ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ν. Δένδιας: Φοβάμαι νέα «χτυπήματα»

Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και στον δημοσιογράφο κ. Βασίλη Χιώτη.
Τι επιπτώσεις έχει, κ. υπουργέ, στην ελληνική κοινωνία η εκτέλεση των δύο νεαρών έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής;

Εξέφρασα την οδύνη μου από την πρώτη στιγμή για το θάνατο δύο νέων παιδιών και τα θερμά μου συλλυπητήρια προς τις οικογένειές τους. Το ίδιο γεγονός της δολοφονίας - και θα μου επιτρέψετε να παρακαλέσω όλους να μιλούν για απεχθέστατη δολοφονία και όχι για εκτέλεση - έχει σαφείς πολιτικές προεκτάσεις. Η μη ορθή αντιμετώπισή του μπορεί να λειτουργήσει απολύτως αποσταθεροποιητικά για τη χώρα και τη κοινωνία σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία η οικονομία φαίνεται να βρίσκεται στις αρχές της ανάκαμψης και να διαγράφεται μια ελπίδα εξόδου από μια βαθύτατη κρίση. Άλλωστε, ιστορικά ο ρόλος της τρομοκρατίας είναι αποσταθεροποιητικός για τα κράτη και τις κοινωνίες. Αυτός είναι και ο σκοπός της.

Ήταν ένα τρομοκρατικό χτύπημα που περιμένατε;

Θα μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω κ. Χιώτη ότι σε παλαιότερη συνέντευξή μου προς εσάς και στο «Βήμα» είχα έγκαιρα επισημάνει ότι η τρομοκρατία δεν έχει νικηθεί. Δημιουργήθηκε μία ψευδαίσθηση ότι συνέβη κάτι τέτοιο, για ένα μικρό διάστημα μετά την σύλληψη μελών της «17 Νοέμβρη», αλλά δυστυχώς επρόκειτο για ψευδαίσθηση. Η τρομοκρατία υπάρχει. Και ιδίως μετά το 2008 υπήρξε διασπορά του φαινομένου και ιδεολογική μετάλλαξή του. 

Πως εξελίσσονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών; Το υλικό που έχει στα χέρια της η Αστυνομία βοηθά τις έρευνές της;

Δεν έχω και δεν θα έχω εμπλοκή στην έρευνα που πραγματοποιούν οι διωκτικές αρχές. Δεν αποκάλυψα ποτέ, και ούτε τώρα πρόκειται να αποκαλύψω, έστω και μία από τις λίγες πληροφορίες επιχειρησιακού χαρακτήρα που μου έχουν κοινοποιηθεί. Είτε σε επίπεδο έρευνας είτε και σε επίπεδο συμπερασμάτων. Αυτό που είδα εγώ και όλη η Ελλάδα είναι βαθύτατα ανατριχιαστικό. Προφανώς ο στόχος δεν ήταν η δολοφονία δύο ατόμων, αλλά όλων των ανθρώπων, και των τεσσάρων ή όσων άλλων βρίσκονταν εκεί. Αυτό λοιπόν που μπορώ να σας πω σήμερα, είναι ότι η Αστυνομία αλλά και εγώ προσωπικά στο μέτρο που με αφορά, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συλληφθούν όλοι όσοι συμμετείχαν στην αποτρόπαια αυτή ενέργεια. Όσοι αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή και επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν και να διχάσουν την κοινωνία θα λογοδοτήσουν και θα τιμωρηθούν.

Φοβάστε ένα νέο χτύπημα;

Προφανώς. Φοβάμαι και ένα νέο χτύπημα στην ίδια κατεύθυνση αλλά και ένα χτύπημα αντεκδίκησης. Αυτός ήταν άλλωστε και ένας από τους μεγάλους φόβους μου μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η απαρχή ενός σπιράλ τρομοκρατικών επιθέσεων και μιας βεντέτας αίματος που θα σπείρει και πάλι την ανασφάλεια στην κοινωνία.

Σήμερα φρουρούνται όλοι οι πιθανοί στόχοι;

Υπάρχει μια ευρύτατη γκάμα στόχων, οι οποίοι, θέλω να είμαι σαφής, δεν θα μπορούσαν ποτέ να φρουρούνται προληπτικά και στο σύνολό τους. Ποτέ και από καμία αστυνομία του κόσμου, ακόμη και από την πιο εξελιγμένη. 

Πιστεύετε ότι έπειτα από αυτό το χτύπημα γίνεται πολιτικά συμπαθέστερη η Χρυσή Αυγή;

Είναι φυσικό έπειτα από μια δολοφονία με πολιτικό κίνητρο να δημιουργείται ένα κύμα συμπάθειας, όχι μόνο για το θύμα αλλά και για τον ιδεολογικό χώρο στον οποίο ανήκει. Στον βαθμό λοιπόν που και η Χρυσή Αυγή μέσω της δολοφονίας των μελών της «θυματοποιείται», της δίνονται δυνατότητες επανάκαμψης στο πολιτικό σκηνικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως τι είναι Χρυσή Αυγή και τι είδους κατηγορίες αντιμετωπίζει η ηγεσία της, όπως επίσης αρκετοί βουλευτές και στελέχη της. 

Φαίνεται πάντως ότι οι έρευνες για τυχόν εγκληματικές ενέργειες από στελέχη της Χρυσής Αυγής έχουν κάνει κοιλιά. Και κάποιοι προεξοφλούν ότι η όλη υπόθεση θα καταλήξει σε «φιάσκο»… 

Δεν θα συμφωνήσω. Μετά τον συγκεκριμένο κύκλο συλλήψεων προφυλακίστηκαν και άλλα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Κατά τα λοιπά, η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των δύο εφετών ανακριτριών. Οτιδήποτε άλλο από τη πλευρά μου θα συνιστούσε παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας. Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της, θα αξιοποιήσει τα στοιχεία που της έχουν δοθεί και θα κρίνει αν και κατά πόσο οι πράξεις για τις οποίες προσωπικά έχω δεδομένη άποψη, έχουν τελεστεί ή όχι.

Μήπως στην έρευνα για την Χρυσή Αυγή υπήρξαν «υπερβολές» από τις Αρχές;

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι αν η Πολιτεία δεν είχε με επάρκεια και με ταχύτητα αντιδράσει αμέσως μετά τον θάνατο του Παύλου Φύσσα στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής και στη βίαιη δραστηριότητα που είχε αναπτύξει, θα υπήρχε, κακώς, κάκιστα, ένας τεράστιος κίνδυνος: χτυπήματα, όπως η άθλια δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής, ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας να τα ερμηνεύσει ως νομιμοποιημένη αντίδραση, εφόσον το κράτος αδρανεί. Θέλω να είμαι σαφής. Οπουδήποτε βρεθεί μέλος της Χρυσής Αυγής να εμπλέκεται σε παράνομη δραστηριότητα, όπως πριν από λίγες ημέρες στην Άρτα, θα αντιμετωπίζει τις συνέπειες του Νόμου. Το ίδιο ισχύει και για την ακριβώς αντίθετη πλευρά, τη μερίδα δηλαδή του αποκαλούμενου «αντιεξουσιαστικού» χώρου που ενστερνίζεται τη χρήση βίας και επιχειρεί μέσα από αυτή την αποδόμηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ας το γνωρίζουν όλοι: Δεν θα αφήσουμε τα άκρα να σύρουν την Ελλάδα σε μία οιονεί εμφυλιοπολεμική κατάσταση. 

Τι απέγινε η έρευνα που έκανε η Αστυνομία για τις σχέσεις στελεχών της με τη Χρυσή Αυγή;

Από το πόρισμα της έρευνας, το οποίο ανακοινώθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προκύπτει ότι υπήρξε σημαντικός αριθμός παραπομπών στη Δικαιοσύνη. Έγιναν 319 έλεγχοι και ελέγχθηκαν 104 αστυνομικές υπηρεσίες. Σε 22 περιπτώσεις εφαρμόστηκε η διαδικασία αυτοφώρου με την άμεση προσαγωγή στη Δικαιοσύνη των υπαιτίων, από τους οποίους συνελήφθησαν, για διάφορα ποινικά αδικήματα, συνολικά 15 αστυνομικοί, ενώ οι 10 από αυτούς είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Παράλληλα ήταν πολύ σημαντικός ο αριθμός των πειθαρχικών διαδικασιών οι οποίες ξεκίνησαν. Η Ελληνική Αστυνομία απέδειξε με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι μπορεί να αυτοκαθαρθεί από το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, όταν σχετίζεται με παράνομη συμπεριφορά. Από την άλλη πλευρά, αποδείχθηκε και πάλι ότι η συντριπτικότατη πλειοψηφία των Ελλήνων αστυνομικών δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή και κάνει τη δουλειά της μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του νόμου.

Τόσο καιρό όμως αστυνομικοί έβλεπαν αστυνομικούς να «φλερτάρουν» με την Χρυσή Αυγή κι έκλεινε τα μάτια…

Όποιος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει παραβατικότητα σε οποιαδήποτε αστυνομία του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και των πιο προηγμένων χωρών, δεν θα σας πει την αλήθεια. Αυτό το οποίο έχουμε πετύχει στην Ελλάδα είναι να έχουμε ένα τμήμα έρευνας, το οποίο ονομάζεται Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, έχοντας υιοθετήσει τα πιο προηγμένα διεθνή πρότυπα. Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσει να καθάρει την Ελληνική Αστυνομία από το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, που πολλές φορές λειτουργούσε σαν ιδεολογικό προκάλυμμα μιας ευρύτερα παραβατικής συμπεριφοράς. Αυτό ήταν και το κίνητρο. Δεν ήταν η συμμετοχή στη Χρυσή Αυγή. Η συμμετοχή στη Χρυσή Αυγή ήταν σε ένα μεγάλο βαθμό το προκάλυμμα του παραβατικού αστυνομικού.

Πως σχολιάζετε την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής; 

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει απλώς την πλήρη έλλειψη επαφής της με την πραγματικότητα. Ο κ. Τσίπρας, σε μία στιγμή που αναδεικνύονται τα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά τα όσα ανέφερε από τις ΗΠΑ, επιλέγει το προπέτασμα καπνού, προσπαθώντας να συσπειρώσει τις αλληλοσπαρασσόμενες και επί παντός διαφωνούσες συνιστώσες του κόμματός του. Δυστυχώς, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι αυτή είναι η κυρίαρχη προτεραιότητά του και όχι να διατυπώσει μία σοβαρή εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Γενικά, φαίνεται να αντιλαμβάνεται τον δημόσιο διάλογο ως διαγκωνισμό παροχολογίας και κολακείας ομάδων πίεσης, όχι ως νοήμονα συζήτηση για το πώς η χώρα και η κοινωνία μπορούν να επιβιώσουν. 

Με τις παρακολουθήσεις πολιτικών και μη πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα τι γίνεται;

Το ελληνικό κράτος λειτουργεί κάτω από τις νόμιμες προϋποθέσεις και μόνο τότε. Ουδείς παρακολουθείται επειδή το κράτος ή η εκτελεστική εξουσία το αποφάσισε. Υπάρχει πάντα ενδιάμεσο στάδιο κρίσης, από δικαστικό λειτουργό. Βεβαίως υπάρχει και Ανεξάρτητη Αρχή, η ΑΔΑΕ, η οποία επιθεωρεί όταν αυτή κρίνει ότι πρέπει να διαπιστωθούν τα όρια της εφαρμογής του νόμου και οι προϋποθέσεις. Ο ίδιος ο διοικητής της ΕΥΠ κάλεσε την ΑΔΑΕ να ερευνήσει τις εγκαταστάσεις της. Άρα, στο πλαίσιο που αυτό είναι θεσμικά εφικτό, ο Έλληνας πολίτης είναι κατοχυρωμένος. Οποιοσδήποτε έχει διαφορετική πληροφόρηση οφείλει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να καταθέσει τα στοιχεία τα οποία έχει. 

Για τις αποκαλύψεις ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα επιδίδεται ή επιδίδονταν στο παρελθόν σε παρακολουθήσεις τι λέτε;

Δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποκλείσει οτιδήποτε για οποιονδήποτε, για ζητήματα του παρελθόντος. Σήμερα δεν έχω πληροφόρηση ότι συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με όσα έχουν καταγγελθεί στο παρελθόν. Ευελπιστώ ότι κάθε πρεσβεία επιδιώκει να πραγματώνονται οι σκοποί της προστασίας των συμφερόντων της χώρας της αποκλειστικά και μόνο μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας φιλοξενίας.

Γιατί αποφασίσατε τώρα την επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, ενώ δεν την αποφασίζατε επί τέσσερις μήνες;

Γιατί ναυάγησε κάθε προσπάθεια εθελούσιας αποχώρησης των πρώην εργαζομένων οι οποίοι είχαν καταλάβει το κτίριο. Και γιατί δεν είναι δυνατόν να παραμένει υπό κατάληψη το κεντρικό κτίριο της Δημόσιας Τηλεόρασης, λίγες εβδομάδες πριν την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη χώρα μας. Ο ελληνικός λαός δικαιούται και πρέπει να έχει μία ανταγωνιστική δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αλλά με την κατάληψη στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει. Είναι εξωφρενική η απαίτηση να διαιωνιστεί το καθεστώς μίας «πειρατικής ΕΡΤ» από δεκαπέντε άτομα. Σε ποια χώρα του πολιτισμένου κόσμου θα μπορούσε να συμβεί αυτό;
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.