ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Υγεία: Πως επηρεάζει το τσάι το στρες

Μερικοί θεωρούν πως είναι το ηρεμιστικό της φύσης· πιστεύουν ότι είναι ικανό να απαλύνει το στρες και να βελτιώσει την ψυχική διάθεση. Είναι, όμως, οι αγχολυτικές ιδιότητες του τσαγιού αληθινές ή αποτελούν αποκύημα φαντασίας; 

Παρ΄ ότι η σχέση μεταξύ τσαγιού και χαλάρωσης είχε παρατηρηθεί αιώνες πριν, λίγες ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες έχουν διερευνήσει το θέμα, ενώ οι περισσότερες εξ αυτών έχουν διεξαχθεί σε πειραματόζωα. Ωστόσο, πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια μελέτη σε ανθρώπους η οποία έδειξε ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα στην επιθεώρηση «Ψυχοφαρμακολογία» και χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι ενήλικοι άνδρες που έπιναν μαύρο τσάι τέσσερις φορές την ημέρα, επί έξι εβδομάδες, δεν αντιδρούσαν διαφορετικά όταν βρίσκονταν αντιμέτωποι με στρεσογόνα γεγονότα σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που έπιναν ένα «ψεύτικο» τσάι με καφεΐνη. 

Ωστόσο, υπήρξαν ενδείξεις ότι οι λάτρεις του τσαγιού κατόρθωναν να ηρεμούν πιο γρήγορα. Στη μελέτη συμμετείχαν 75 άνδρες, οι οποίοι δεν έπιναν άλλα ροφήματα με καφεΐνη. 

Οι εθελοντές έπρεπε να παραστούν σε μια σειρά στρεσογόνων κοινωνικών εκδηλώσεων, ενώ οι ερευνητές μετρούσαν την αρτηριακή πίεση, τα ορμονικά επίπεδα και άλλους δείκτες του στρες τους. Όλοι οι εθελοντές επέδειξαν παρεμφερείς αυξήσεις σε αυτούς τους δείκτες, δίχως να υπάρχει διαφορά υπέρ όσων έπιναν κανονικό μαύρο τσάι. 

Ωστόσο οι τελευταίοι είχαν ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (είναι η ορμόνη του στρες) μία ώρα μετά, στοιχείο που υποδηλώνει ότι η ορμόνη αυτή άρχισε να επιστρέφει νωρίτερα στα φυσιολογικά όρια. Το αν αυτό, όμως, παρέχει μακροχρόνια οφέλη παραμένει ασαφές. 
tanea.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.