ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Πώς χτίζουν το νέο φόρο ακινήτων

Αρχικά ο καυγάς γινόταν για να υπάρξει ένας ενιαίος φόρος στην ακίνητη περιουσία, ο οποίος θα υποκαθιστούσε το έκτακτο χαράτσι μέσω ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος...επιβάλλεται σήμερα με αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ.

Αφού φτιάχτηκε το νομοσχέδιο, πείστηκε η τρόικα και βγήκαν τα νούμερα, ήρθεη «επανάσταση» γαλάζιων βουλευτών, κυρίως της περιφέρειας, αλλά και πράσινων βουλευτών, οι οποίοι εξαρχής ζητούσαν αφορολόγητο και κλιμάκωση τέτοια ώστε να επιβαρύνονται κυρίως οι «μεγάλοι».

Έτσι, στα σενάρια τουλάχιστον, διότι νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή, ο φόρος ακινήτων για το 2014 ξανασπάει στα δύο.

ΕΝΦΑ και ΦΑΠ δεν υπάρχει, καθώς αναζητούνται νέα ονόματα και για τους δύο φόρους, αλλά επί της ουσίας τα κόμματα της συγκυβέρνησης «κεντάνε» πάνω στον καμβά του ΕΝΦΑ και του ΦΑΠ.

Το νέο σχέδιο λοιπόν προβλέπει διπλό φόρο σε ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 με κερασάκι στην τούρτα παράλληλη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3%-5% (από 8% και 10% ανάλογα με την αξία, που ισχύει σήμερα).

Το πρώτο χτύπημα, θα έρθει για κάθε ακίνητο με φόρο από το πρώτο τετραγωνικό κατά τα πρότυπα του ΕΝΦΑ με συντελεστές όμως σαφώς μειωμένους σε σχέση με το νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε διαβούλευση.

Ιδιοκτήτες οικοπέδων, αγροτεμαχίων, πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών μονάδων συγκαταλέγονται στους κερδισμένους αν και συνολικά ο νέος βασικός φόρος θα είναι ελαφρύτερος (από τον ΕΝΦΑ).

Το δεύτερο χτύπημα θα αφορά μόνο όσους έχουν ακίνητη περιουσία -χωρίς να υπολογίζονται τα αγροτεμάχια- άνω των 300.000 ευρώ, αν και ήδη υπάρχουν εισηγήσεις για αύξηση του αφορολογήτου ορίου, με κλιμακωτούς συντελεστές στα πρότυπα του ΦΑΠ που ισχύει και σήμερα με αφορολόγητο 200.000 ευρώ και συντελεστές από 0,2% έως και 1%.

Ο νέος ΦΑΠ θα εισφέρει έσοδα πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Ο τελικός λογαριασμός των βεβαιωθέντων εσόδωνχαμηλώνει στα 3,4 δισ, ευρώ από 3,5 δισ. ευρώ και στο ταμείο εκτιμάται πως θα μπουν κοντά στα 2,7-2,8 δισ, ευρώ. Αν δεν υπάρχει και κανένας μπαλαντέρ για αύξηση του συνολικού λογαριασμού εισπραχθέντων στα 2,9 δισ. ευρώ όπως είχε ενημερωθεί η τρόικα, δεν αποκλείονται και νέα μπερδέματα με τους πιστωτές.

Στο δίπτυχο των νέων φόρων ακινήτων, η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να μην έχει την παραμικρή εμπλοκή στην είσπραξη η ΔΕΗ ώστε να εξαλειφθούν και εντυπώσεις και ενδεχόμενα νέα προβλήματα συνταγματικότητας.

Θα υπάρχουν εξαιρέσεις και απαλλαγές από το φόρο για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, καθώς και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
euro2day.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.