ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Άρειος Πάγος: Εκτός από τη φυλάκιση μέχρι ένα έτος, παραγράφονται και οι χρηματικές ποινές!!

Παραγράφονται οι χρηματικές ποινές για  όσους παύει η ποινική δίωξη...
μετά τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 4198/2013, τονίζει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη σε εγκύκλιο της προς τους συναδέλφους της εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 4198/2013, που αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από υποθέσεις ήσσονος σημασίας, παραγράφεται το αξιόποινο και παύει δίωξη για όσους μέχρι 31.8.2013 έχουν διαπράξει πταίσματα και πλημμελήματα τα οποία τιμωρούνται  με φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή και τα δύο (δηλαδή φυλάκιση  και χρηματική ποινή). Οι υποθέσεις αυτές τίθενται στο αρχείο.
Όμως, προϋπόθεση για την εφαρμογή των ευνοϊκών αυτών διατάξεων είναι μέχρι την δημοσίευση του επίμαχου νόμου 4198/2013 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (31.8.2013) να μην έχουν εκδοθεί αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις και φυσικά να μην έχει εκτιθεί η ποινή.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπογραμμίζει στην εγκύκλιο ότι οι εν λόγω ευνοϊκές νομοθετικές  διατάξεις αφορούν και τις χρηματικές ποινές που έχουν επιβληθεί παράλληλα με τις στερητικές της ελευθερίας ποινές (ποινικές κυρώσεις). Δηλαδή υπόκεινται και αυτές σε παραγραφή.
Χαρακτηριστικά αναφέρει η κυρία Κουτζαμάνη ότι η αρχειοθέτηση μόνο των υποθέσεων για τις οποίες προβλέπεται στερητική της ελευθερίας ποινή και η εξακολούθηση της διαδικασίας για τις χρηματικές ποινές, «όχι μόνο δεν είναι σύμφωνη με το σκοπό του νομοθέτη, αλλά αντίκειται στη συστηματική λογική σύλληψη της περί ης πρόκειται ρύθμισης».
Η οποιαδήποτε αντίθετη ερμηνεία, καταλήγει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, «αντιβαίνει όχι μόνο στο γράμμα και το σκοπό του νόμου, αλλά έρχεται σε αντίθεση και με την αξιούμενη ευθυδικία, ως ειδικότερης έκφανσης της γενικής  αρχής της δίκαιης δίκης, που πρέπει να διατρέχει την απονομή της ποινικής Δικαιοσύνης»

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.