ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Θρίαμβος Σουηδίας έναντι ΗΠΑ-Γαλλίας: Gripen η Βραζιλία!

Τεράστια είναι η αίσθηση από την ανακοίνωση της βραζιλιάνικης κυβέρνησης από τα χείλη της προέδρου της χώρας, Ντίλμα Ρούσεβ, ότι η χώρα της επέλεξε το JAS-39 Gripen να είναι το νέο μαχητικό της βραζιλιάνικης Αεροπορίας. 
Η εξέλιξη είναι καταστροφική για τις υποψηφιότητες της αμερικανικής Boeing με το F/A-18 Super Hornet και της γαλλικής Dassault με το Rafale, ενώ η Βραζιλία επιστρέφει στην αρχική επιλογή των πτεράρχων της που είχαν ταχθεί υπέρ του Gripen της Saab.

Τα 36 αεροσκάφη θα παραδοθούν σε τέσσερα χρόνια και το συνολικό ύψος της προμήθειας θα ανέλθει στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συνεργασία των δυο πλευρών είναι βέβαιο ότι θα επεκταθεί πέραν του στρατιωτικού σκέλους και θα αφορά και την πολιτική αεροπορία, όπου Saab και Embraer μπορούν να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με όσα έχει γράψει και το «defence-point.gr» πολλές φορές, την πολύ ισχυρή αμερικανική υποψηφιότητα του F/A-18 Super Hornet, την οδήγησε σε συντριβή – κυριολεκτικά – η αποκάλυψη της δράσης της NSA που παρακολουθούσε την πολιτική ηγεσία της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Κατά συνέπεια, η ανακοίνωση της απόφασης έχει και τον χαρακτήρα της «δημόσιας τιμωρίας» των ΗΠΑ για τη δράση τους.

Το μόνο που μένει είναι να τυποποιηθεί το αεροσκάφος ως… «Snowden» για να ολοκληρωθεί το πλήγμα. Αστειευόμαστε, αφού η Βραζιλία φρόντισε να μην τραβήξει και πολύ το σχοινί, ανακοινώνοντας πριν από ώρες, ότι δεν πρόκειται να παρασχεθεί άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος – προφανώς τυχαία η χρονική σύμπτωση… – είχε προσφερθεί να βοηθήσει τη χώρα να διερευνήσει τα της δράσης της NSA εάν σε αντάλλαγμα του παραχωρούνταν άσυλο για να εγκαταλείψει την παγωμένη Μόσχα και την προστασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών…

Το Gripen έχει το χαμηλότερο κόστος επιχειρησιακής αξιοποίησης σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, ενώ δεν παύει να είναι μαχητικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς. Οπότε και επιχειρησιακά, η απόφαση της Βραζιλίας είναι απόλυτα αιτιολογημένη. Το κόστος έχει υπολογιστεί σε 4.700 δολάρια ανά ώρα, έναντι 11.000 για το F/A-18 Super Hornet και 16.500 για το Rafale. Παράλληλα, το κόστος επιλογής του αμερικανικού μαχητικού θα ξεπερνούσε τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια και του γαλλικού θα προσέγγιζε τα 10 συνολικά…

Η Βραζιλία γίνεται έτσι ο επόμενος πελάτης του σουηδικού μαχητικού, μετά τη… Σουηδία, τη Νότια Αφρική (26 μονάδες), την Ταϊλάνδη (18 μονάδες) και την Ελβετία (22 μονάδες), ενώ το έχουν ενοικιάσει οι αεροπορικές δυνάμεις της Τσεχίας και της Ουγγαρίας.

defence-point.gr

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.