ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ρεάλ και Μπαρτσελόνα: Κολοσσοί με δημόσιο χρήμα

Με 4 χρόνια καθυστέρηση, η Κομισιόν ξεκινά έρευνα σε 7 ισπανικούς ποδοσφαιρικούς ομίλους για παράνομες κρατικές επιδοτήσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

H Real Madrid και η Barcelona, οι πλουσιότεροι ποδοσφαιρικοί όμιλοι στον κόσμο από πλευράς εσόδων, συγκαταλέγονται στην έρευνα που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον 7 ισπανικών ομάδων για παραβίαση των κανόνων περί κρατικών επιδοτήσεων. Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να ερευνήσουν ενδελεχώς τις καταγγελίες για παράνομη στήριξη των ομάδων με κρατικά κονδύλια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

Η καταγγελία κατατέθηκε στις αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ το 2009 από επενδυτές διαφόρων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών ομίλων που υποστήριξαν ότι οι ισπανικές ομάδες έλαβαν κρατική στήριξη αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω δανείων και φοροελαφρύνσεων.

Πέρα από τη Real Madrid και τη Barcelona, οι άλλες πέντε ομάδες που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι Osasuna, Athletic Bilbao, Valencia και Elche από την primera division και η Hercules από τη δεύτερη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος. 

Όλοι οι ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί όμιλοι της ΕΕ είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με τους κανόνες της Uefa περί «οικονομικού fair play». Οι κανόνες της Uefa γενικά συμβαδίζουν με την ευρωπαϊκή πολιτική περί κρατικών επιδοτήσεων.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία ευνοείται από τις επιτυχίες των ποδοσφαιρικών ομάδων σε περίοδο οικονομικής κρίσης και λιτότητας, αντιδρά. «Η κυβέρνηση θα παλέψει για να υπερασπιστεί τους ισπανικούς ομίλους επειδή είναι μέρος του «brand Ισπανία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Jose Manuel Garcial Margallo.

Από την άλλη πλευρά, ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια έχει δεχθεί έντονη κριτική επειδή καθυστέρησε την απόφαση για την έρευνα. Η Έμιλι Ο’ Ράιλι, που εκτελεί χρέη Διαμεσολαβητή της ΕΕ έκανε μάλιστα λόγο για σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένου ότι ο κ. Αλμούνια έχει εισιτήριο διαρκείας στη Bilbao και ήταν υπουργός της ισπανικής κυβέρνησης που φέρεται να έδωσε τις παράτυπες φοροελαφρύνσεις.

«Η Κομισιόν απέτυχε να δράσει σε αυτή την καταγγελία για περισσότερα από 4 χρόνια… για την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αυτό μοιάζει με σύγκρουση συμφερόντων δεδομένων των ισχυρών δεσμών του Επιτρόπου με έναν από τους ποδοσφαιρικούς ομίλους» δήλωσε η κα. Ο’ Ράιλι.

left.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.