ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Αποχωρούμε από τη βρώμικη διάσκεψη της Βαρσοβίας για το κλίμα

Το WWF, η Greenpeace και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αποφάσισαν σήμερα να αποσυρθούν από την 19η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα, η οποία διοργανώνεται στη Βαρσοβία.

Η Σαμάνθα Σμίθ, επικεφαλής της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για το Κλίμα και την Ενέργεια του WWF δήλωσε σχετικά: «Η απροθυμία των κυβερνήσεων να πάρουν στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις δεν μας άφησε άλλη επιλογή από την αποχώρηση. Δεν εγκαταλείπουμε τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, παρά μόνο τη φετινή διάσκεψη, στην οποία τα συμφέροντα των μεγαλύτερων βιομηχανικών ρυπαντών έχουν επισκιάσει τις ανάγκες των πολιτών όλου του κόσμου.

Ήρθε η στιγμή που πρέπει να πούμε ‘αρκετά, ως εδώ’ και να αποχωρήσουμε.».

«Η κυβέρνηση της Πολωνίας έκανε ό, τι περνούσε από το χέρι της να μετατρέψει τις κλιματικές συνομιλίες σε παράσταση για τη βιομηχανία του άνθρακα και του λιγνίτη. Μαζί με την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τον Καναδά – συνεπικουρούμενες από την αδιαφορία των άλλων κυβερνήσεων – έδωσαν ένα χαστούκι στο πρόσωπο όσων πλήττονται από τα ακραία φαινόμενα των κλιματικών αλλαγών,» ανέφερε ο Κούμι Ναϊντού, διευθυντής της Διεθνούς Greenpeace.

Ακολουθεί κοινή δήλωση όλων των οργανώσεων:
Φτάνει πια.

Δηλώσαμε εξαρχής τη συμπαράστασή μας με τα εκατομμύρια συνανθρώπων μας που έπεσαν θύματα του τυφώνα Haiyan στις Φιλιππίνες την προηγούμενη εβδομάδα και με όλους εκείνους που ζουν από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το δράμα τόσων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, μας υποχρεώνει να είμαστε ειλικρινείς με όσα διαδραματίζονται στην 19η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα στη Βαρσοβία (COP19).

Η Διάσκεψη της Βαρσοβίας, αντί να αποτελεί ένα σημαντικό σκαλοπάτι για τη δίκαιη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον, αυτή τη στιγμή οδεύει σε πλήρη αποτυχία. Συγκεκριμένα, οι πρακτικές πολλών πλούσιων κρατών υπονομεύουν την ίδια τη Σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Στη Διάσκεψη της Βαρσοβίας τα συμφέροντα των βρώμικων, ενεργειακά, βιομηχανιών βρίσκονται σε προτεραιότητα έναντι αυτών των πολιτών. Είναι ενδεικτικό πως παράλληλα διοργανώνεται η σύνοδος «Άνθρακας και Κλιματική Αλλαγή», οι εταιρικές χορηγίες των πιο ρυπογόνων βιομηχανιών του πλανήτη έχουν κατακλύσει τους χώρους συνεδριάσεων ενώ η ίδια η Προεδρία (Πολωνία) ευγνωμονεί τη βιομηχανία άνθρακα και σχιστολιθικού αερίου. Η σοβαρότητα των διαπραγματεύσεων δέχτηκε ένα ακόμα πλήγμα από την ανακοίνωση της Ιαπωνίας να μιμηθεί τον Καναδά, αθετώντας τις δεσμεύσεις της για περιορισμό των εκπομπών και τα σαφή μηνύματα εκ μέρους της Αυστραλίας ότι δεν πρόκειται να πάρει στα σοβαρά αυτήν τη διάσκεψη του ΟΗΕ.

Αυτή την εβδομάδα διοργανώθηκε μια ‘επιτροπή χρηματοδοτήσεων’, η οποία κάθε άλλο παρά συζήτησε για θέματα χρηματοδοτήσεων, ενώ εμπλοκή σημειώθηκε και στη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού για τις ‘απώλειες και ζημίες’, καθώς εμπόδιο αποτέλεσαν ακόμα μια φορά τα ανεπτυγμένα κράτη. Πισωγυρίσματα έχουν σημειωθεί στους στόχους μείωσης των εκπομπών και στην υιοθέτηση μέτρων προσαρμογής πριν το 2020. Απουσιάζει, τέλος, ένας οδικός χάρτης για μια παγκόσμια και δίκαιη συμφωνία στο Παρίσι το 2015.

Εμείς ως εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών είμαστε διατεθειμένοι να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με Υπουργούς και αντιπροσωπείες που έρχονται στην διάσκεψη με ειλικρινή διάθεση διαπραγμάτευσης. Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών ήρθαν με άδεια χέρια στη Βαρσοβία, τη στιγμή που οι κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων κρατών με δυσκολία υπερασπίζονται τις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολιτών τους. Δεν χωρά αμφιβολία πως εφόσον οι κυβερνήσεις συνεχίσουν στην ίδια πορεία, οι διαπραγματεύσεις των επόμενων δύο ημερών θα καταλήξουν σε αδιέξοδο.

Ως συνέπεια των παραπάνω, οργανώσεις και κινήματα που εκπροσωπούν πολίτες από κάθε γωνιά του πλανήτη αποφάσισαν να αποσυρθούν οικειοθελώς από τις διαπραγματεύσεις της Βαρσοβίας. Στρέφουμε τώρα την προσοχή μας στην κινητοποίηση πολιτών με στόχο την άσκηση πίεσης προς τις κυβερνήσεις τους. Θα εργαστούμε για τον μετασχηματισμό των υποδομών ενέργειας και τροφής σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, χτίζοντας από την αρχή το σημερινό μη-λειτουργικό οικονομικό σύστημα, με τελικό στόχο τη δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας, χαμηλών εκπομπών, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για όλους.

Φεύγοντας από την Παγκόσμια Διάσκεψη της Βαρσοβίας, είναι ξεκάθαρο πως χωρίς την ανάλογη πίεση, δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από τις κυβερνήσεις. Θα επιστρέψουμε, μεταφέροντας τα αιτήματα των πολιτών, στη Λίμα και θέτοντας τις κυβερνήσεις προ των ευθυνών τους, μπροστά στο όραμα για ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον.

Την ανακοίνωση συν-υπογράφουν οι παρακάτω οργανώσεις:
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.