ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Η κυπριακή «συνταγή» για τόνωση της απασχόλησης

Η μετατροπή όλων των επιδομάτων ανεργίας σε επιδοτήσεις θέσεων εργασίας, η λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές αποκλειστικά και μόνο με νεοπροσληφθέν προσωπικό, αλλά και η...
κεντρική διαχείριση και σχεδιασμός αυτών των κονδυλίων, είναι μερικά από τα μέτρα στη Μεγαλόνησο που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Συνάντηση με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου Ζέτα Αιμιλιανίδου είχε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, κατά την οποία συμφωνήθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εργασίας των δυο χωρών, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας, και την εναρμόνιση των πολιτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για τον εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων.

Η ελληνική πλευρά έδειξε ενδιαφέρον για τη μεταφορά στην Ελλάδα μεθόδων που εφαρμόζονται στην Κύπρο για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Η ανεργία στην Κύπρο βρίσκεται στο 17% και η ανεργία των νέων στο 41%. Στην Κύπρο ασκούνται πολιτικές που αποσκοπούν κυρίως στην ενίσχυση της εργασίας:

όλα τα επιδόματα ανεργίας έχουν μετατραπεί σε επιδοτήσεις θέσεων εργασίας

η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους, διαφορετικούς από το υφιστάμενο προσωπικό

η διαχείριση των πάσης φύσεων επιδομάτων γίνεται από το υπουργείο Εργασίας, ώστε να υπάρχει ενιαία κοινωνική πολιτική και ορθολογική διάχυση των επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια

Η Κύπρια υπουργός ζήτησε τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά το σύστημα “Εργάνη” για την παρακολούθηση της αγοράς εργασίας, ενώ έδειξε έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα “Άρτεμις”, που στοχεύει στην πάταξη της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, και για το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται. Για τον σκοπό αυτόν πρόκειται να μεταβεί σύντομα στην Κύπρο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εργασίας.

«Πλέον μας ενώνει και η κρίση»

Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η υπουργός Εργασίας της Κύπρου, ευχαρίστησε τον κ. Βρούτση για την βοήθεια που παρέχει το ελληνικό υπουργείο Εργασίας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ηλεκτρονικό σύστημα “Εργάνη”, εκφράζοντας την προσδοκία ότι θα υπάρξουν και στην Κύπρο «τα ίδια σημαντικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας».

«Συμφωνήσαμε για ευρεία ανταλλαγή τεχνογνωσίας», είπε η κ. Αιμιλιανίδου και προσέθεσε ότι από την 1η Ιουλίου του 2014 η Κύπρος θα προχωρήσει στην θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

«Με την Κύπρο μάς ενώνουν πολλά, και τώρα μας ενώνει και η οικονομική κρίση», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ξεπεράσουμε κοινά προβλήματα».

e-go.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.