ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Αμερικανο-ρωσικός «πόλεμος» στη Κύπρο! Διεκδικούν αεροπορική βάση στο νησί

Επίκεντρο διπλωματικής αντιπαράθεσης, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, αποτελεί η αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου".
Η κυπριακή Κυβέρνηση πιέζεται και από τις δύο πλευρές να δώσει λύσεις που να τις ικανοποιούν και αισθάνεται να βρίσκεται στο μέσο μίας διαμάχης, με ενδεχόμενο οποιαδήποτε απόφασή της να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις, είτε με τη μία είτε με την άλλη μεγάλη δύναμη.

Σύμφωνα με το SigmaLive “η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν η ρωσική Κυβέρνηση ζήτησε ευθέως από την κυπριακή πλευρά στρατιωτικές διευκολύνσεις, τόσο στα κυπριακά λιμάνια όσο και στην αεροπορική βάση.

Μάλιστα, ζήτησε όπως στη βάση τής παραχωρηθεί χώρος επί ενοικίω, τον οποίο θα διαχειρίζεται όπως η ίδια επιθυμεί. Η κυπριακή Κυβέρνηση απάντησε ότι είναι έτοιμη να παραχωρήσει, όπως και σε άλλες χώρες, διευκολύνσεις, αλλά θα είναι δύσκολο να ικανοποιήσει το αίτημα για ενοικίαση χώρου στην αεροπορική βάση.

Το αίτημα της ρωσικής Κυβέρνησης, άγνωστο πώς, έγινε γνωστό στην αμερικανική πλευρά, η οποία έσπευσε αμέσως να τονίσει προς την κυπριακή Κυβέρνηση ότι δεν συμφωνεί με την ενοικίαση χώρου στην αεροπορική βάση, τον οποίο θα διαχειρίζεται η ρωσική Κυβέρνηση. Όταν υπεδείχθη προς την αμερικανική πλευρά ότι η Ρωσία αποτελεί σταθερό συμπαραστάτη της κυπριακής Κυβέρνησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας, η αμερικανική Κυβέρνηση υπέδειξε με κατηγορηματικό τρόπο προς την κυπριακή πλευρά "ναι, αλλά και η Κύπρος βρίσκεται υπό αμερικανική επιρροή".

Το θέμα δεν έχει λήξει. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τη ρωσική Κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθεί λύση η οποία να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, αλλά μέχρι σήμερα δεν επετεύχθη συμφωνία. Μάλιστα, η ρωσική Κυβέρνηση απαιτεί όπως η συμφωνία επέλθει πριν από την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, απαίτηση η οποία ερμηνεύεται από κυβερνητικούς κύκλους ως μήνυμα πως, εάν δεν επέλθει συμφωνία, είναι ενδεχόμενο η επίσκεψη να μην πραγματοποιηθεί.

Είναι έκδηλο ότι η κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση και στο ενδιάμεσο μίας αντιπαράθεσης, η οποία πιθανότατα να επηρεάσει τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τις δύο χώρες. Η προσπάθεια να κρατηθούν ισορροπίες είναι δύσκολη, καθώς η ικανοποίηση είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς θα στερήσει στηρίγματα της Κύπρου, πολιτικά και οικονομικά”.

Παρέμβαση Φωτίου

Στο όλο θέμα παρενέβη ο Υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Ο κ. Φωτίου, όπως αναφερεται στον κυπριακό τυπο, κλήθηκε ακόμα να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή» σύμφωνα με το οποία η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στη Πάφο αποτελεί μήλον της έριδος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, με την Ρωσία να ζητά όπως της ενοικιαστεί χώρος για στρατιωτικούς σκοπούς και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιδρούν.

«Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες για το τι γίνεται αυτή τη στιγμή για τέτοια σοβαρά και λεπτά θέματα που άπτονται της εξωτερικής μας πολιτικής» είπε, προσθέτοντας πως «με κάθε υπευθυνότητα και σε συνεργασία των Υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών και γενικότερα της κυβέρνησης, θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τα εθνικά συμφέροντα του τόπου».

Ανέφερε ακόμα ότι «εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η Κύπρος πλέον αναδεικνύεται γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά και αναδεικνύεται ο σταθεροποιητικός της ρόλος. Αυτό είναι που έχει σημασία και πρέπει να γίνουν τέτοιοι χειρισμοί ώστε να διασφαλίσουμε αυτό το σημαντικό ρόλο» είπε.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι ΗΠΑ έχουν «επιπλήξει» την κυπριακή κυβέρνηση για τις διευκολύνσεις που γίνονται στη Ρωσία, ο Υπουργός Αμυνας είπε πως «κανένας δεν μας έχει πιέσει και εκείνο που έχει σημασία είναι μέσα από μια σωστή διαβούλευση με φιλικές χώρες να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις».

Πρόσθεσε ότι «οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι διαχρονικά φιλικές και η Ρωσία παραμένει ένας υποστηρικτής των θέσεων μας στο εθνικό θέμα διαχρονικά. Υπάρχουν φιλικότατες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα όπως ασφαλώς υπάρχουν και φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά και άλλες γειτονικές χώρες στη περιοχή μας» είπε και σημείωσε πως «είναι καθαρά θέμα αποφάσεων της Κυπριακής κυβέρνησης και τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται υπό πίεση του οποιουδήποτε» 

OnAlert.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.