ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Μέτρα μείωσης της χρήσης πλαστικής σακούλας εξετάζουν οι Βρυξέλλες


Νέα μέτρα μείωσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας στην ΕΕ με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεών της στο περιβάλλον, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Η Κομισιόν θέλει να το πετύχει αυτό με τη μείωση των αποβλήτων, με την ενθάρρυνση της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και την αποδοτικότερη χρήση των πόρων, με θετικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την οικονομία.

Ο τρόπος για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης των λεπτών πλαστικών σακουλών, που έχουν πάχος κάτω από 0.05 χιλιοστά.

Η Κομισιόν ισχυρίζεται ότι οι λεπτές πλαστικές σακούλες αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον συγκριτικά με τις παχύτερες, καθώς δεν χρησιμοποιούνται εκ νέου συχνά και διαλύονται πιο εύκολα.

Οι σακούλες συχνά περιέχουν βλαβερές ουσίες που είναι γνωστό ότι είναι επικίνδυνες για τη θαλάσσια ζωή ειδικότερα, αναφέρει η Επιτροπή.

Ανακοινώνοντας τις προτάσεις, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Janez Potočnik είπε: «Λαμβάνουμε δράση να λύσουμε ένα πολύ σοβαρό και ιδιαίτερα ορατό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Κάθε χρόνο, πάνω από 8δις πλαστικές σακούλες καταλήγουν ως απόβλητα στην Ευρώπη, προκαλώντας τεράστια περιβαλλοντική ζημία».

Η Επιτροπή εκτιμά ότι κάθε Ευρωπαίος πολίτης χρησιμοποιεί περίπου 200 πλαστικές σακούλες ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010. Περίπου το 90% αυτών είναι λεπτές σακούλες.

Κάποιες χώρες της ΕΕ έχουν καταφέρει να μειώσουν σημαντικά την χρήση πλαστικών σακουλών, χρεώνοντάς τες παραδείγματος χάρη στα σουπερμάρκετ, κάνοντας παράλληλα και εκστρατείες ενημέρωσης.

Σε Δανία και Φινλανδία, ο μέσος όρος της ετήσιας κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών είναι μόλις τέσσερις ανά άτομο, συγκριτικά με τις 466 στην Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία.

Η Κομισιόν προτείνει να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Δανίας και της Φινλανδίας, και να εισαχθούν υποχρεωτικές χρεώσεις και πιθανώς… φόροι. Ωστόσο οι χώρες της ΕΕ είναι ελεύθερες να επιλέξουν εκείνες τα δικά τους μέτρα, εφόσον επιτευχθεί ο απώτερος στόχος της μείωσης της χρήσης τους.

Η Κομισιόν λέει ότι σε περίπτωση που οι άλλες χώρες εισάγουν ισχυρή νομοθεσία, η ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση πλαστικών σακουλών κατά 80%.

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.