ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Καμία συμφωνία με την τρόικα

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης
Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα καθώς μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ...
των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής πλευράς δεν υπήρξε συμφωνία σε κανένα από τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων. Φόρος ακινήτων, πλειστηριασμοί, δημοσιονομικό κενό και αμυντικές βιομηχανίες είναι τα σημαντικότερα «αγκάθια» μεταξύ των δύο πλευρών. 
Ο υπουργός Οικονομικών μετά από πολύωρη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, παραδέχθηκε ότι με τον φόρο ακινήτων που αποφασίστηκε με την σύμφωνη γνώμη των βουλευτών της συγκυβέρνησης δημιουργήθηκε νέο χρηματοδοτικό κενό. «Είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις αλλά βαδίζουμε με την υπόθεση συμφωνίας μέχρι την 9η Δεκεμβρίου. Λόγω της αλλαγής του φόρου των ακινήτων είχαμε μια επιβάρυνση στο δημοσιονομικό κενό» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Ο προβληματισμός είναι έντονος, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυχτικά και κοινοβουλευτική πλειοψηφία ιδιαιτέρως ρευστή. Τον κίνδυνο μάλιστα της κυβερνητικής συνοχής έθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης στην συνάντηση που είχε με την τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών. Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως πρόκειται για πιο ευαίσθητο θέμα που χειρίζεται η κυβέρνηση και σημείωσε πως υπάρχει η δέσμευση του πρωθυπουργού αλλά και του Ευ. Βενιζέλου για τους πλειστηριασμούς.
Στο μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με την Α. Μέρκελ την Παρασκευή στο Βερολίνο. Συνομιλητές του Α. Σαμαρά εκτιμούν πως θα υπάρξει μια πολιτική διαπραγμάτευση καθώς ο πρωθυπουργός θα βάλει όλα τα θέματα στο τραπέζι της συνάντησης.
Οι διαφορές με την τρόικα
• Φόρος ακινήτων: Η τρόικα εκτιμά πως το κενό από τα 2,9 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για τα έσοδα, δημιουργείται κενό με τη νέα πρόταση 380 εκατ. ευρώ. Παράλληλα δεν δέχτηκαν η διαφορά να καλυφθεί από την μείωση του ταμείου επενδύσεων. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως δεν θα ξεπεράσει τα 250-280 εκατ. ευρώ.
• Πλειστηριασμοί: Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι τεράστιο. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να υπάρξει πλήρης άρση των πλειστηριασμών. Η κυβέρνηση ζητά την εξαίρεση όσων πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια, με βάση τα εισοδηματικά και τα κοινωνικά κριτήρια που θα τεθούν.
• Δημοσιονομικό κενό: Το υψηλόβαθμο κλιμάκιο εκτιμά πως είναι στο 1,7 δισ. ευρώ (από 2,9 δισ. ευρώ) και το οικονομικό επιτελείο πιστεύει πως θα φτάσει το 1,3 δισ. ευρώ (από 500 εκατ. ευρώ)
• Επαγγελματικές μισθώσεις : Η τρόικα φαίνεται να δέχεται την προστασία των παλαιών μισθωτηρίων συμβολαίων, ωστόσο επιμένει στην πλήρη απελευθέρωση των νέων συμβολαίων κάτι όμως το οποίο δεν γίνεται αποδεκτό από την ελληνική πλευρά.
• Αμυντικές βιομηχανίες: Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στην αρχική τους άποψη ότι θα πρέπει να μπει «λουκέτο». Αντιθέτως η κυβέρνηση θέλει να γίνει εκκαθάριση εν λειτουργία και τα ΕΑΣ να κρατήσουν τον εξαγωγικό τους χαρακτήρα.
Στόχος όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου πριν από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup για το 2013, ενώ όλα δείχνουν πως ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί τελικά στην βουλή χωρίς την έγκριση της τρόικας.
Πηγή: Real.gr

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.