ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Κύπρος: Καταρτίζεται το πλάνο για ιδιωτικοποιήσεις

Ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας θεωρούνται οι επόμενες ημέρες, καθώς διακυβεύονται πολλά σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. 
Οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν να προβαίνουν στην ετοιμασία του πλάνου που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Κύπρο, το οποίο θα παρουσιαστεί έως τις 5 Δεκεμβρίου ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι διεργασίες μεταφέρονται από αύριο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου και μεταβαίνει ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών της Κυβέρνησης των ΗΠΑ, τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών του Κοινοβουλίου και Συμβούλους του Λευκού Οίκου, ενώ συναντήσεις θα έχει και με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Με την επιστροφή του κ. Γεωργιάδη στην Κύπρο, το Υπουργείο Οικονομικών θα οδηγήσει το πλάνο αποκρατικοποιήσεων ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, καλώντας το να το εγκρίνει.

Στις 9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο Eurogroup για την Κύπρο, όπου θα αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αμέσως μετά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γεωργιάδης θα μεταβεί στη Ρωσία, όπου θα έχει επαφές με επενδυτές για να τους εξηγήσει τις προοπτικές της χώρας μας σκοπεύοντας σε πιθανές επενδύσεις. Την ίδια ώρα, πάντως, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό κατά των ιδιωτικοποιήσεων αυξάνονται, αφού δύο από τους ημικρατικούς οργανισμούς (ΑΗΚ, Αρχή Λιμένων) εξήγγειλαν κινητοποιήσεις για την επόμενη εβδομάδα, ενώ και η CYTA αναμένεται ότι θα προβεί σε μέτρα αντίδρασης.

«Προχωρήστε»

Όπως πληροφορούμαστε, αναμένεται ότι στις συναντήσεις του Υπουργού Οικονομικών με το ΔΝΤ θα δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα για να προχωρήσει η Κυβέρνηση στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ ενδέχεται να του αποδοθούν και τα εύσημα για την έως τώρα πορεία εφαρμογής του Μνημονίου. Άλλωστε, τα μηνύματα που φτάνουν από τις ΗΠΑ είναι θετικά, καθώς χθες ο Οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου κατά μία βαθμίδα και πλέον οι δανειστές μας θα προσπαθήσουν να κάμψουν όποιες αντιστάσεις ή εμπόδια μπορούν να σταθούν ενώπιον των αποκρατικοποιήσεων, ώστε να προχωρήσει κανονικά το θέμα.

Στη Ρωσία για επενδύσεις

Στην επίσκεψή του στη Ρωσία ο κ. Γεωργιάδης θα μιλήσει σε συνέδριο που έχει οργανωθεί ειδικά για την Κύπρο, στο οποίο οι προσκεκλημένοι ξεπερνούν τους 300. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που έχουν προσκληθεί προέρχονται από τον χώρο του φυσικού αερίου, του τουρισμού, των μεταφορών και γενικά όλους τους τομείς της οικονομίας. Έχοντας υπ' όψιν το πλάνο των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι την ημερομηνία που θα επισκεφθεί ο κ. Γεωργιάδης τη Ρωσία, δεν αποκλείεται επενδυτές να ζητήσουν και κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Υπουργό.

Ετοιμάζεται το πλάνο

Πυρετωδώς οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν την ετοιμασία του πλάνου αποκρατικοποιήσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό θα καταγράφονται οι προθέσεις της Κυβέρνησης, ενώ θα καθοριστεί και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με τις ενέργειες που θα ακολουθηθούν. Αδειοδοτήσεις για φυσικό αέριο, ακίνητα, ημικρατικοί οργανισμοί, καζίνο είναι μεταξύ αυτών που θα περιέχονται στο πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων. Σε αυτό δεν θα καταγραφούν συγκεκριμένα ποσά, αλλά θα αναγράφεται η πρόθεση της Κυβέρνησης να ορίσει οίκους αξιολόγησης που θα εκτιμήσουν τον κάθε ημικρατικό οργανισμό που θα πάει για ιδιωτικοποίηση. Μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να είναι έτοιμο και έπειτα θα προωθηθεί προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την ψήφισή του.

Στάση εργασίας στην ΑΗΚ

Πάντως, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό ξεκινούν επισήμως την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ, ως πρώτο μέτρο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αποκρατικοποίηση του οργανισμού, κατέρχονται σε μονόωρη στάση εργασίας από τις 9 μέχρι τις 10 το πρωί. Σε κοινή επιστολή τους προς το Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ, Στέλιο Στυλιανού, οι συντεχνίες ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΑΗΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ, αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου έχουν καταβάλει κάθε προσπάθεια για να πείσουν τους αρμόδιους φορείς και ιδιαίτερα τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος χειρίζεται τα θέματα του μνημονίου, πως πιθανή ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου, τους πολίτες και γενικότερα την κοινωνία.

Εναντίον και η ΣΥΑΛΚ

Δίωρη στάση εργασίας εξήγγειλε χθες και η Συντεχνία Υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων (ΣΥΑΛΚ - ΠΟΑΣ). Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, στις 9:00 το πρωί, καθώς η συντεχνία εναντιώνεται σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης της Αρχής Λιμένων Κύπρου, ζητώντας παράλληλα συνάντηση με κλιμάκιο της Τρόικας. Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΣΥΑΛΚ ξεκαθαρίζει ότι είναι ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποιήσεων, αλλά παράλληλα ανοικτή σε διάλογο για να εκφέρει τις απόψεις της και τις θέσεις της για σωστή λειτουργία του Οργανισμού και παράλληλα για την εξεύρεση των χρημάτων που ζητά η Τρόικα.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.