ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Η Τρόικα στην Ελλάδα έχει πέσει έξω σε όλα - Αλήθεια ξέρουν οικονομικα.

Ερωτήματα για το ρόλο και κυρίως την αποτελεσματικότητα της συνταγής της Τρόικα για τη διάσωση της Ελλάδας, θέτει σε δημοσίευμα - ράπισμα για τους εκπροσώπους...
των δανειστών, η αυστριακή εφημερίδα Kleine Zeitung. Κάποιος επιτέλους πρέπει να τους ελέγξει, γιατί πέφτουν συνέχεια έξω σε όλα, τονίζεται σε ανταπόκριση της εφημερίδας από την Αθήνα.
«Καθορίζουν τις τύχες ανθρώπων αλλα έχουν πέσει έξω σε όλα»
Η Τρόικα καθορίζει τις τύχες των ανθρώπων, από την αξιολόγησή της εξαρτώνται ολόκληρες εθνικές οικονομίες, οι έλεγχοί της αποφασίζουν εάν θα συνεχιστούν ή θα διακοπούν τα δάνεια βοήθειας και η ίδια, πανίσχυρη, υπαγορεύει τους όρους λιτότητας και ελέγχει την εφαρμογή τους. Τώρα, όμως, οι ελεγκτές θα γίνουν ελεγχόμενοι, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να βάλει στο μικροσκόπιο το ρόλο της τρόικας, και στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει και λόγος για αυτό: Γιατί εκεί η τρόικα, με τις εκτιμήσεις της, έπεσε τελείως έξω, γράφει η μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα.
Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ότι η τρόικα έκανε περισσότερη ζημιά παρά ωφέλησε, ρίχνοντας τις χώρες της κρίσης σε βαθύτερη ύφεση και υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, όπως και σε αυτές του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, ότι σε σχέση με την τρόικα υπάρχει έλλειμμα διαφάνειας και αξιοπιστίας.
«Ξέρουν οικονομικά;»
Είναι πραγματικά αμφίβολο, σχολιάζει η Kleine Zeitung , αν αυτό το «τρίο» έχει γνώση των οικονομικών πραγμάτων, καθώς, όπως υπογραμμίζει, στην περίπτωση της Ελλάδας, σχεδόν ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του. Και δεν πρόκειται απλά για λεπτομέρειες, επισημαίνει, αλλά για αποκλίσεις που ξεπερνούσαν το διπλάσιο και το τριπλάσιο, όπως για παράδειγμα, μετά το πρώτο πακέτο βοήθειας τον Μάιο του 2010, όταν προέβλεπαν ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει το 2012 ανάπτυξη 3,2% και στην πραγματικότητα συρρικνώθηκε από τότε περισσότερο από 10%.
Το ίδιο λανθασμένες, συνεχίζει στον ίδιο επιθετικό τόνο η εφημερίδα, υπήρξαν οι διαγνώσεις της ως προς την ανεργία στην Ελλάδα, που φερόταν να είναι το 2012 στο 14,8% και στο μεταξύ βρίσκεται σχεδόν στο 28%, και μάλιστα με ανοδική τάση, ενώ αντίστοιχα άχρηστες υπήρξαν οι προβλέψεις της ως προς το δημόσιο χρέος, που το Μάρτιο του 2012 υπολόγιζε πως στο τέλος του 2013 θα είναι στο 164,2% του ΑΕΠ και στην πραγματικότητα θα βρεθεί στο 176%.
Στην ανταπόκριση δεν λείπει και η αναφορά στην παραδοχή του ΔΝΤ ότι υποτιμήθηκαν πολύ οι επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας με καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα, καθώς για να εφαρμόσει τους όρους που της είχαν επιβληθεί, αναγκάστηκε να κάνει νέες περικοπές, πέφτοντας με αυτόν τον τρόπο σε βαθύτερη ύφεση και κάνοντας έτσι ακόμη δυσκολότερη την υλοποίηση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Κλείνοντας ο ανταποκριτής σημειώνει ότι τον ερχόμενο χρόνο η Ελλάδα θέλει να εξοικονομήσει 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η τρόικα απαιτεί την εξοικονόμηση άλλων 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, απαίτηση που ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θεωρεί αδικαιολόγητη, εκτιμώντας ότι το δημοσιονομικό κενό είναι το πολύ 500 εκατομμύρια ευρώ.
Σε τελική ανάλυση δεν είναι η πρώτη φορά που η τρόικα πέφτει έξω, όπως διαπιστώνει και ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, καταλήγει το δημοσίευμα.
iefimerida.gr

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.