ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Δικέφαλο σαλάχι ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία

Ένα σαλάχι με δυο κεφάλια εντόπισε σε ενυδρείο ο Leonardo Guida, διδακτορικός φοιτητής στο πανεπιστήμιο Μονάς στη Μελβούρνη.Ο ερευνητής φρόντιζε θηλυκά σαλάχια που εγκυμονούσαν, όταν παρατήρησε πως κάποια από τα ζώα είχαν γεννήσει. Καθώς κατέγραφε τα μωρά, που γεννήθηκαν τον Απρίλιο, παρατήρησε στο νερό «ένα περίεργο αντικείμενο». Σύντομα διαπίστωσε πως δεν επρόκειτο για αντικείμενο αλλά για ένα νεογέννητο σαλάχι με δυο κεφάλια.

Αυτό είναι το πρώτο δικέφαλο σαλάχι που εντοπίζεται στην Αυστραλία και ένα από τα ελάχιστα που έχουν παρατηρηθεί παγκοσμίως.

Η ανωμαλία προκύπτει όταν ο νευρικός σωλήνας σε ένα γονιμοποιημένο ωάριο αντιγράφει τον εαυτό του, ή όταν διακόπτεται πρόωρα η διαδικασία διαχωρισμού του εμβρύου σε δυο δίδυμα.

«Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα τι ακριβώς συνέβη με το δικέφαλο σαλάχι στην Αυστραλία, ωστόσο ενδεχομένως πρόκειται για αναπτυξιακό πρόβλημα και όχι για γενετική μετάλλαξη», αναφέρει ο ερευνητής στη μελέτη του που δημοσιεύτηκε στις 15 Νοεμβρίου στην επιστημονική επιθεώρηση «Marine and Freshwater Research».

«Οι ρυπαντές μπορούν να προκαλέσουν αναπτυξιακά προβλήματα, ωστόσο δεν έχουμε εξετάσει αυτή την παράμετρο ούτε μπορούμε να καθορίσουμε την πιθανή αιτία», τονίζει.

Η μητέρα του δικέφαλου σαλαχιού αλιεύτηκε μαζί με άλλα σαλάχια, όλα του είδους (Trygonorrhina dumerilii) από δύτες στον Κόλπο Σουάν, ένα ημίκλειστο τμήμα του Κόλπου Πορτ Φίλιπ, νότια της Μελβούρνης.

Από την περιοχή διέρχονται καθημερινά πολλά πλοία, ενώ πρόσφατα στον Κόλπο συντελέστηκαν εκτεταμένες εργασίες βυθοκόρησης για τη διεύρυνση των καναλιών ναυσιπλοΐας, κάτι που ενδεχομένως να αναμόχλευσε μολυσμένα ιζήματα στον πυθμένα. 

Δεδομένου ότι τρέφονται με θαλάσσια ζώα του βυθού, ενδεχομένως το διάστημα των εργασιών τα σαλάχια να εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης. Ωστόσο άγνωστο παραμένει αν αυτή θα μπορούσε να είναι η αιτία της παραμόρφωσης του σαλαχιού.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.