρο Μετατρέψιμο Ομολογιακών Δανείων (CoCos). Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα θα μπορούσε να εγγραφεί για κεφάλαια ύψους έως 1,9 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με κύκλους της τράπεζας, το τελικό ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα διαμορφωθεί στο 11% (κεφάλαια περίπου 1,07 - 1,1 δισ. ευρώ) και ως εκ τούτου οι επενδυτές θα δικαιούνται για κάθε 1 νέα μετοχή 1 warrant, που θα ενσωματώνει το δικαίωμα αγοράς περίπου 8 - 8,1 μετοχών Εθνικής, κυριότητας ΤΧΣ εντός των επόμενων 4,5 ετών.
Οι κύριοι στόχοι της διοίκησης του κ. Α. Τουρκολιά έγιναν πραγματικότητα.
Η τράπεζα παραμένει στον ιδιωτικό τομέα και μένει σε ελληνικά χέρια.
Από αύριο οι επόμενες «μάχες» της διοίκησης που θα δοθούν είναι η διοχέτευση ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Α. Τουρκολιάς, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, κάλεσε τους εργαζομένους και τους ευχαρίστησε για τη συνεισφορά τους με κάθε τρόπο όλη την προηγούμενη κρίσιμη περίοδο.
Λίγο μετά, με επιστολή του προς τους εργαζομένους ο κ. Τουρκολιάς τούς ευχαρίστησε ξανά για τη συμβολή τους στη δύσκολη προσπάθεια και τους τόνισε ότι ο επόμενος στόχος της τράπεζας είναι «Να συμβάλουμε όλοι μαζί στη μετεξέλιξη της ελληνικής οικονομίας».
Η επιστολή στους εργαζομένους
Ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τραπέζης, στο πλαίσιο του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ συνέρχεται αύριο, Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013, προκειμένου να πιστοποιήσει την αύξηση και θα ακολουθήσει δημοσιοποίηση του ακριβούς ποσού που συγκεντρώθηκε, της κατανομής των μετοχών και άλλα συναφή, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες διαδικασίες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Με τη σημερινή μας επικοινωνία θέλω να ευχαριστήσω κάθε έναν από σας προσωπικά, τους Εργαζομένους στον Ομιλο, για την ενεργό στήριξή σας στην ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού μας κεφαλαίου. Η αύξηση αυτή διασφαλίζει στην Εθνική τον, επί 172 χρόνια, θεσμικό και αποφασιστικό ρόλο της στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, στην πρόοδο και την ευημερία των Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδος.
Με την ενεργή συμμετοχή για μία ακόμη φορά των εκατοντάδων χιλιάδων Μετόχων μας στην αύξηση του κεφαλαίου της Εθνικής είμαστε, Μέτοχοι-Εργαζόμενοι-Πελάτες, σε νέα αφετηρία ώστε να συμβάλουμε στη μετεξέλιξη της εθνικής οικονομίας. Καλωσορίζουμε στην επιδίωξή μας αυτή και τους νέους Μετόχους-Επενδυτές, που μέσω της αύξησης εντάσσονται στη μεγάλη μας οικογένεια.
Συλλογικά, συνειδητά και υπεύθυνα σχεδιάζουμε το αύριο, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και πάλι δημιουργικά και αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις και ως πιστωτικό σύστημα και ως χώρα.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook