ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Με ιδιωτικά ιατρεία γέμισαν χωριά της Μαγνησίας

Αλλαγές στην ιατρική γεωγραφία επιφέρει η απελευθέρωση του επαγγέλματος. Ανακατατάξεις στην ιατρική γεωγραφία στη Μαγνησία, έχει επιφέρει από τη μία η απελευθέρωση του...
ιατρικού επαγγέλματος και από την άλλη η υποβάθμιση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Χωριά της Μαγνησίας από το Πήλιο μέχρι τον Αλμυρό, έχουν γεμίσει νέα ιδιωτικά ιατρεία όλων των ειδικοτήτων, που έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες κατοίκων που -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- αποκλείονται από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Στη Μαγνησία, το τελευταίο διάστημα, πολίτες νιώθουν αποκλεισμένοι από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Γιατροί που συνταξιοδοτούνται και οι κενές θέσεις τους δεν αναπληρώνονται, αποδυναμώνουν τα Κέντρα Υγείας, στα χωριά του νομού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό του Κέντρου Υγείας Αλμυρού, όπου από τις 20 Δεκεμβρίου, δεν υπηρετεί ούτε ένας παιδίατρος.

Την ίδια ώρα όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις κέντρων υγείας, που αποδυναμώνονται από ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να καλύψουν είτε θέσεις σε άλλα κέντρα υγείας, είτε ανάγκες του Νοσοκομείου Βόλου.

Παράλληλα, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, με την εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ, φαίνεται ότι οδηγούν στον αποκλεισμό από το δημόσιο σύστημα υγείας, ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων.

Ασθενείς δεν μπορούν να κλείσουν εγκαίρως ραντεβού με το γιατρό τους για εξέταση ή να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους, λόγω του πλαφόν στον αριθμό των ασθενών που μπορεί να εξυπηρετεί κάθε μήνα ο εκάστοτε γιατρός.

Το δημόσιο ιατρικό σύστημα εμφανίζεται «αφιλόξενο» για τους ασφαλισμένους, που νιώθουν ότι δεν έχουν το γιατρό τους κοντά όταν τον χρειάζονται. Το κενό που έχει δημιουργηθεί, φαίνεται ότι τον τελευταίο ένα χρόνο, καλύπτουν ιδιώτες γιατροί.

Με δεδομένες τις έως και ανύπαρκτες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ολοένα και περισσότεροι γιατροί, κυρίως νέοι, επιλέγουν να ανοίγουν ιδιωτικά ιατρεία για να διεκδικήσουν την τύχη τους στο χώρο.

Φαίνεται μάλιστα να προτιμούν χωριά της περιφέρειας της Μαγνησίας, όπου οι ανάγκες για ιατρικές υπηρεσίες είναι μεγαλύτερες.

Ετσι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ματθαίο Δραμητινό, τον τελευταίο ένα χρόνο, τα χωριά από το Πήλιο μέχρι τον Αλμυρό, έχουν γεμίσει νέα ιατρεία διαφορετικών ειδικοτήτων, από νέους γιατρούς που δοκιμάζουν την τύχη τους ως ιδιώτες.

Τουλάχιστον 30 νέα ιατρεία υπολογίζεται ότι έχουν ανοίξει στο νομό, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να παρατηρείται στην ευρύτερη περιφέρεια του Αλμυρού.

Χαρακτηριστική είναι και η δραστηριοποίηση στη Σκιάθο, τριών ιατρικών κέντρων που επίσης προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στον τοπικό πληθυσμό αλλά και τους τουρίστες.

Φαίνεται δε, ότι τα ιδιωτικά ιατρεία αποτελούν «αποκούμπι» των κατοίκων περιοχών που είναι απομακρυσμένες από το αστικό κέντρο του Βόλου και δη, το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο.

Ασφαλισμένοι, εμφανίζεται να προτιμούν σε μια έκτακτη περίπτωση με την υγεία τους, να πληρώσουν επίσκεψη για εξέταση από ιδιώτη γιατρό ή να περάσουν από το ταμείο για τη συνταγογράφηση φαρμάκων για χρόνιες ασθένειές τους, αν δεν έχουν άλλη επιλογή στον τόπο τους, παρά να επωμιστούν την ταλαιπωρία και τα έξοδα μετακίνησης στο Βόλο.

Πάντως, μαζί με την προσφορά των ιδιωτικών ιατρείων στο χώρο της υγείας, ειδικά σε απομακρυσμένες από το αστικό κέντρο περιοχές της Μαγνησίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, καταγγέλλει και… παρενέργειες.

Σύμφωνα με τον κ. Δραμητινό, το τοπίο στο χώρο της ιδιωτικής ιατρικής έχει καταστεί θολό και χαώδες, από τα ιατρεία, που ανοίγουν το ένα πίσω από το άλλο.

«Είναι θεμιτή η δραστηριοποίηση ενός νέου ιδιώτη γιατρού που βγαίνει στο χώρο, να ανοίξει ιατρείο σε κάποιο χωριό, όπου πιστεύει ότι θα εξασφαλίσει πελατεία, ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού της κάθε περιοχής και δεδομένων των αλλαγών στο δημόσιο σύστημα υγείας από το οποίο αποκλείονται ολοένα και περισσότεροι πολίτες.

Έχει παρατηρηθεί όμως, ότι τα χωριά, φιλοξενούν και ιατρεία «αλλοδαπών», γιατρών δηλαδή από άλλες περιοχές της Ελλάδας, που ανοίγουν ευκαιριακά ιατρεία – παραρτήματα σε χωριά, όπου πιθανόν έχουν την εξοχική τους κατοικία για να κάνουν… αρπαχτές.

Υπάρχουν και περιπτώσεις γιατρών που ανοίγουν ιατρεία προς άγραν… πελατών, για να εξασφαλίζουν χειρουργεία στις κλινικές όπου εργάζονται. Είναι η λεγόμενη γυρολογική και τυχοδιωκτική ιατρική, που έχει καταγγελθεί και σε πανελλήνιο επίπεδο», επισημαίνει ο κ. Δραμητινός.

Ο ίδιος τονίζει ότι η σχέση γιατρού και ασθενούς είναι διαπροσωπική και κινδυνεύει να διαρραγεί από τις παρενέργειες που υπάρχουν μετά το νόμο απελευθέρωσης του ιατρικού επαγγέλματος.

Ρεπορτάζ της Ελένης Χάνου στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος»

onlarissa.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.