ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Master plan για … έχοντες σε 44 στρέμματα


Κατά πλειοψηφία πέρασε τελικά από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου – όπως εξάλλου αναμενόταν – η εισήγηση για τη διενέργεια ενός πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που θα έχει ως αποτέλεσμα τη σύνταξη ενός master plan για την αξιοποίηση 44 στρεμμάτων δίπλα...
ακριβώς στο Παγκρήτιο Στάδιο, εκεί που σκάει το κύμα στην πόλη του Ηρακλείου! Και παρά τις απορίες και τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν στους αρμόδιους, όπως δήλωσε στο Σκάι Κρήτης ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανόλης Συντυχάκης, τελικά το ακίνητο θα αποτελέσει αντικείμενο σε διαγωνισμό αρχιτεκτόνων με προϋποθέσεις που βάζει ο δήμος και στη συνέχεια, όπως αναφέρεται στην εισήγηση, θα υπάρχει η δυνατότητα επενδύσεων μέσα σε αυτή την έκταση. Βέβαια, σε τέτοιες εποχές είναι αντιληπτό ότι ο επενδυτής δεν μπορεί να είναι το κράτος αλλά ούτε και η αυτοδιοίκηση, άρα τα όσα θα φτιαχτούν στην έκταση του δήμου θα είναι με … ιδιωτική πρωτοβουλία, άρα προσβάσιμα σε όσους θα έχουν χρήματα για να δαπανήσουν, όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων και ο κ. Συντυχάκης.

Και βέβαια όλα αυτά γίνονται λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και πάντα στα πλαίσια μίας κεντρικής πολιτικής γραμμής που υπάρχει, όπως επεσήμανε στις δηλώσεις του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. Από την άλλη πλευρά ωστόσο υπήρξε και ο αντίλογος που έλεγε ότι η έκταση αυτή έμενε ανεκμετάλλευτη επί σειρά ετών και μέσα από αυτή τη διαδικασία υπάρχει μία δυνατότητα αξιοποίησης. Μία άποψη όμως που αφήνει περιθώριο στο κέρδος και … εκτός τη διάσταση της κοινωνικής πολιτικής και προσφοράς. Πάντως ο Δήμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της διαχειρίστριας εταιρίας και προτείνει με κάθε λεπτομέρεια τι θα μπορούσε να φτιαχτεί στην έκταση των 44 στρεμμάτων, δίπλα στο Παγκρήτιο Στάδιο, το Κλειστό του Λίντο και το Παγκρήτιο Κολυμβητήριο δίπλα στη θάλασσα … στην κατά τα άλλα μια περιοχή υποβαθμισμένη χωρίς εφαρμοσμένο σχέδιο πόλης και επί το πλείστον άναρχα δομημένη. Οι προϋποθέσεις Έτσι όσοι κερδίσουν αυτό το διαγωνισμό και προχωρήσουν στο master plan θα πρέπει να έχουν κατά νου τα εξής : Οι προτεινόμενες δεσμευτικές για τους μελετητές χρήσεις αφορούν κυρίως σε εγκαταστάσεις αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής και εξυπηρετήσεων. Οι μελετητές ενδεικτικά οφείλουν να χωροθετήσουν: α) Υπαίθριες αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις (γήπεδα ποδοσφαίρου πλαστικού χλοοτάπητα με δυνατότητα διαχωρισμού με αναρτημένο από συρματόσχοινο δίχτυ σε δύο τμήματα και με διαγράμμιση σε τέσσερα τμήματα με κερκίδες περίπου 1500 θέσεων, συγκρότημα 6-8 γηπέδων τένις με λυόμενες κερκίδες περίπου 500 θέσεων, συγκρότημα 3 γηπέδων beach volley από τα οποία 1 για παιχνίδι και 2 βοηθητικά, συγκρότημα αμφιθεατρικών κερκίδων έως 1500 θέσεων με ελαφρό σκιάστρο με υποδομές για φιλοξενία και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με πρόβλεψη χώρου σκηνής και παρασκηνίων και δυνατότητα ενσωμάτωσης χώρου beach volley, ποδηλατοδρόμιο για προπόνηση και αγώνες.

β) Υπαίθριες εγκαταστάσεις κολύμβησης και θαλάσσιων σπορ (συγκρότημα με ανοικτές πισίνες, κατά την κρίση των μελετητών, με λειτουργική και οργανική σύνδεσή τους με τις εγκαταστάσεις εστίασης- αναψυχής, υποδομές εγκαταστάσεων θαλάσσιων σπορ όπως beach volley, beach soccer, κανό, καγιάκ, ιστοσανίδα κλπ., υποδομές εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης παραλίας, όπως τουαλέτες- ντους- αποδυτήρια, σημεία ελέγχου, εξέδρες ναυαγοσώστη, αποθηκευτικοί χώροι κλπ.)

γ) Εγκαταστάσεις εστίασης- αναψυχής, σε συγκρότημα σε απόσταση έως 50 μ. από τη θάλασσα, με δυνατότητα εξυπηρέτησης τόσο των αθλητικών εγκαταστάσεων όσο και των λουομένων, που θα παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης των δραστηριοτήτων των αθλητικών χώρων και των χώρων για παιδιά και θα περιλαμβάνει τουλάχιστον καφέ, σνακ μπαρ, εστιατόριο και τους αναγκαίους βοηθητικούς και αποθηκευτικούς τους χώρους.

δ) Χώροι για παιδιά (παιδική πισίνα, παιδική χαρά, αθλητικό θεματικό πάρκο για παιδιά που θα περιέχει ενδεικτικά ιστό/ πυραμίδες αναρρίχησης, αιώρες κλπ, στοιχεία νερού για παιδιά, όπως ενδεικτικά συντριβάνι με χαμηλούς πίδακες κλπ.)

ε) Χώρος παιχνιδιών- άσκησης εφήβων και ενηλίκων (scate park έκτασης τουλάχιστον 2 στρεμμάτων, τοίχος αναρρίχησης ενδεχομένως στο περίβλημα του Παγκρητίου Σταδίου, καθώς και εγκαταστάσεις για άλλες υπαίθριες δραστηριότητες κατά την κρίση των μελετητών, όπως ενδεικτικά παιχνίδι με μπότσια- μπίλιες, σκάκι κλπ). στ) Κτιριακό συγκρότημα βασικών χώρων υποδομής, που είναι δυνατόν να τοποθετηθεί και κάτω από συγκρότημα/ συγκροτήματα κερκίδων. Περιλαμβάνει τουλάχιστον αποδυτήρια- χώρους υγιεινής (2 ομάδες αποδυτηρίων 16- 20 ατόμων η κάθε μια για χρήση είτε από άνδρες είτε από γυναίκες με ντους με διαχωριστικά για το 1/3 περίπου της δυναμικότητας, τουαλέτες και νιπτήρες, σάουνα και υδρομασάζ), χώρος διοίκησης- ελέγχου διαχείρισης (γραμματεία, ταμείο, αίθουσα συναντήσεων, τουαλέτα, πολυκούζινο), ιατρείο (αίθουσα αναμονής, εξεταστήριο, γραφείο ιατρού, αίθουσα βραχείας νοσηλείας), και βοηθητικούς χώρους (αποθήκη υλικού, αποθήκη καθαρισμού, μηχανοστάσιο, δεξαμενή νερού, δεξαμενή αποταμίευσης νερού χρήσης κλπ).

ζ) Συγκρότημα ξενώνων, με δυνατότητα φιλοξενίας αθλητικών ομάδων και ελάχιστη δυναμικότητα 42 ατόμων (20 τουλάχιστον δωμάτια, προδιαγραφών ξενοδοχείου τουλάχιστον τριών αστέρων).

η) Χώρους στάθμευσης, σε οργανωμένο, ελεγχόμενης εισόδου συγκρότημα υπαίθριας ή εν μέρει στεγασμένης στάθμευσης τουλάχιστον 800 θέσεων, από τις οποίες περίπου 200 θέσεις θα μελετηθούν ώστε διαθέτουν υποδομές για την εξυπηρέτηση τροχόσπιτων (σκίαση, παροχές δικτύων) και διοργάνωσης ανοικτών εμπορικών και καλλιτεχνικών εκθέσεων.

Οι προτεινόμενες προαιρετικές για τους μελετητές χρήσεις αφορούν σε καινοτόμες προτάσεις τους για τη δημιουργία συγκροτήματος ή συγκροτημάτων εμπορικών δραστηριοτήτων κατά την κρίση τους (ενδεικτικά συγκρότημα καταστημάτων, λοιπών εγκαταστάσεων αθλητισμού, τουρισμού και αναψυχής κλπ.).»

prismanews.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.