ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Τι συνέβη σαν σήμερα 10 Οκτωβρίου

1994 - Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής κερδίζουν οι Αμερικανοί ερευνητές Αλφρεντ Γκίλμαν και Μάρτιν Ρόντμπελ, για την ανακάλυψη της πρωτεΐνης G, η οποία λαμβάνει τα μηνύματα μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα και στη συνέχεια τα κατευθύνει στο σωστό αποδέκτη.
1995 - Έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας - πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για θέματα διακίνησης προσώπων και εμπορευμάτων.
1995 - Ανακηρύσσεται γενική γραμματέας της Εθνικής Συμμαχίας για τη Δημοκρατία στη Μιανμάρ η ηγέτης της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κίι.
1996 - Διοικητής του Αγίου Όρους διορίζεται ο Σταύρος Ψυχάρης.
1996 - Καταδίκη από το μονομελές πλημμελειοδικείο Αθηνών της ιδιοκτήτριας των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» Κατερίνας Βελλίδη, σε φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο για τη μη καταβολή νόμιμων αμοιβών των εργαζομένων.
1997 - Η Νατάσα Αθίνη–Τσούνη σκαμπιλίζει τη Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου, ενώ η τελευταία υπογράφει βιβλία για χάρη των αναγνωστών της, στη «Στοά Βιβλίου».
1997 - Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στην Αμερικανίδα Τζόντι Ουίλιαμς και στην οργάνωση «Διεθνής Εκστρατεία για την Απαγόρευση των Ναρκών».
1997 - Από συντριβή αεροσκάφους DC9 της Αργεντινής Austral Airlines DC-9-32 στην Ουρουγουάη (κοντά στο Νουέβο Μπερλίν), σκοτώνονται 74 άτομα.
1997 - Στο Μεξικό 400 άτομα σκοτώνονται από τον τυφώνα «Πολίν».
1999 - Οι σοσιαλιστές του Αντόνιο Γκουτέρες κερδίζουν σαρωτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές που γίνονται στην Πορτογαλία, με 44,1% και 115 από τις συνολικά 230 έδρες του Κοινοβουλίου.
1999 - Σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Αυστραλούς στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης στο Ανατολικό Τιμόρ και Ινδονήσιους, σκοτώνεται ένας Ινδονήσιος.
1999 - Εκτοξεύεται το πρώτο εμπορικό διαστημόπλοιο (ουκρανικό) από πλατφόρμα που επιπλέει στη θάλασσα.
2000 - H Συμμαχία του Λαού κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στη Σρι Λάνκα, με 45,1% και 107 έδρες στο Κοινοβούλιο
2000 - Ανακαλύπτεται στη Βραζιλία αβγό ψείρας σε ανθρώπινη τρίχα, ηλικίας 10.000 ετών (πρόκειται για την αρχαιότερη ψείρα του κόσμου).
2001 - Στο Μπανγκλαντές ορκίζεται νέα Πρωθυπουργός και ΥΠΕΘΑ η νικήτρια των πρόσφατων (1/10/01) εκλογών, Χαλίντα Ζία, 56 ετών.
2001 - Στο Μπελίζε, ο τυφώνας «Ίρις» αφήνει στο πέρασμα του τουλάχιστον 19 νεκρούς, περίπου 13.000 αστέγους και ζημιές 250 εκατομ. δολαρίων.
2001 - Ο Andy Cole σημειώνει το 23ο του «ευρωπαϊκό» γκολ στον αγώνα Ολυμπιακού-Manchester United (0-2) για το Champions League και γίνεται ο πρώτος Άγγλος σκόρερ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ξεπερνώντας τον Bobby Charlton.
2002 - Στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στο Πακιστάν, ο Μουσουλμανικός Σύνδεσμος του Πακιστάν κερδίζει 76 έδρες, με 62 να πηγαίνουν στο Κόμμα των Κοινοβουλευτικών. Οι εκλογές, στις οποίες δε λαμβάνει μέρος η Αντιπολίτευση, χαρακτηρίζονται ως διαβλητές από τον πολιτικό κόσμο, ενώ η Ουάσιγκτον επαινεί την κυβέρνηση Μουσαράφ για την απόφασή της να διεξαγάγει εκλογές.
2002 - Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Ούγγρο λογοτέχνη Ίμρε Κερτέζ, 72, εβραϊκής καταγωγής, «γιατί η γραφή του αποτυπώνει την εύθραυστη εμπειρία του ατόμου μέσα στη βαρβαρική αυθαιρεσία της ιστορίας».
2003 - Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στην Ιρανή δικηγόρο Σιρίν Eμπάντι. Πρόκειται για την πρώτη φορά στα 102 χρόνια της ιστορίας του θεσμού που το βραβείο Nομπέλ Eιρήνης απονέμεται σε μουσουλμάνα.
2003 - Το χάλκινο μετάλλιο κατακτά η Xαρίκλεια Kαστρίτση (58 κ.) στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα άρσης βαρών νεανίδων στην κίνηση του αρασέ με 82,5 κ, στη Βαλένθια της Ισπανίας.
2004 - H Ιταλία κερδίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης στο μπριτζ.
2004 - Πρόεδρος της Σομαλίας εκλέγεται στο Ναϊρόμπι στην Κένυα ο πρώην αξιωματικός του Στρατού, Αμπντουλάχι Γιουσούφ Αχμέντ, που είναι ο πρώτος εκλεγμένος αρχηγός Κράτους στη χώρα από το 1991.
2005 - Στη Γερμανία αποφασίζεται έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις ο σχηματισμός μεγάλου συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνικών και Σοσιαλδημοκρατών, με νέο καγκελάριο την Άνγκελα Μέρκελ.
2005 - Ο Ιρλανδός συγγραφέας Τζον Μπάνβιλ κερδίζει το λογοτεχνικό Βραβείο Booker για το μυθιστόρημά του Η Θάλασσα.
2005 - Ορκίζεται νέος Υφυπουργός Οικονομικών ο βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.