ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Φρένο από τις περιφέρειες για το άνοιγμα των Κυριακών


Μάζεψαν το «χαρτί» της πρώτης κυριακάτικης αγοράς οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης και τα οργανωμένα εμπορικά κέντρα.
Εντούτοις οι αντιπεριφερειάρχες εκδίδουν στην πλειονότητά τους αρνητικές αποφάσεις για το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων πέρα από τις επτά Κυριακές που ορίζει ο νόμος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οπως προκύπτει από εκτιμήσεις στελεχών του χώρου, τα malls και το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα εμφάνισαν τζίρους αυξημένους από 50% έως και 150% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ η επισκεψιμότητα των καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα ήταν ανεβασμένη ακόμη και 300%.

Για την ακρίβεια, εκπρόσωποι των μεγάλων του λιανικού εμπορίου σημειώνουν πως το Σαββατοκύριακο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό Σάββατο οι τζίροι ήταν αυξημένοι κατά 50% έως και 150% στις αλυσίδες λιανικού εμπορίου, καθώς και στα καταστήματα που ήταν μέσα στα malls και στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα.

Στους ίδιους χώρους η επισκεψιμότητα τις Κυριακές χτύπησε επίπεδα-ρεκόρ. Είναι χαρακτηριστικό πως σε κάποια η επισκεψιμότητα ήταν αυξημένη κατά 300%.

Τα σούπερ μάρκετ
Εξάλλου, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που άνοιξαν την Κυριακή έκαναν τη μέρα αυτή το 50% με 60% του τζίρου μιας κανονικής μέρας. Ποσοστό σημαντικό, με δεδομένο το ότι ο περισσότερος κόσμος ψωνίζει τα Σάββατα από τα σούπερ μάρκετ.

Την ίδια στιγμή, οι αντιπεριφερειάρχες άρχισαν να εκδίδουν σταδιακά τις αποφάσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων των περιοχών τους εκτός από τις επτά Κυριακές (τέσσερις στις αντίστοιχες εκπτωτικές περιόδους, δύο πριν από τα Χριστούγεννα και μία την Κυριακή των Βαΐων).

Ετσι στην περιφερειακή ενότητα του κεντρικού τομέα Αθηνών, σύμφωνα με την απόφαση της αντιπεριφερειάρχου Αννας Παπαδημητρίου - Τσάτσου, δεν επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων στους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Βύρωνα, Γαλατσίου, Ηλιούπολης, Δάφνης, Υμηττού, Ν. Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας και Καισαριανής πέραν των προαναφερόμενων Κυριακών.

Αντίστοιχη απόφαση εξέδωσε ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας Πειραιά, Στέφανος Χρήστου, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Αρτας, Βασίλης Ψαθάς. Και στη Λάρισα, σύμφωνα με απόφαση της αντιπεριφερειάρχου Ρένας Καραλαριώτου, τα μαγαζιά δεν θα είναι ανοικτά πέραν των επτά Κυριακών. Εξαιρείται η παραλιακή ζώνη της Λάρισας αλλά και ο Τίρναβος την Κυριακή της Αποκριάς.

Στη Θεσσαλονίκη, ο αντιπεριφερειάρχης Θεοφάνης Παπάς αποφάσισε τη λειτουργία των καταστημάτων δύο Κυριακές στη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης στον Δήμο της Θεσσαλονίκης και μία την τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Στο Κιλκίς, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Γκουντενούδης αποφάσισε τη λειτουργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει πως πέρα από τις επτά Κυριακές και εφόσον το επιτρέψουν οι αντιπεριφερειάρχες, μπορούν να είναι ανοικτά τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. που δεν είναι σε οργανωμένους εμπορικούς χώρους.

Θαν. Σκορδάς

«Οι πολίτες ζητούν ανοιχτά μαγαζιά και ανοιχτά μυαλά»
«Η στάση της κοινωνίας την Κυριακή έδειξε ότι οι πολίτες ζητούν πέρα από τα ανοιχτά μαγαζιά και ανοιχτά μυαλά. Ζητούν μια Ελλάδα ανοιχτή στο αύριο». Τη δήλωση αυτή κάνει στο «Εθνος» ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, ο οποίος δηλώνει την ικανοποίησή του από την εφαρμογή του μέτρου της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων καθώς και της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου.

Ο κ. Σκορδάς τονίζει την «αθρόα προσέλευση των καταναλωτών στα καταστήματα», κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει πως «οι πολίτες θέλουν την αγορά ανοιχτή τις Κυριακές».

Σε ό,τι αφορά τις προχθεσινές αντιδράσεις της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας ο υφυπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι «επρόκειτο για μία μικρή ομάδα που προσπάθησε να κάνει μια πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, η στάση του κόσμου νομίζω ότι τα λέει όλα». Το επόμενο βήμα του μέτρου για τις Κυριακές είναι η θέση των αντιπεριφερειαρχών. Θα πρέπει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή να αποφασίσουν για το αν, και αν ναι, ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά στις περιοχές τους. «Οι αντιπεριφερειάρχες πρέπει να πάρουν το μήνυμα της υποδοχής του μέτρου από την κοινωνία. Πρέπει να δοκιμάσουμε και εδώ, στην Ελλάδα, μια διαφορετική οικονομική λειτουργία», καταλήγει ο υφυπουργός.

Έθνος
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.