ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Διατηρούν άλυτο το υδατικό στην Πάφο

Διατηρούν άλυτο το υδατικό στην ΠάφοΠάφος: Ο βασικός στόχος του σχεδίου αφαλατώσεων για πλήρη απεξάρτηση της υδατοπρομήθειας των αστικών και τουριστικών περιοχών από τη βροχόπτωση, έμεινε ημιτελές μετά το φιάσκο με την κατασκευή κινητής μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο (σκορπίζοντας στον αέρα €23 εκατ.), αντί μόνιμης που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Αποτέλεσμα, σήμερα πολλοί να λιγουρεύονται νέα έργα, αφού η παραγωγή αφαλατωμένου νερού προς πλήρη απεξάρτηση ύδρευσης με την κατασκευή και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης, δεν ολοκληρώθηκε.
Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, στους σχεδιασμούς του εξακολουθεί να έχει την κατασκευή μόνιμης μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο, όπως επίσης μελετά και την εισήγηση για μεταφορά νερού από τον Λίβανο.
Οι αρμόδιοι ξεχνούν, ωστόσο, ότι η διασφάλιση των υδατικών αναγκών της επαρχίας Πάφου, θα μπορούσε να διασφαλιστεί με τη σύνδεση των τριών φραγμάτων της Πάφου με τον Νότιο Αγωγό. Το θέμα έχει συζητηθεί στο παρελθόν σε επίπεδο ΤΑΥ, όμως αποφασίστηκε να μην εξεταστεί.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη διασύνδεση των ταμιευτήρων της Πάφου με το φράγμα της Αρμίνου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς νερού και από αυτά τα φράγματα προς το ενιαίο σχέδιο Νοτίου Αγωγού. Με αυτό τον τρόπο, όταν και εφόσον υπάρξει ανάγκη μπορεί να μεταφερθεί εύκολα νερό από οποιοδήποτε σημείο της Κύπρου στην Πάφο.
Σε χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, οι βουλευτές της Πάφου, ζήτησαν ενημέρωση για τους σχεδιασμούς του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα νερού στην επαρχία. Ο πρώτος λειτουργός Υδάτων, Ανδρέας Μανώλης, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι με το χειρότερο σενάριο ανομβρίας τα αποθέματα νερού στα φράγματα της Πάφου αρκούν μέχρι το τέλος του 2015.
Όσον αφορά στην αφαλάτωση Πάφου, ανέφερε ότι επαναξιολογούνται τα δεδομένα, επισημαίνοντας ότι το συμβόλαιο της κινητής μονάδας λήγει σήμερα και το άτομο που ανέλαβε το έργο έχει υποχρέωση να ξηλώσει τις εγκαταστάσεις.
Η συγκεκριμένη μονάδα παρήγαγε νερό για τέσσερις μήνες και 20 ημέρες (22/11/10 – 11/4/11) και βρισκόταν σε εφεδρεία από τις 11 Απριλίου 2011 μέχρι και τις 22 Νοεμβρίου 2013 που λήγει η σύμβαση. Το όλο έργο, που στην ουσία δεν αξιοποιήθηκε, κόστισε στην Κυπριακή Δημοκρατία πέραν των €23 εκατ. και διεξάγεται έρευνα για το θέμα αυτό, ιδιαίτερα για το μέρος που αφορά την επέκταση της μονάδας από 20 χιλ. κ.μ. νερού ημερησίως, σε 30 χιλ. κ.μ. νερού. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΤΑΥ, η αύξηση της δυναμικότητας δεν ήταν αίτημα του Τμήματος, αλλά πολιτική απόφαση.
Συγκεκριμένα, η δαπάνη για την παραγωγή αφαλατωμένου νερού είχε ανέλθει σε €4.288.679 που αντιστοιχεί σε 2.879.791 κ.μ. νερού, (€1,49 ανά κ.μ.), ενώ η δαπάνη εφεδρείας ανέρχεται σε €18.290.000. Το υπόλοιπο της δαπάνης εφεδρείας, δηλαδή μέχρι τη λήξη της Σύμβασης, ανήλθε σε άλλα €1.900.000. Η τιμή εφεδρείας με βάση την τελευταία πληρωμή που πραγματοποιήθηκε είναι €0,73/κ.μ. νερού.
Παράλληλα, ο κ. Μανώλη αναφέρθηκε και στην εξέταση του θέματος για μεταφορά νερού από τον Λίβανο. Πρόσθεσε ότι έχει οριστεί τεχνική επιτροπή τεχνοκρατών των δύο χωρών, που διερευνά τη δυνατότητα αυτή και θα πρέπει να ολοκληρώσει τη μελέτη της στο επόμενο διάστημα.
Την ίδια ώρα, βέβαια, ελέω της οικονομικής κρίσης λήφθηκε απόφαση να εξαντλούνται νερά από τα φράγματα για κάλυψη των αναγκών σε ύδρευση, διατηρώντας παράλληλα σε εφεδρεία όλες τις μόνιμες μονάδες αφαλάτωσης. Αποτέλεσμα, σήμερα στα φράγματα να υπάρχουν 40 εκατ. κ.μ. νερού λιγότερα από πέρυσι.
Δίπλαρος: Νομίζαμε ότι λύθηκε το πρόβλημα
Αναφερόμενος σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι τόσα χρόνια λεγόταν πως έχουμε λύσει το υδατικό πρόβλημα και επικροτούσαν όλα τα κόμματα, ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος είπε ότι αυτό νόμιζαν και οι ίδιοι τόσα χρόνια, αλλά μετά λύπης άκουσαν στη συνεδρία ότι ίσως χρειαστεί μεταφορά νερού από τον Λίβανο ή λειτουργία μιας μόνιμης μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο ή αλλού.
Ο βουλευτής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λήξη του συμβολαίου της κινητής μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο, καταγγέλλοντας ότι αυτή η μονάδα λειτούργησε μόνο τέσσερις μήνες από τα τρία χρόνια που ήταν συνολικά το συμβόλαιο, στοιχίζοντας συνολικά €18 εκατ. στον φορολογούμενο πολίτη. Χαιρέτισε παράλληλα τη διοικητική έρευνα που γίνεται για το θέμα, εκφράζοντας την ευχή η έρευνα να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα, όπως το ποιοι πήραν αυτή την απόφαση, πόσα εκατομμύρια έχουν χαθεί και ποια συμφέροντα εξυπηρετούσαν κάποιοι όταν αποφάσιζαν μόνοι τους χωρίς την έγκριση του αρμόδιου Τμήματος Υδάτων.
Γράφει: Άγγελος Νικολάου
Πηγή: philenews.com

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.