ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Κύπρος: Καμπανάκι για λειψυδρία

Τον κώδωνα του κινδύνου για την παρατεταμένη ανομβρία κρούει η κοινοβουλευτική επιτροπή Γεωργίας, που ζητά τη λήψη μέτρων, μετά τη συζήτηση που διεξήχθη ενώπιον της την Πέμπτη.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας Γιαννάκης Γαβριήλ προειδοποίησε ότι οι διακοπές στην άρδευση θα αποτελέσουν την ταφόπλακα του γεωργικού τομέα, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης προειδοποίησε ότι πρέπει να αναμένονται διακοπές στην παροχή νερού για όλες τις χρήσεις.

Σε δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της επιτροπής, ο κ. Γαβριήλ ανέφερε ότι σήμερα αναμενόταν να ενημερωθεί η επιτροπή Γεωργίας για τις αποφάσεις που πήρε το υπουργείο Γεωργίας σε σχέση με τα μέτρα αντιμετώπισης της παρατεταμένης ανομβρίας τόσο σε ό,τι αφορά την ύδρευση όσο και για την άρδευση.

Είπε στη συνέχεια ότι αντί αυτού η Βουλή ενημερώθηκε ότι οι δύο αφαλατώσεις είναι ανενεργές, η αφαλάτωση στην Πάφο έχει κλείσει και ότι παίρνουμε νερό για ύδρευση από τα φράγματα και ότι από τα 149 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που είχαμε πέρσι απέμειναν μόνο 79 εκ, κυβικά μέτρα νερού.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση και ανέφερε ότι το υπουργείο Γεωργίας και το τμήμα Υδάτων πρέπει να εγκύψουν στο πρόβλημα και να επαναλειτουργήσουν τις μονάδες αφαλάτωσης για να έχουν νερό οι αγρότες.

Πρόσθεσε ότι αν δεν στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, που είναι η αγροτική ανάπτυξη και τη γεωργία, τότε δεν θα υπάρξει άλλη σωτηρία για έξοδο από την οικονομική κρίση.

Ο κ. Γαβριήλ συνεχίζοντας ανέφερε πως με βάση την ενημέρωση της επιτροπής από το τμήμα Υδάτων, προχωρά η διακοπή στην παροχή νερού για σκοπούς άρδευσης. «Αν προστεθεί και το πρόβλημα της άρδευσης στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γεωργία, αυτό θα είναι η ταφόπλακα», κατέληξε.

ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΣΧΗΜΗ ΧΡΟΝΙΑ
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε πως η χρονιά εξελίσσεται άσχημα με την έλλειψη βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα στα φράγματα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν μόνο 79 εκ. κυβικά μέτρα νερού.

Πρόσθεσε ότι ο δείκτης αυτός κτυπά καμπανάκι για άμεσο κίνδυνο, ανέφερε ότι πρέπει να αρχίσει η λήψη μέτρων για διακοπές σήμερα, τα οποία θα πρέπει να καθολικά και να απευθύνονται σε κάθε χρήση, οικιακή, αρδευτική ή για καλλωπιστικούς σκοπούς.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι αναζητούνται οι λόγοι για τη κατά γεωμετρική πρόοδο μη φυσιολογική αύξηση της κατανάλωσης νερού και ανέφερε ότι υπάρχουν χρήσεις που επιβαρύνουν σημαντικά την κατανάλωση για αυτό και μειώθηκε σε αυτό το επίπεδο το νερό στα φράγματα.

Αναφορικά με τη λειτουργία των αφαλατώσεων, είπε ότι υπάρχει προβληματισμός στο υπουργείο Γεωργίας, πρόσθεσε ότι η Βουλή σταύρωσε κονδύλι για την έναρξη της λειτουργίας των αφαλατώσεων που ωστόσο εάν τεθούν σε λειτουργία θα παράξει 18 εκατ. τόνους.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι όλη η αλήθεια είναι ότι πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε για διακοπές στην παροχή νερού.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.