ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Η Αγίας Σοφίας έχει... φάση ή να πέσουμε σε αφασία;

Γράφει ο Τάσος Τασιούλας
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σοβαρά σχεδιάζει να ολοκληρώσει την πρώτη φάση της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας; Και μετά τι; Αυτό το «έτσι και γιουβέτσι» δεν αντέχεται!

Μαθαίνω ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει εξασφαλίσει από το Πράσινο Ταμείο τα χρήματα για να υλοποιήσει ουσιαστικά (όχι το σημερινό χάλι) την πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Σοφίας, «στην πρώτη φάση της». Κι αυτό με ζαλίζει, με απογοητεύει, με θλίβει. Όταν ακούω «πρώτη φάση», κλαίω τις υπόλοιπες…

Στην Ελλάδα ζούμε κι έχουμε φάει τα ημιτελή, ατελή και κακοκατασκευασμένα έργα με το κουτάλι. Εύχομαι ο σχεδιασμός της διοίκησης του Δήμου να είναι σοβαρός και μελετημένος και να υπάρξει συνέχεια στη βάση αυτού του σχεδιασμού, για να μην αποκτήσουμε άλλο ένα «ορφανό» ή «κολοβό» έργο στην καρδιά της πόλης.

Ο σημερινός πεζόδρομος (πιλοτικός λέει η ταμπέλα, με την πιλοτική λειτουργία να διαρκεί δυο χρόνια και βάλε…) είναι παρωδία. Είναι μια απόδειξη των ατελών προθέσεων, που αντί να βοηθούν επιδεινώνουν. Τα χάλια του δε χρειάζεται να μας τα περιγράψει κανείς. Είναι τόσο κεντρικό το τμήμα αυτό της Αγίας Σοφίας, από την Ερμού μέχρι την Τσιμισκή, που σας βεβαιώ έχουμε γίνει περίγελως ακόμη και των επισκεπτών.

Οι εκτός Θεσσαλονίκης φίλοι μου με ρωτούσαν «τι έργα κάνουν εδώ;». Όταν τους έλεγα ότι δεν κάνουν πλέον έργα, αλλά είναι ένας πεζόδρομος, που λειτουργεί πιλοτικά, ξέσπαγαν σε γέλια και με χλεύαζαν. Μια παρέα σλαβόφωνων έδειχναν τα αυτοκίνητα στον πεζόδρομο και γελούσαν. Κι όταν περνούσε με ταχύτητα ένα σκούτερ ξεσπούσαν ξανά σε γέλια και σχολίαζαν.

Δυστυχώς, αυτήν την αποτυχία του ημίμετρου φαίνεται πως θα είμαστε αναγκασμένοι να την ανεχτούμε για πολύ ακόμη. Εδώ και αρκετό καιρό τρέφω μέσα μου την κρυφή ελπίδα ότι η διοίκηση του Δήμου θα ανακοινώσει μια μέρα πως ξεκινά άμεσα την ολοκληρωτική πεζοδρόμηση του άξονα της Αγίας Σοφίας από την Αχειροποίητο μέχρι την παραλία.

Να ένα ζήτημα για να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε στην πόλη και να μια τολμηρή πολιτική απόφαση που είτε σου βγαίνει και γίνεσαι «ήρωας», είτε δε σου βγαίνει και μένεις στο «αρκεί η προσπάθεια». Πάντως, είναι κάτι ουσιαστικό (όπως άλλωστε έγινε και στις άλλες μικρές πεζοδρομήσεις στην πόλη) και είναι μια επιλογή αξιοσέβαστη. Έστω και προεκλογικά δε θα με ενοχλούσε να το ανακοινώσει κάποιος ή έστω να πάρει κάποιος την ευθύνη και να πει ότι πεζόδρομος η Αγίας Σοφίας δε θα γίνει ποτέ.

Αυτό το «έτσι και γιουβέτσι» δεν αντέχεται. Είναι εκνευριστικό, είναι επικίνδυνο και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα έλυνε.

Αντί λοιπόν μιας απόφασης είτε να κάνουμε τον πεζόδρομο όπως πρέπει, είτε να μην τον κάνουμε καθόλου και να ανοίξουμε κι αυτό το «κολοβό» κομμάτι, μαθαίνω (και μακάρι να μην είναι έτσι) ότι η διοίκηση του Δήμου βρήκε τα χρήματα για να ολοκληρώσει –λέει- την πεζοδρόμηση στο συγκεκριμένο τμήμα. Είναι η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης!

Ολοκληρωμένη πεζοδρόμηση

Θα παρακαλούσα τους αρμόδιους της διοίκησης του Δήμου να το ξανασκεφτούν. Να πιέσουν όσο μπορούν για να πάρουν τα χρήματα για την ολοκληρωμένη πεζοδρόμηση του άξονα, στο πλαίσιο της ανάπλασης της περιοχής (έχει εξαγγελθεί και έχει μείνει εξαγγελία…), κι αν το πετύχουν να αρχίσουν τα έργα με αυτό το στόχο (κι ας αφήσουν τις… φάσεις), αν δεν το πετύχουν ας ανοίξουν το δρόμο για να λειτουργήσουν τουλάχιστον τα πράγματα όπως πριν αυτήν τη φάρσα.

Υπάρχει το ενδεχόμενο (μια πιθανότητα πιο κοντά στη σιγουριά) αν προχωρήσουν σε αυτήν την πρώτη φάση η… δεύτερη να μην έρθει ποτέ. Στο φινάλε ας σκεφτούν την υστεροφημία τους. Δεν είναι και λίγο πράγμα να σου φορτώνει κάποιος ένα «κουτσό» έργο με επιπτώσεις στην καθημερινότητα του πιο πολυσύχναστου κομματιού, της βιτρίνας της πόλης.

Διότι η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης θα σημάνει και αλλαγή της κατεύθυνσης της κίνησης στην οδό Καρόλου Ντηλ και πιθανώς και άλλες τέτοιες αλλαγές, που δύσκολα θα τις χωνέψουν οι πολίτες. Θα απαιτηθεί μελέτη και προσεχτικός χειρισμός, διότι η Καρόλου Ντηλ έτσι κι αλλιώς θα αλλάξει φορά για να γίνει και η πιάτσα των ταξί στο τμήμα μεταξύ Β. Ηρακλείου και Τσιμισκή.

Αξίζει όμως τον κόπο για την πεζοδρόμηση –ντε και καλά- ενός μικρού τμήματος δρόμου να δημιουργήσουμε ένα μπάχαλο στο κέντρο, με αμφίβολα (μόνο για όσους δεν έχουν πειστεί για την αδιάφορη ημιπεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας) αποτελέσματα; Αν κάτι λείπει από την ενημέρωσή μας και είναι αλλιώς τα πράγματα, καλό είναι η διοίκηση του Δήμου να ενημερώσει τον κόσμο για τις προθέσεις της και να αναλάβει και το κόστος των επιλογών της.

Σήμερα η Αγίας Σοφίας είναι η χαρά του φορτοεκφορτωτή, του μαγαζάτορα, του επαγγελματία και του «παπάκια». Πάντως, η χαρά του πεζού και του πολίτη δεν είναι. Και κάτι μου λέει πως και αυστηρός πεζόδρομος να γίνει απλώς θα στερήσει τη χαρά από τον φορτοεκφορτωτή και το μαγαζάτορα –επαγγελματία που παρκάρει την αμαξάρα του φαρδιά πλατιά ανάμεσα στα πρόχειρα παρτέρια.

Φανταστείτε μόνιμο πεζόδρομο μόνο το τμήμα από την Ερμού μέχρι την Τσιμισκή. Και τι έγινε; Φανταστείτε τώρα έναν άξονα όπως η Δημητρίου Γούναρη από την Αχειροποίητο μέχρι τη Λεωφόρο Νίκης. Νομίζω, κάτι γίνεται. Πεζοδρομήσεις ναι, αλλά με σχέδιο και ολοκληρωμένες. Και να βελτιώνουν την καθημερινότητά μας, όχι να την παίζουν κορώνα γράμματα.

voria.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.