ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ο ήλιος μάλλον «έκαψε» τον κομήτη Ίσον

Ο κομήτης Ίσον προφανώς δεν κατάφερε να «επιβιώσει» από το ταξίδι του σε πολύ κοντινή απόσταση από την... επιφάνεια του ήλιου, θεωρούν οι αστρονόμοι, μετά από την εξέταση των εικόνων που μεταδίδονται από διάφορους δορυφόρους που επιβλέπουν την ηλιακή δραστηριότητα.

«Φαίνεται ότι ο κομήτης Ίσον μάλλον δεν κατάφερε να επιβιώσει στο ταξίδι του », ανέφερε ο Κάρλ Μπάταμς, επιστήμονας στο Εργαστήριο Ναυτικών Ερευνών στην Ουάσιγκτον κατά της διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που οργανώθηκε από την NASA. «Είδα μόνο τις τελευταίες δορυφορικές εικόνες και δεν παρατηρώ τίποτα πίσω από τον ηλιακό δίσκο κάτι που σημαίνει ότι “θα μπορούσε να είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο”», πρόσθεσε .

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο Φιλ Πλέιτ, αστρονόμος και υπεύθυνος της ιστοσελίδας «Bad Astronomy»: «Δεν νομίζω ότι ο κομήτης επέζησε», ανέφερε. «Ο Ίσον φαίνεται να έχει εξαφανιστεί στη διάρκεια των τελευταίων ωρών», δήλωσε επίσης ο Ντιν Πέσνελ, ένας ηλιακός φυσικός, επιστημονικός υπεύθυνος του « Solar Dynamics Observatory» (SDO) ενός δορυφόρου της NASA για την επίβλεψη του ήλιου. «Δεν βλέπουμε τίποτα ούτε από τον SDO ούτε από τον SOHO (Solar and Heliospheric Observatory ) οι οποίοι είναι πολύ καλοί ανιχνευτές κομητών», συμπλήρωσε. Τον SOHO λειτουργεί από κοινού η NASA και η ESA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.

Ο κομήτης Ίσον ένα μεγάλο κομμάτι πάγου και βράχων ανακαλύφθηκε από ρώσους ερασιτέχνες αστρονόμους τον Σεπτέμβριο του 2012 και είχε προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον επειδή θεωρείται ότι «μας πήγαινε πίσω στις ρίζες του ηλιακού συστήματος». Ο Ίσον προέρχεται από το παγωμένο Νέφος του Όορτ σε απόσταση περίπου ενός έτους φωτός που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ένα είδος «πάρκινγκ» κομητών στο ηλιακό μας σύστημα και βρίσκεται ανάμεσα στον ήλιο και το επόμενο αστέρι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο Ίσον πέρασε σε απόσταση 1,17 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια του ήλιου περίπου στις 1830 GMT , «υποφέροντας» από θερμοκρασίες 2.700 βαθμών. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί ο συγκεκριμένος κομήτης δεν ήταν πολύ ισχυρός, κατασκευασμένος από 30%ή ίσως και 50% παγωμένο νερό ενώ το μέγεθος του πυρήνα του είναι αρκετά μικρό σε σύγκριση με το μέσο όρο των κομητών που παρατηρήθηκαν μέχρι τώρα. Η διάμετρός του υπολογίστηκε στα 1,2 χιλιόμετρα κατ ανώτατο όριο.

Μερικοί αστρονόμοι, σημειώνει το ΑΜΠΕ, πίστευαν αρχικά ότι ο Ίσον ήταν πολύ μεγάλος με πυρήνα που έφτανε αρκετά χιλιόμετρα σε διάμετρο. Αλλά όταν ο κομήτης πέρασε πολύ κοντά στον Άρη , το όχημα Mars Orbiter της NASA μπόρεσε να πάρει εικόνες του που τον αποκρυπτογράφησαν εν μέρει, με τους ειδικούς να μετρούν τη μέγιστη διάμετρό του μόλις στα 1,2 χιλιόμετρα κάτω από τον μέσο όρο των περισσότερων κομητών.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.