ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Οι κρυφές παγίδες στη φορολόγηση ακινήτων για το 2014: Μπέρδεμα με αγροτεμάχια και νομικά πρόσωπα!!

Αρκετές παγίδες και εμπόδια φαίνεται πως κρύβει ο νόμος για τη φορολόγηση ακινήτων το 2014, καθώς, στο υπουργείο Οικονομικών...
διαπιστώνουν ότι δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει ή έχουν συμπληρώσει λάθος έναν συγκεκριμένο πίνακα στο Ε9.
Παγίδες και εμπόδια κρύβει ο νόμος για τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014 (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων).
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η «Καθημερινή» το πρόβλημα εντοπίζεται στον πίνακα 2 του Ε9 τον οποίο φαίνεται πως δεν κατανοούν οι φορολογούμενοι, ενώ, παράλληλα, φθάνουν στο υπουργείο δεκάδες φάκελοι από επαγγελματικούς κλάδους που εντοπίζουν προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου.
Την ίδια στιγμή τα Νομικά Πρόσωπα δεν έχουν ακόμα υποβάλει στο ηλεκτρονικό σύστημα όλες τις μεταβολές τα ακίνητά τους, δεδομένου ότι το taxis δεν έχει ανοίξει ακόμα την εφαρμογή.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα της αποστολής και πληρωμής του Ενιαίου Φόρου ιδιοκτησίας Ακινήτων με στελέχη του υπουργείου να αναφέρουν ότι ο φόρος στην καλύτερη περίπτωση θα αποσταλεί τον προσεχή Ιούλιο στους υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σταλεί σημείωμα σε φορολογούμενους πριν από την ολοκλήρωση των ευρωεκλογών. Θα ακολουθηθεί η διαδικασία των προηγούμενων ετών που είχε ως αποτέλεσμα οι Φόροι Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011, 2012 και 2013 να πληρωθούν μέσα σε ένα χρόνο.
Πάντως, από τον Ενιαίο Φόρο το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί να εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι παγίδες και τα προβλήματα κατά την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων εντοπίζονται:
Αγροτεμάχια. Χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων δεν έχουν προχωρήσει σε διορθώσεις του εντύπου Ε9 και συγκεκριμένα του πίνακα 2 που αφορά τα αγροτεμάχια. Αυτό θα οδηγήσει αφενός σε αποφυγή φόρου και σε άλλες περιπτώσεις λανθασμένο υπολογισμό φόρου. Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι αρκετοί φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει καθόλου τα αγροτεμάχιά τους στο έντυπο Ε9. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουν την καταβολή φόρου, δεδομένου ότι το υπουργείο δεν γνωρίζει τους ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων.
Ωστόσο, στο μέλλον οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων θα συναντήσουν σημαντικά προβλήματα και δεν θα μπορέσουν να τα μεταβιβάσουν. Και αυτό διότι δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση ακινήτου εφόσον δεν έχει καταβληθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Συγκεκριμένα απαγορεύεται επί ποινή ακυρότητας του συμβολαιογραφικού εγγράφου, η σύνταξη συμβολαίου με το οποίο μεταβιβάζεται με οποιαδήποτε αιτία η κυριότητα ακινήτου, αν δεν επισυναφθεί από το συμβολαιογράφο πιστοποιητικό ότι έχει καταβληθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Οσοι συμβολαιογράφοι αγνοήσουν τη σχετική διάταξη θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.
Το ίδιο ισχύει και για τους φύλακες μεταγραφών και τους προϊστάμενους των κτηματολογικών γραφείων. Οι ανωτέρω υποχρεούνται να αρνηθούν τη μεταγραφή ή την καταχώρηση στα κτηματολογικά βιβλία συμβολαιογραφικού εγγράφου, με το οποίο μεταβιβάζεται με οποιαδήποτε αιτία η κυριότητα ενός ακινήτου ή μεταβιβάζονται ή δημιουργούνται εμπράγματα δικαιώματα σε αυτό ή γίνεται σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή εγγράφεται υποθήκη επί ακινήτου αν δεν επισυνάπτεται το πιστοποιητικό της προηγούμενης παραγράφου.
Νομικά Πρόσωπα. Το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου υπολογίζεται να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου προκειμένου οι επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές. Δηλαδή θα πρέπει να δηλώσουν όλους τους χώρους που έχουν «τακτοποιήσει». Με τα νέα στοιχεία θα προχωρήσει το υπουργείο στην εφαρμογή του ενιαίου φόρου συνυπολογίζοντας και τους χώρους που έχουν τακτοποιηθεί.
Προβλήματα με τα «αχαρτογράφητα» αγροτεμάχια
Αν και υπηρεσιακοί παράγοντες δηλώνουν έτοιμοι για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ακινήτων, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα με τα «αχαρτογράφητα» αγροτεμάχια. Εφόσον ξεπερασθούν αυτά τα εμπόδια, ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων θα υπολογιστεί σωστά.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει είτε να μεταβούν στις εφορίες είτε να τροποποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στο σύστημα taxis. Τα ίδια προβλήματα είχαν παρουσιασθεί κατά την εφαρμογή του ενιαίου τέλους ακινήτων επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη.
Πάντως, το προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθεί ρύθμιση στη Βουλή με νομοτεχνικές βελτιώσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμπληρωθεί το άρθρο 2 του φόρου, προκειμένου να μην υπάρξουν τεράστιες επιβαρύνσεις για τις εταιρείες χρηματοδοτικών μισθώσεων (leasing).
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γραφείο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται δεκάδες φάκελοι επαγγελματικών κλάδων που ζητούν την τροποποίηση ορισμένων διατάξεων προκειμένου να εφαρμοσθεί ορθά ο νέος φόρος.
iefimerida.gr 
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.