ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

«Δώρο» στον Κοντομηνά οι αποθήκες του ΟΛΘ

Κάθετα αντίθετοι είναι οι άνθρωποι του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με την παραχώρηση των αποθηκών 1 και Δ στο λιμάνι, με τις τέσσερις αίθουσες που χρησιμοποιεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, στην εταιρία Village, συμφερόντων Κοντομηνά.

Θυμίζουμε ότι οι αίθουσες, κυριότητας ΟΛΘ, θα παραχωρηθούν, έναντι ενοικίου, στη Village από τον ΟΛΘ, οι οποίες είναι στην κυριότητά του, παρόλο που ουσιαστικά δημιουργήθηκαν κι εξοπλίστηκαν εξαρχής από την αλήστου μνήμης Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Θεσσαλονίκη 1997.

Ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφος, Στράτος Κερσανίδης, τόνισε εξαρχής πως αυτή η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται ως συνέχεια «αυτού που λέμε ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου. Μετά τη σκανδαλώδη σύμβαση παραχώρησης του χώρου όπου βρίσκεται το Kitchen Bar, το ίδιο θεωρούμε πως συμβαίνει και τώρα. Αυτήν τη στιγμή ο κ. Κοντομηνάς, χωρίς να δώσει ούτε ευρώ για τις υποδομές, παίρνει κάτι που θα έπρεπε να δοθεί στην πόλη». Ο Στράτος Κερσανίδης εξήγησε πως εκτός από τα σχεδόν τρεις χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνουν αυτές οι αποθήκες, προβλέπεται πως άλλα 1.666 θα παραχωρηθούν για τουριστική εκμετάλλευση. 

Άρτιπλεξ, όχι μούλτιπλεξ!

«Ο χώρος στο λιμάνι αφαιρείται από την πόλη και τους πολίτες», συνέχισε ο Σ. Κερσανίδης, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεκριμένη πρόταση: «Να δημιουργηθεί εκεί ένα άρτιπλεξ, ένας χώρος πολιτισμού όπου θα προβάλλονται ευρέως φάσματος και προέλευσης ταινίες, αλλά και ο ελληνικός κινηματογράφος που έχει εξοβελιστεί. Κι αυτό είναι κάτι που θα έχει αποτελέσματα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή πόλη» στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, μιλώντας γενικότερα, αναφέρθηκε σε μια «σύγκρουση με τη λεγόμενη "αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου". Πάντα ήταν στο στόχαστρο των συμφερόντων αυτός ο χώρος και στην άγρια σημερινή εποχή τα σχέδια ξαναπήραν μπρος, όπως είναι η κατασκευή μαρίνας 218 σκαφών στο πιο ιστορικό κομμάτι της πόλης, την πλατεία Ελευθερίας».

Σιωπή από τον Δήμο

Ο κ. Μηταφίδης εξήγησε πως πρόσφατα έθεσε θέματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, όπως η αύξηση του εισιτηρίου και κάποιες καταγγελίες που έκανε ο κινηματογραφιστής Αιμίλιος Μιχαηλίδης, αλλά «δεν πήρα καμιά απάντηση. Ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, κάπνιζε και είπε ότι δεν άκουσε και δεν μπορούσε να απαντήσει, ενώ ο κ. Πέγκας, στον οποίο παρέπεμψε, ουσιαστικά δεν απάντησε κι αυτός, λέγοντας πως οι αιτιάσεις του κ. Μιχαηλίδη ήταν υπερβολικές, ότι το Φεστιβάλ είναι... sold out και για την παραχώρηση στη Village δεν είπε κουβέντα».

«Δε θέλουμε απλώς να προεδρεύει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου», τόνισε ο κ. Μηταφίδης. «Όταν έγιναν απολύσεις στο Φεστιβάλ τους ρωτήσαμε πώς ήταν δυνατόν να βάζουν την υπογραφή τους σ' ένα τέτοιο πράγμα», είπε, ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε πως οι εκπρόσωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Φεστιβάλ «δεν πρέπει να συνεργούν στην παραμόρφωση της πόλης»!

«Πέφτει μαύρο και στον πολιτισμό»

Η σκηνοθέτιδα Χρύσα Τζελέπη, από τη γραμματεία του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «μέσα σε περίοδο κρίσης το Φεστιβάλ έχει ακριβύνει το εισιτήριο και μόνο μετά από πίεση του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε ξανά το ελευθέρας στους φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου». Η ίδια σημείωσε πως ο πολιτισμός «βάλλεται, πέφτει μαύρο και σ' αυτόν μετά την ΕΡΤ, την ίδια ώρα που πίνοντας μια μπύρα κερδίζεις δωρεάν προσκλήσεις και παράλληλα κερδίζει η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού».

Όσον αφορά στις αίθουσες στο λιμάνι, η Χ. Τζελέπη είπε πως αυτές «χωρίς να έχουν συμμετοχή οι πολίτες, δίνονται στον Κοντομηνά. Ο πολίτης, χωρίς να ερωτηθεί, έρχεται προ τετελεσμένων γεγονότων. Αυτό συνδυάζεται και με την κατάργηση των Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων, αποτέλεσμα των οποίων ήταν ότι δεν υπήρχε κίνητρο για να ανέβουν οι ελληνικές ταινίες στο Φεστιβάλ και να καταλήξουν σε άλλο φεστιβάλ, στην Αθήνα, συμφερόντων Μπόμπολα. Τελικά τα ιδιωτικά συμφέροντα επκρατούν, όπως είδαμε και στην περίπτωση της ΕΡΤ. Αναρωτιόμαστε αν υπάρχει πολιτισμός κι αν θα υπάρχουν καλλιτέχνες», κατέληξε η Χ. Τζελέπη
.
Η ελληνική ταινία στο περιθώριο

Ο Βασίλης Κεχαγιάς, δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου, μίλησε για το γνωστό θέμα του αποκλεισμού μελών της ΠΕΚΚ (θυμηθείτε εδώ τι έγινε), θυμίζοντας τη φράση του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, Α. Τύρου, το Νοέμβριο του 2011 από σκηνής του «Ολύμπιον» («όπως η Ελλάδα δεν έγινε η Δανία του νότου, έτσι και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δεν έγινε Κάννες»).

«Αυτή η δήλωση στόχευε», είπε ο Β. Κεχσγιάς, «στο νόμο Γερουλάνου που δημιούργησε δυο μεγάλα προβλήματα. Από τη μια κατάργησε τα Κρατικά Βραβεία και χάθηκε το κέντρο βάρους της ελληνικής ταινίας, η οποία τέθηκε στο περιθώριο και από την άλλη δημιούργησε ένα πλέγμα διοίκησης που αντί για δύο διευθυντές προέβλεπε πέντε! Ο νόμος αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ κι από ξεκινάει για εμάς αυτός ο αποκλεισμός».

Καλός στα καλλιτεχνικά, αλλά όχι στα οργανωτικά ο Εϊπίδης

Σε ερώτηση της EgnatiaPost, σχετικά με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της διοίκησης Δημήτρη Εϊπίδη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Στράτος Κερσανίδης απάντησε ως εξής: «Καταρχήν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία αντίθεση με κανέναν. Ο κ. Εϊπίδης έχει ένα πολύ θετικό έργο, αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ γίνεται μόνο με τις δικές του επιλογές που δεν περιλαμβάνουν τον ελληνικό κινηματογράφο. Οι ευθύνες για τη συρρίκνωση του ελληνικού τμήματος δεν είναι μόνον της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, όμως θέλουμε να πούμε πως ένας καλός καλλιτεχνικός διευθυντής δεν είναι κατ΄ανάγκην κι ένας καλός οργανωτικός διευθυντής»...


egnatiapost.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.