ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Χώρος εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών λειτουργεί στην Αθήνα

narkotika
Δεκάδες χρήστες ναρκωτικών χρησιμοποιούν ήδη το πρώτο «κέντρο εποπτευόμενης χρήσης ουσιών στην Ελλάδα», το οποίο λειτουργεί εδώ και ένα μήνα στην Αθήνα με στόχο την προστασία των χρηστών και την αντιμετώπιση των περιστατικών υπερβολικής δόσης.

Ο εποπτευόμενος σταθμός «Οδυσσέας» είναι μια πλήρως εξοπλισμένη ιατρική μονάδα με ιατρικό προσωπικό διάφορων ειδικοτήτων, νοσηλευτές, κοινωνική υπηρεσία και υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης.

Το κέντρο προσφέρει στους χρήστες υλικά για την ασφαλή χρήση ηρωίνης ή άλλων ενέσιμων ναρκωτικών (σύριγγες, τάσι, κιτρικό οξύ, κερί, μαντιλάκια απολύμανσης) καθώς και προφυλακτικά που μπορούν να παίρνουν μαζί τους.

Ο «Οδυσσέας» μπορεί να εξυπηρετήσει δύο άτομα κάθε μισή ώρα περίπου. Στη διάρκεια της πιλοτικής φάσης λειτουργίας είναι ανοικτό από τις 8:00 έως τις 16:00.

Στις 36 ημέρες λειτουργίας του σταθμού έχουν καταγραφεί 220 επισκέψεις. Σε δύο περιπτώσεις έχει χρειαστεί να γίνει ανάταξη λόγω υπερβολικής δόσης, ενώ οκτώ άτομα που παρουσίασαν σημαντική καταστολή χρειάστηκε να τεθούν υπό στενή παρακολούθηση.

Επίσης έχουν γίνει 7 συναντήσεις ψυχολογικής υποστήριξης με την ψυχολόγο του σταθμού, 8 συμβουλευτικές παραπομπές σε άλλες υπηρεσίες από τον κοινωνικό λειτουργό και περιποίηση τραύματος σε ένα άτομο. Αρκετοί χρήστες παραπέμφθηκαν για εξετάσεις για ηπατίτιδες και HIV.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία, το 27% των εξυπηρετούμενων πάσχουν από ψυχική νόσο για την οποία δεν παρακολουθούνται. Έτσι, 14 εξυπηρετούμενοι του σταθμού παραπέμφθηκαν για περαιτέρω ψυχιατρική διερεύνηση.

«Διαφαίνεται πως είναι βέβαιη, όχι μόνο η επιτυχία του συγκεκριμένου πιλοτικού σταθμού, αλλά και η αναγκαιότητα δημιουργίας και άλλων σταθμών σε άλλα σημεία της Αθήνας, καθώς επίσης και στην περιφέρεια» ανέφερε ο Αθανάσιος Παπακωνσταντίνου, ψυχίατρος, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος.

Ο σταθμός «Οδυσσέας» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ΕΣΠΑ.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λειτουργούν σήμερα πάνω από 90 παρόμοια κέντρα.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.