ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Να προσαρμοστούν τα δάνεια στις πραγματικές αξίες των ακινήτων ...

Δυναμική αντίδραση από όλους ενάντια στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών ζήτησε η...
Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) στην ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα με αυτό το αντικείμενο.
Σε ό,τι αφορά στις προτάσεις που παρουσίασε η ΕΚΠΟΙΖΩ και τις οποίες τις έχει καταθέσει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, προτείνει την προσαρμογή των δανείων στις σημερινές πραγματικές αξίες των ακινήτων, αλλά και την ειδική προστασία για τις ευπαθείς ομάδες με την καταβολή μόνο τόκων με επιτόκιο της ΕΚΤ και επιμήκυνση των δανείων. Επίσης η ΕΚΠΟΙΖΩ προτείνει και την ένταξη των εμπόρων στην προστασία του νόμου Κατσέλη.

Υπενθυμίζεται ότι οι πλειστηριασμοί έχουν ανασταλεί από το 2008 για οφειλές έως 200.000 ευρώ προς πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών και από το 2010 (ν. Κατσέλη) έχουν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, ανεξάρτητα από το ποσό οφειλής, αρκεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%. Το ποσό αυτό για μια τετραμελή οικογένεια φθάνει τις 450.000 ευρώ.

Πέρα από την αναστολή των πλειστηριασμών που ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, και στον τελευταίο νόμο που πέρασε το καλοκαίρι και αφορά τους ενήμερους δανειολήπτες, προβλέπεται η αναστολή των καταγγελιών και των ατομικών διώξεων.

Συγκεκριμένα ο νομοθέτης αναφέρει ότι «ο δανειστής υποχρεούται να απόσχει από κάθε καταγγελία της υπαχθείσας στο πρόγραμμα δανειακής σύμβασης και από κάθε ατομική δίωξη κατά του οφειλέτη, ο οποίος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα διευκόλυνσης. Επίσης ο δανειστής υποχρεούται να απόσχει από κάθε ατομική δίωξη κατά του εγγυητή».

Από το βήμα της εκδήλωσης η πρώην υπουργός και πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη, προέβλεψε ότι θα υπάρξουν τρομακτικοί κλυδωνισμοί στην κοινωνία, με πολιτικές συνέπειες, ενώ εκτίμησε ότι «οι μόνοι που θα ωφεληθούν θα είναι τα κοράκια των αγορών».

Η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι η άρση του "παγώματος" των πλειστηριασμών υπαγορεύεται από την τρόικα, αλλά και από χρηματοπιστωτικούς κύκλους οι οποίοι βλέπουν το κοντόφθαλμο συμφέρον τους. Η πρώην υπουργός κάλεσε τους βουλευτές να αναλάβουν την ευθύνη της ψήφου τους, να πουν "όχι" στην άρση του παγώματος των πλειστηριασμών και να βάλουν μια κόκκινη γραμμή σε αυτές τις διεκδικήσεις οι οποίες είναι άδικες και οικονομικά καταστροφικές, όπως επισήμανε.

«Κάθε βουλευτής», σημείωσε η κ. Κατσέλη, «έχει τεράστια ευθύνη» επισημαίνοντας παράλληλα ότι «υπάρχει εναλλακτική. Μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση αλλά όχι εξαθλιώνοντας περισσότερους και περισσότερους Έλληνες».

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.