ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Πωλείται το σπίτι που γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς

Μεσιτικό γραφείο ανέλαβε να βρει νέους αγοραστές – ιδιοκτήτες για το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς, στην Πάτρα.

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που βρίσκεται στον αριθμό 241 της οδού Κορίνθου, έβαλε πωλητήριο καθώς ο δήμος αδυνατεί – λόγω κρίσης – να προχωρήσει στην αγορά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή πώλησης είναι 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Η οικία στην οποία, τρία χρόνια πριν τη γέννηση του Παλαμά, γεννήθηκε και η μεγάλη Iταλίδα πεζογράφος Ματθίλδη Σεράο, είναι εμβαδού περίπου 700 τ.μ., ανήκε και ανήκει σε ιδιώτη, αλλά ανακηρύχθηκε διατηρητέα από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων. Επρόκειτο να βγει σε πλειστηριασμό από τράπεζα, το 2011, με πρώτη τιμή προσφοράς το ποσό των 1.066.000 ευρώ, αλλά στο τέλος, ο πλειστηριασμός αναβλήθηκε.

Οι προσπάθειες για να γίνει το σπίτι μουσείο, έτσι ώστε να αναδειχθεί η σύγχρονη πολιτισμική μας κληρονομιά, δεν είχαν αποτέλεσμα.

Στις σημειώσεις του ο Κωστής Παλαμάς, τιμώντας τη γενέθλια πόλη του, γράφει με ένα σονέττο: «Γεννήθηκα στην Πάτρα στα 1859. Πέμπτη, απομεσήμερο, στις δύο η ώρα, δεκατρείς του Γενάρη. Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι / Στοιχειό είναι και με προσκαλεί, ψυχή και με προσμένει / Το σπίτι που γεννήθηκα, ίδιο στην ίδια στράτα / Στα μάτια μου όλο υψώνεται, όλα και μ’ του τα νιάτα / Το σπίτι ας του νοθέψανε το σχήμα και το χρώμα / Κι ανόθευτο κι αχάλαστο και με προσμένει ακόμα / Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι / Στοιχειό και σαν απάτητο, με ζει και με προσμένει»…

karfitsa.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.