ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ερώτηση Τέρενς Κουίκ για την εξαίρεση των διατηρητέων κτιρίων από τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Την εξαίρεση των διατηρητέων ακινήτων (κτίριο και οικόπεδο-περιβάλλων χώρος τους) από το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ), μεταφέρει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο Βουλευτής...
Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Επί της ουσίας ο Τέρενς Κουίκ μεταφέρει κατεπείγον αίτημα του Στέλιου Ξηρουχάκη, Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω, το οποίο του διαβιβάστηκε στο ηλεκτρονικό του Ταχυδρομείο της Βουλής, με το εξής εισηγητικό:

«Είμαι ιδιοκτήτης ενός διατηρητέου κτιρίου-οικία στο Νέο Φάληρο, το οποίο είναι κτισμένο το 1890 εντός ενός οικοπέδου (κήπος), όπως όλες οι παλιές κατοικίες της περιοχής. Το ακίνητο αυτό το κληρονόμησα από τον πατέρα μου, ο οποίος το είχε και αυτός από τον πατέρα του», υπογραμμίζει ο Στέλιος Ξηρουχάκης και τονίζει πώς «με απίστευτες οικονομικές θυσίες προσπαθούν να το διατηρήσουν ως μνημείο πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομίας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, χωρίς οποιαδήποτε βοήθεια από την Πολιτεία. Επίσης ούτε το ιδιοκατοικούν ούτε έχουμε οποιοδήποτε εισόδημα από αυτό».

Όπως επισημαίνει ο Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, «μέχρι στιγμής έχουμε πληρώσει μέχρι σήμερα όλους τους φόρους (κληρονομίας, ΦΑΠ κλπ. κλπ.), αλλά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ) όμως, θα πρέπει να πληρώνω μόνο για αυτό το ακίνητο, το εξωφρενικό ποσό των 9.000 ετησίως»!

«Προτίθεστε να εξαιρέσετε ολοσχερώς το σύνολο των διατηρητέων ακινήτων (κτίριο και οικόπεδο-περιβάλλων χώρος τους), όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί από το ΕΤΗΔΕΕ;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και τονίζει πώς σε αντίθετη περίπτωση τα κτίρια αυτά (που διασώθηκαν ακόμα και από πολέμους) θα δημευθούν και με μαθηματική ακρίβεια θα καταρρεύσουν, αφού οι ιδιοκτήτες τους, όχι μόνο δεν θα μπορούν πλέον να τα συντηρούν και να αντιμετωπίσουν τις νέες παράλογες οικονομικές επιβαρύνσεις, αλλά θα «τιμωρηθούν» και θα αποκτήσουν και την ιδιότητα των οφειλετών του Δημοσίου, απειλούμενοι με κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας τους και φυλακή.


ΠΡΟΣ ΤΟYΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ

κ.κ. Υπουργοί,

Σας προωθώ άνευ περαιτέρω σχολίων το κατεπείγον αίτημα του Στέλιου Ξηρουχάκη, Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω για την εξαίρεση των διατηρητέων ακινήτων (κτίριο και οικόπεδο-περιβάλλων χώρος τους) από το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ).

Στην επιστολή του, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από τον ίδιο, ο κ. Ξηρουχάκης αναφέρει επί λέξει τα εξής:

«Αξιότιμε/η κ.Βουλευτή,

Είμαι ιδιοκτήτης ενός διατηρητέου κτιρίου-οικία στο Νέο Φάληρο, το οποίο είναι κτισμένο το 1890 εντός ενός οικοπέδου (κήπος), όπως όλες οι παλιές κατοικίες της περιοχής. Το ακίνητο αυτό το κληρονόμησα από τον πατέρα μου, ο οποίος το είχε και αυτός από τον πατέρα του.

Η οικογένειά μου και εγώ δεν επιδιώξαμε ούτε να το γκρεμίσουμε, ούτως ώστε να κτισθεί μια ακόμα πολυκατοικία, ούτε να το μετατρέψουμε σε εστιατόριο, ταβέρνα, μπαρ κλπ.

Με απίστευτες οικονομικές θυσίες προσπαθούμε να το διατηρούμε ως μνημείο πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομίας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, χωρίς οποιαδήποτε βοήθεια από την Πολιτεία. Επίσης ούτε το ιδιοκατοικούμε ούτε έχουμε οποιοδήποτε εισόδημα από αυτό.

Εχουμε πληρώσει μέχρι σήμερα όλους τους φόρους (κληρονομίας, ΦΑΠ κλπ. κλπ.).

Με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ) όμως, θα πρέπει να πληρώνω μόνο για αυτό το ακίνητο, το εξωφρενικό ποσό των 9.000 ετησίως !!!

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι είναι εντελώς άδικο και εντελώς παράλογο τα διατηρητέα κτίρια, τα οποία ούτε ιδιοκατοικούνται ούτε αποφέρουν κανένα εισόδημα και τα οποία διατηρούνται και συντηρούνται με πραγματικές οικονομικές θυσίες των ιδιοκτητών τους ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας, να επιβαρύνονται επιπλέον με νέους αβάστακτους φόρους.

Πρέπει λοιπόν τα ακίνητα αυτά (κτίριο και οικόπεδο-περιβάλλων χώρος τους) να εξαιρεθούν του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων ολοσχερώς, όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί από το ΕΤΗΔΕΕ (άρθρο 53 παρ.5 εδ.β (7ο) του Ν. 4021/2011).

Σε αντίθετη περίπτωση τα κτίρια αυτά (που διασώθηκαν ακόμα και από πολέμους) θα δημευθούν και με μαθηματική ακρίβεια θα καταρρεύσουν, αφού οι ιδιοκτήτες τους, όπως εγώ, όχι μόνο δεν θα μπορούν πλέον να τα συντηρούν και να αντιμετωπίσουν τις νέες παράλογες οικονομικές επιβαρύνσεις, αλλά θα «τιμωρηθούν» και θα αποκτήσουν και την ιδιότητα των οφειλετών του Δημοσίου, απειλούμενοι με κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας τους και φυλακή.

Αξιότιμε/η κ. Βουλευτή,

Παρακαλώ να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα ανωτέρω και την αναγκαιότητα διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία άλλωστε, όπως και η ιδιοκτησία, προστατεύονται από το Σύνταγμα και να μεριμνήσετε ώστε τα ακίνητα αυτά (κτίσμα και περιβάλλων χώρος-οικόπεδό τους) να εξαιρεθούν ολοσχερώς από τον νέο φόρο ακινήτων.

Με εκτίμηση
ΣΤΕΛΙΟΣ ΞΗΡΟΥΧΑΚΗΣ».

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Προτίθεστε να εξαιρέσετε ολοσχερώς το σύνολο των διατηρητέων ακινήτων (κτίριο και οικόπεδο-περιβάλλων χώρος τους), όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί από το ΕΤΗΔΕΕ (άρθρο 53 παρ.5 εδ.β (7ο) του Ν. 4021/2011);

2.Κατανοείτε ότι σε αντίθετη περίπτωση τα κτίρια αυτά (που διασώθηκαν ακόμα και από πολέμους) θα δημευθούν και με μαθηματική ακρίβεια θα καταρρεύσουν, αφού οι ιδιοκτήτες τους, όχι μόνο δεν θα μπορούν πλέον να τα συντηρούν και να αντιμετωπίσουν τις νέες παράλογες οικονομικές επιβαρύνσεις, αλλά θα «τιμωρηθούν» και θα αποκτήσουν και την ιδιότητα των οφειλετών του Δημοσίου, απειλούμενοι με κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας τους και φυλακή;

3.Αντιλαμβάνεσθε ότι είναι εντελώς άδικο και εντελώς παράλογο τα διατηρητέα κτίρια, τα οποία ούτε ιδιοκατοικούνται ούτε αποφέρουν κανένα εισόδημα και τα οποία διατηρούνται και συντηρούνται με πραγματικές οικονομικές θυσίες των ιδιοκτητών τους ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας, να επιβαρύνονται επιπλέον με νέους αβάστακτους φόρους; 
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.