ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Περιθώρια συμφωνίας χωρίς οριζόντια μέτρα βλέπει η Eurobank


Οι αναλυτές δεν αποκλείουν στοχευμένες παρεμβάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς αποτελέσματος του 2014
Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας για το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό του 2014, χωρίς την επιβολή νέων οριζοντίων μέτρων εκτιμούν οι αναλυτές της Eurobank, στην τελευταία τους ανάλυση «7 Ημέρες Οικονομία».
Τονίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες είναι αναγκαίο να ολοκληρώσει μια σειρά από δράσεις, τις οποίες και καταγράφει, αναλυτικά σε πίνακα (χρονοδιάγραμμα δράσεων για την ελληνική οικονομία).
Οι αναλυτές, ωστόσο, δεν αποκλείουν στοχευμένες παρεμβάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς αποτελέσματος του 2014.
Σε γενικές γραμμές, η ολοκλήρωση των δράσεων προϋποθέτει και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, καθώς και την αύξησή του για τα επόμενα χρόνια (ο στόχος για το 2014 είναι πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δις. ή 1,6% του ΑΕΠ, 3,0% του ΑΕΠ για το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ για το 2016 κτλ). Μεταβολή των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο από το 2014 και μετά, σύμφωνα με την ανάλυση, μπορεί να υπάρξει μόνο αν κάτι τέτοιο προβλεφθεί στην αναμενόμενη (για την Άνοιξη του 2014) συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα, μια βασική υπόθεση είναι η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Ας μην ξεχνάμε ότι πέρα από την παρούσα αξιολόγηση θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλες τρείς (Δεκέμβριος 2013, Μάρτιος 2014 και Ιούνιος 2014) μέχρι να λήξει η χρηματοδότηση από τους εταίρους της Ευρωζώνης. Η χρηματοδότηση του ΔΝΤ αλλά και οι σχετικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν μέχρι το 2016. Συνεπώς, ο χρόνος για τη λήξη της χρηματοδότησης είναι περιορισμένος», επισημαίνεται.
Συνεπώς, οι αναλυτές αναμένουν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση για την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Κάθε καθυστέρηση στην εφαρμογή τους είναι δυνατό να προκαλέσει και ανάλογη καθυστέρηση και στις απαιτούμενες δράσεις και κυρίως στις αποφάσεις για τη βελτίωση της διατηρησιμότητας του χρέους. Όμως, η παράταση της αβεβαιότητας για το ζήτημα του χρέους θα θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2014, όπως εκτιμά η Eurobank.
Παράλληλα, θεωρείται ικανοποιητική η εξέλιξη της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η αβεβαιότητα, όμως, για τα έσοδα και τις πρωτογενείς δαπάνες παραμένει. Το κρίσιμο σημείο για την επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος είναι ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων μέχρι το τέλος του 2013.

Πηγή: voria.gr

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.