ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Άφησε κληρονομιά 4,2 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και δεν αξιοποιούνται λόγω γραφειοκρατίας

8 Δεκεμβρίου του 2008 και σε ηλικία 83 ετών ο επιχειρηματίας και έμπορος, Γιώργος Μαλινάκης, φεύγει από την ζωή αφήνοντας πίσω του μια αμύθητη περιουσία με κληρονόμους την...
κοινωνία των Χανίων, αφού δεν είχε αποκτήσει οικογένεια.

Μέσα από τη διαθήκη του, διέθετε την κινητή και ακίνητη περιουσία του - η οποία σήμερα αγγίζει τα 4,2 εκ. ευρώ - στο Νοσοκομείο Χανίων για την ανέγερση Ψυχιατρικής Πτέρυγας, με μία και μοναδική επιθυμία. Ζητούσε να τεθεί στην κύρια είσοδο της πτέρυγας που θα ανεγερθεί μια πλάκα στην οποία να αναφέρεται: «Δωρεά Γεωργίου Γεωργίου Μαλινάκη, εις μνήμη των γονέων του Γεωργίου και Αλεξάνδρας» και φυσικά -στην περίπτωση που δεν τηρηθεί η διαθήκη με σχολαστικότητα - το κληροδότημα θα δοθεί στον Ερυθρό Σταυρό.

Ωστόσο, η ασύλληπτη δωρεά με καταθέσεις ύψους περίπου 3,7 εκ. δολαρίων, χρυσές λίρες Αγγλίας, ακίνητα σε Χανιά και Αθήνα, παραμένει μέχρι και σήμερα αναξιοποίητη εξαιτίας πολλών και τραγικών συμπτώσεων. Η πρώτη καθυστέρηση οφείλεται σ' έναν νόμο του 1939(!) και μετά ακολούθησαν η χαρακτηριστική ολιγωρία του υπουργείου Οικονομικών αλλά και τραγελαφικά περιστατικά όπως το χάσιμο φακέλων οι οποίοι είχαν αποσταλεί από την Επιτροπή Εκτέλεσης της Διαθήκης στο Υπουργείο έχοντας όμως σαν αποτέλεσμα, την στιγμή που η κρίση έχει γονατίσει την ελληνική κοινωνία, τα εκατομμύρια που κληροδότησε στο Νοσοκομείο των Χανίων να «δεσμευτούν» και πέντε χρόνια μετά να αναμένουν ακόμη την εκταμίευση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr ο φάκελος με την υπόθεση του κληροδοτήματος έχει αποσταλεί από τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία πλέον αναλαμβάνει και τη διαχείρισή του, ενώ ταυτόχρονα οι δαπάνες για την εκτέλεση του έργου που χρονολογούνται από το 2009, επιτέλους εγκρίθηκαν, επιτρέποντας πλέον, η διαδικασία για την αξιοποίηση της διαθήκης να συνεχιστεί με ταχύτατους ρυθμούς.

Η πρώτη εξέλιξη, αποτέλεσμα της κατάργησης του νόμου του 1939, είναι πολύ σημαντική όπως σημειώνει ο κ. Ανδρέας Μπαϊλάκης, σύμβουλος επί των οικονομικών θεμάτων της Επιτροπής Εκτέλεσης της Διαθήκης, καθώς πλέον όλες οι εγκρίσεις και ο έλεγχος θα γίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Γ.Γ κ. Δεικτάκη, στον οποίο ήδη έχει σταλεί ο φάκελος.

Έτσι η όλη διαχείριση θα είναι αποτελεσματικότερη επιταχύνοντας τις διαδικασίες, χωρίς τη διαμεσολάβηση του κεντρικού κράτους.

Η δεύτερη εξέλιξη «λύνει» τα χέρια της Επιτροπής καθώς χωρίς την έγκριση των δαπανών των τελευταίων 4 ετών, για να καλυφθούν τα αναγκαία έξοδα προς διασφάλιση της περιουσίας και τα αναγκαία έξοδα για την υλοποίηση της βούλησης του διαθέτη η Επιτροπή δεν μπορούσε να προχωρήσει ούτε στα στοιχειώδη, όπως το άνοιγμα της θυρίδας σε Τράπεζα της Αθήνας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκτέλεσης της Διαθήκης Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ανέφερε ότι από την πλευρά της η Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε μέσα στον Οκτώβρη, έχει κάνει όλες τις ενέργειες που ζητήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται ο φάκελος να σταλεί στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας για να προκηρυχτεί το έργο.

«Το έχουμε πάρει πατριωτικά, το ενδιαφέρον όλων μας είναι να υλοποιηθεί η διαθήκη» δήλωσε ο Σεβασμιότατος αναφερόμενος στον τελευταίο και σημαντικότατο όρο της διαθήκης που αναφέρει ότι σε περίπτωση που το Νοσοκομείο Χανίων με ακρίβεια και σχολαστικότητα δεν εφαρμόσει τους όρους της διαθήκης, αυτή ανακαλείται και όλα τα κινητά και τα ακίνητα του Γεωργίου Μαλινάκη περιέρχονται στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

koolnews.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.