ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

"Βάλτε τα αθλητικά σας" προτρέπει τους διαβητικούς νέα μελέτη

Την άποψη ότι η ήπια σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη έρχεται να υποστηρίξει μια νέα μελέτη. Από την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Radiology, προκύπτει ότι...
η μέτριας έντασης σωματική άσκηση μπορεί να παίξει βασικό ρόλο στη μείωση της συσσώρευσης λίπους γύρω από ζωτικά όργανα ασθενών, που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Συγκεκριμένα, η μελέτη, επικεφαλής της οποίας ήταν ο HildoJ. Lamb, M.D.,PhD., από το τμήμα Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Leiden στην Ολλανδία, έδειξε ότι η ήπια σωματική άσκηση μπορεί να συμβάλει στη μείωση του λίπους, το οποίο είναι αποθηκευμένο γύρω από την καρδιά, το ήπαρ και την κοιλιά ασθενών με διαβήτη τύπου 2, ακόμη και χωρίς καμία μεταβολή στην καθημερινή τους δίαιτα.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές επέλεξαν 12 ασθενείς, με μέσο όρο ηλικίας τα 46 χρόνια, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία, πριν, αλλά και έξι μήνες μετά, από ένα πρόγραμμα ασκήσεων μέτριας έντασης, μεταξύ 3,5 και 6 ωρών ανά εβδομάδα. Το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο συνεδρίες ισομετρικών ασκήσεων και δύο ισοτονικών και κορυφώθηκε με ένα 12ήμερο ποδηλασίας.

Τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, έδειξαν ότι, αν και δεν επηρεάστηκε η καρδιακή λειτουργία των ασθενών, το πρόγραμμα οδήγησε σε σημαντική μείωση του όγκου του λίπους στην κοιλιά, στο ήπαρ και την καρδιά.

Χρήσιμες συμβουλές

Οι ειδικοί του κλάδου της υγείας συμβουλεύουν ότι η ήπια σωματική άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως υποβοήθημα της δίαιτας και της φαρμακευτικής αγωγής, καθώς με την άσκηση μειώνεται η αντίσταση στην ινσουλίνη στα άτομα με διαβήτη και ρυθμίζονται καλύτερα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, η έντονη άσκηση καλό είναι να αποφεύγεται γιατί μπορεί να προκαλέσει ευκολότερα υπογλυκαιμική κρίση, κυρίως στα άτομα με φαρμακευτική αγωγή που έχουν ως πιθανή παρενέργεια την υπογλυκαιμία ή σε όσους ακολουθούν αγωγή με ινσουλίνη, και γιατί αυξάνει την αποβολή του λευκώματος από τα ούρα.

Εκρηκτικές διαστάσεις

Τα στοιχεία για την εξάπλωση του σακχαρώδους διαβήτη κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι, καθώς η ασθένεια δείχνει να προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, σε συνδυασμό με την παχυσαρκία. Στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια ο διαβήτης έχει τετραπλασιαστεί ενώ εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800.000 – 900.000), δηλαδή περίπου 1 στους 10 Έλληνες, πάσχει από τη νόσο. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι επίσης ότι υπάρχει ένα ποσοστό 3% – 4 % που δεν γνωρίζει καν ότι έχει διαβήτη.

Αντίστοιχη είναι η εξάπλωση της νόσου και παγκοσμίως, καθώς τα τελευταία 30 χρόνια ο αριθμός των ασθενών από σακχαρώδη διαβήτη εξαπλασιάστηκε, προσεγγίζοντας τα 350 εκατομμύρια σήμερα από περίπου 50 εκατομμύρια τη δεκαετία του ΄80. Μάλιστα η πλειοψηφία των ασθενών ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία μεταξύ 40 και 59 ετών.

Οι προβλέψεις για το μέλλον επίσης δεν είναι ενθαρρυντικές, καθώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μέσα στην επόμενη 15ετία –και εφόσον δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις- ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια.

Μάλιστα, ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο γεγονός που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.