ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Είκοσι πελάτες χρωστούν €6 δισ. στην Τρ. Κύπρου

Λευκωσία: Μήνυμα σε αυστηρούς τόνους σε όσους χρεώστες εξακολουθούν να μην συνεργάζονται για την... αποπληρωμή των δανείων τους έστειλε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούρικαν, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου 2013. Ανέφερε ότι 20 πελάτες χρωστούν €6 δισ. στην Τράπεζα Κύπρου, δίνοντας την εικόνα που έχει να αντιμετωπίσει το συγκρότημα με το δανειακό χαρτοφυλάκιο.

Με αφορμή την επιδείνωση της δανειακής ποιότητας του χαρτοφυλακίου επικεντρώθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει η τράπεζα για να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Εξήγησε ότι η διεύθυνση της τράπεζας έχει διαχωρίσει αυτούς των οποίων τα δάνεια εκκρεμούν σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τα ποσά που οφείλουν: Τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις μικρομεσαίες και τους ιδιώτες.

Ο κ. Χούρικαν τόνισε ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει την καλή διάθεση να δει με ευαισθησία όλα τα προβληματικά δάνεια αυτών που συνεργάζονται με την τράπεζα, αλλά πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη συνεργασία με τους δανειζόμενους.

Εμφανίστηκε, όμως, ιδιαίτερα αυστηρός προς εκείνους οι οποίοι δεν θα συνεργαστούν γνήσια με την τράπεζα για να διευθετήσουν τα δάνειά τους. Επιπρόσθετα, θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη όχι μόνο το μέγεθος του δανείου, αλλά και το κατά πόσο ο επηρεαζόμενος πελάτης ή επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου του.

Ο κ. Χούρικαν εξήγησε ότι ήδη η τράπεζα βρίσκεται στη διαδικασία της είσπραξης των δανείων, τονίζοντας ότι όταν αρχίσει η σταδιακή αποπληρωμή τους θα είναι ένα θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η τράπεζα μπήκε σε ορθή πορεία.

Ανέφερε ότι στόχος είναι η πώληση όλων των θυγατρικών στο εξωτερικό εκτός από το δίκτυο που υπάρχει στην Αγγλία. Όσον αφορά στις ασφαλιστικές εταιρείες ο διευθύνων σύμβουλος επεσήμανε ότι δεν έχει ληφθεί προς το παρόν καμία απόφαση.

Ο κ. Χούρικαν με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανέφερε ότι «ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων του Συγκροτήματος αποκαταστάθηκε σε 10,5%. Σχέδια για την αναδιάρθρωση του Συγκροτήματος βρίσκονται σε εξέλιξη και λαμβάνονται αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ενίσχυση της διαχείρισης κινδύνων και τη διαφύλαξη της καταθετικής βάσης του Συγκροτήματος».

«Παρά τις πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Συγκρότημα, είμαστε ξεκάθαροι για το τι πρέπει να γίνει», ανέφερε.

«Προτεραιότητά μας», συνέχισε, «παραμένει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των πελατών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την επικέντρωσή μας στην ανακοπή της επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού, στην πρόοδο αναφορικά με την πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων και στη διατήρηση της κεφαλαιακής επάρκειας ώστε να ανοικοδομήσουμε μια ισχυρή βάση για την ασφαλή επιστροφή των καταθετών στην τράπεζα».
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.