ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Η οικονομική κρίση πλήττει τα υπογόνιμα ζευγάρια

Τροχοπέδη για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 38 ετών, που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αποτελούν σήμερα...
 η γραφειοκρατία και η οικονομική κρίση, ενώ για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών το όνειρο αυτό παγιδεύεται στα γρανάζια του ΕΟΠΥΥ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η αναμονή για έγκριση της δαπάνης για εξωσωματική γονιμοποίηση, στις αρμόδιες επιτροπές του ΕΟΠΥΥ, ξεπερνά τους 10 μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τον ένα χρόνο.

Τη σημερινή πραγματικότητα στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα υπογόνιμα ζευγάρια , κατέγραψε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Θέμης Μαντζαβίνος με αφορμή την οργάνωση του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχειο Ηilton από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου.
Από το 1978, που γεννήθηκε το 1ο παιδί με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, μέχρι σήμερα, έχουν γεννηθεί περίπου 5 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, η μέθοδος εφαρμόζεται τα τελευταία 25 χρόνια και έχουν γεννηθεί περίπου 50.000 παιδιά, δηλαδή το 3-5% των γεννήσεων κάθε χρόνο προέρχεται από εξωσωματική γονιμοποίηση.

Στο Συνέδριο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εργασίες έγκριτων Καθηγητών της Νομικής Σχολής γύρω από τα νομικά προβλήματα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η γονεικότητα “τριχοτομείται”. Μπορεί να υπάρχει διαφορετική κυοφορούσα ή “γενετική” ή “κοινωνική” μητέρα.

Ο κ. Μαντζαβίνος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή που ασχολούνταν με θέματα εξωσωματικής γονιμοποίησης λειτούργησε επί 5 χρόνια, αλλά πριν 2 χρόνια τα μέλη της παραιτήθηκαν, γιατί και οι 4 υπουργοί που πέρασαν από το υπουργείο Υγείας στο διάστημα αυτό, αδιαφόρησαν με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η λειτουργία της, γιατί στερείτο ακόμα και γραμματειακής υποστήριξης.
Μία από τις παρενέργειες της μη λειτουργίας της Εθνικής Ανεξάρτητης Αρχής, είναι και η ταλαιπωρία των ζευγαριών που παραπέμπονται από επιτροπή σε επιτροπή, για να τους εγκριθεί η δαπάνη χορήγησης των φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση.

Οι επιτροπές καθυστερούν προφανώς για λόγους εξοικονόμησης δαπανών, παρά το γεγονός ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη για τα φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης ανά έτος, υπολογίζεται σε 16 εκατομμύρια ευρώ.
“Και είναι αποθαρρυντικό”, συνέχισε ο κ. Θ. Μαντζαβίνος, “να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο τα ζευγάρια αλλά και οι Έλληνες επιστήμονες, τη στιγμή που οι επιτυχίες της χώρας μας σε αυτό τον τομέα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με άλλες ευρωπαικές χώρες.”

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε ότι έρχονται στην Ελλάδα πολλά ζευγάρια από το εξωτερικό για να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση, αφενός διότι το επίπεδο των ιατρών, των βιολόγων και των μονάδων γενιότερα είναι πολύ υψηλό και αφετέρου γιατί το κόστος είναι χαμηλότερο.

Πρόσφατα, μάλιστα, γεννήθηκε το πρώτο παιδί στην Ελλάδα από παιδί που το ίδιο είχε γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση. Φαίνεται δηλαδή, ότι στα παιδιά που γεννιούνται με τη μέθοδο αυτή, δεν μεταβιβάζονται προβλήματα που πιθανόν είχαν οι γονείς τους προκειμένου να τεκνοποιήσουν.
Στο Συνέδριο αναμένεται να ανακοινωθούν μεταξύ άλλων, τα νέοτερα δεδομένα για:

•τις επανειλημμένες αποτυχίες εμφύτευσης
•την εξωσωματική γονιμοποίηση και τον κίνδυνο γυναικολογικού
καρκίνου
•τις θεραπευτικές επιλογές μετά τα 40, για την υπογονιμότητα, κ.α.
newmoney.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.