ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Κυκλοφόρησε νεο φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη


Ένα νέο φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη που κυκλοφόρησε τους τελευταίους μήνες και στην Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιείται μετά τη θεραπεία πρώτης γραμμής και πριν ο ασθενής υποβληθεί σε χημειοθεραπεία.
Πρόκειται για την οξική αμπιρατερόνη, έναν αναστολέα βιοσύνθεσης ανδρογόνων, που χορηγείται μία φορά την ημέρα και δεν έχει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το Θ’ Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο που διοργανώνει από 17-20 Οκτωβρίου η Ουρολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος (ΟΥΕΒΕ).
Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΟΥΕΒΕ Ιωάννης Βακαλόπουλος στις περιπτώσεις μη εγχειρήσιμου καρκίνου του προστάτη χορηγείται ορμονοθεραπεία και, εφόσον αυτή δεν αποδώσει ως θεραπεία πρώτης γραμμής, ο ασθενής αντί να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία μπορεί να πάρει οξική αμπιρατερόνη, η οποίο επιφέρει πλήρη στέρηση των ανδρογόνων που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τον οργανισμό. Το φάρμακο αυτό μπορεί να χορηγηθεί και μετά από χημειοθεραπεία.
Η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη διεγείρει τους καρκίνους του προστάτη, ενώ η διακοπή της παραγωγή της από τον οργανισμό μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου και ακόμη να τον συρρικνώσει. Το μεγαλύτερο ποσοστό τεστοστερόνης παράγεται από τους όρχεις, ενώ ένα μικρό ποσοστό παράγεται από άλλον ιστό στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του καρκίνου με τη συμβολή ενός του ενζύμου κυτόχρωμα Ρ17. Η οξική αμπιρατερόνη αποκλείει το ένζυμο αυτό, με αποτέλεσμα να σταματά την παραγωγή της τεστοστερόνης στους όρχεις και στους άλλους ιστούς του σώματος.
Όλες οι παθήσεις του ουροποιητικού είναι ιάσιμες εφόσον προληφθούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα, επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΥΕΒΕ Χάρης Αηδονόπουλος.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace (Μοναστηρίου 305) ειδική ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό σχετικά με όλα τα θέματα υγείας του ουροποιητικού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
loading...
Share on Google Plus

Unknown

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.