ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ρωσία: "Όλοι κερδισμένοι από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν"

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ικανοποίησή του σήμερα για τη συμφωνία που επετεύχθη για το ιρανικό... πυρηνικό πρόγραμμα εκτιμώντας ότι η συμφωνία αυτή δεν έχει "χαμένους".

"Δεν υπάρχει χαμένος, όλος ο κόσμος είναι κερδισμένος", δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στο τέλος των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο σε πιο ενδελεχείς επιθεωρήσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ενισχύει την εμπιστοσύνη στη Μέση Ανατολή και μειώνει τους φόβους για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, εξήγησε ο Λαβρόφ.

"Τώρα θα είναι πολύ δύσκολο να παρακαμφθούν τα δεδομένα που συλλέγει η ΙΑΕΑ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Ιράν θα συνεργαστεί καλόπιστα με την διεθνή υπηρεσία", δήλωσε στους ρώσους δημοσιογράφους.

Στους επόμενους έξι μήνες, οι διαπραγματεύσεις θα ορίσουν "τις παραμέτρους τις οποίες χρειάζεται το Ιράν για να εκπονεί μια πυρηνική δραστηριότητα για ειρηνική χρήση, κυρίως για την παραγωγή ουρανίου για τους πυρηνικούς του σταθμούς, τις αντιδραστήρες του για την έρευνα και για τους αντιδραστήρες που παράγουν ισότοπα για ιατρική και ανθρωπιστική χρήση", υπογράμμισε.

Ο Λαβρόφ εξέφρασε ικανοποίηση για τη χαλάρωση των κυρώσεων των δυτικών χωρών σε βάρος του Ιράν, την οποία προβλέπει η συμφωνία. "Δεν αναγνωρίζουμε τις μονομερείς αυτές κυρώσεις, συνεπώς είναι σωστό να μειωθεί η πίεση επί του Ιράν με τον περιορισμό των μονομερών αυτών κυρώσεων".

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας συνεχάρη τον νέο πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί για τη σοβαρή βούλησή του να επιτευχθεί συμφωνία. "Με την άφιξη ενός νέου προέδρου στην ιρανική ηγεσία, αισθανθήκαμε ότι οι δηλώσεις για βούληση επίλυσης αυτής της αντιπαράθεσης είχαν αξιόπιστη βάση".

onalert.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.