ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Αυτός είναι ο Ελληνας κροίσος που αγοράζει τα πάντα..

Oταν πριν από τρία χρόνια ο Μαρκ και η Ρενέ Ροκφέλερ πούλησαν τη μονοκατοικία τους των 600 τετραγωνικών μέτρων στο...
Carnegie Hill αντι 12.500.000 δολαρίων στο ζεύγος Γιώργου και Νίτσας Λογοθέτη ήταν πολύ ευτυχισμένοι, αν και στην αρχή ρώτησαν να μάθουν την οικονομική επιφάνεια των ενδιαφερόμενων Ελλήνων. Hταν, βλέπετε, η εποχή που η Ελλάδα δεν είχε και την καλύτερη δημοσιότητα διεθνώς... Οι Ροκφέλερ είχαν αγοράσει τη μεζονέτα στη συνοικία των κροίσων, στο Μανχάταν, αντί $ 10.800.000 πέντε χρόνια νωρίτερα και έτσι βγήκαν κερδισμένοι.

Οπως άλλωστε και οι ιδιοκτήτες του διαμερίσματος στο συγκρότημα στη Lincoln Square, οι οποίοι το 2008 το πούλησαν επίσης στο ζεύγος Λογοθέτη αντί 12.700.000 δολαρίων.

Ποιος είναι, λοιπόν, αυτός ο κύριος Λογοθέτης που έχει «κόψει ταρίφα» 12.500.000 δολαρίων για το κάθε σπίτι και πού τα βρήκε τα λεφτά; Πώς έφτασε, προτού καν κλείσει τα 40 του χρόνια, να αξίζει ένα δισεκατομμύριο δολάρια και να ελέγχει στόλους πλοίων, αεροσκαφών, ακινήτων και συμμετοχών; Τι θα κάνει τελικά στην Ελλάδα, όπου έχει αγοράσει από ξενοδοχεία και ενεργειακά πάρκα έως μαστιχόδεντρα και μερίδια σε επιχειρήσεις όπως η Coco-Μat;

Oλα άρχισαν το 1993, όταν ο Γιώργος, ο μεγαλύτερος από τους γιους του πατριάρχη Μιχάλη Γ. Λογοθέτη, ξεκίνησε να εργάζεται στη Lomar Shipping. Πρόκειται για τη ναυτιλιακή εταιρία της οικογένειας, με έδρα το Λονδίνο, την οποία είχε ιδρύσει ο πατέρας του Μιχάλης το 1976. Δύο χρόνια αργότερα, σε ηλικία μόλις 19 ετών, ανέλαβε θέση διευθύνοντος σύμβουλου και επιδόθηκε στην εξέλιξη της Lomar, η οποία είχε τότε στόλο μόλις τριών πλοίων, σε μια ναυτιλιακή κολοσσό που ελέγχει σήμερα στόλο 55 πλοίων διαφόρων χρήσεων. Το 2003 ιδρύεται ο όμιλος Libra, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο ίδιος, με στόχο η οικογένεια να μπει και σε άλλες δουλειές.

Η ταχεία επέκταση του Libra Group που ακολούθησε χρηματοδοτήθηκε από αγοραπωλησίες πλοίων. Hταν ένας από εκείνους του ομίλους που, είτε λόγω ευθυκρισίας είτε λόγω τύχης, αγόρασε φτηνά και πούλησε ακριβά προτού η ναυτιλιακή αγορά καταρρεύσει, το 2008. Συνολικά ο Γιώργος Λογοθέτης πούλησε μεταξύ 2004 και 2006 67 πλοία, καρπούμενος τις υπεραξίες που είχε δημιουργήσει η φούσκα στα ποντοπόρα, όταν όλοι έσπευδαν να αγοράσουν πλοία νομίζοντας πως οι τιμές θα ανεβαίνουν για πάντα. Φευ! Πολλοί καταστράφηκαν. Oμως ο «πιτσιρικάς», ο οποίος τότε δεν είχε κλείσει καν τα 30 του, ξεφορτώθηκε τον στόλο του και ο όμιλος διαφοροποίησε τις δραστηριότητές του σε άλλους τομείς, μεταλλασσόμενος έτσι στην πορεία σε πολυεθνική συμμετοχών.

Στη διαδρομή του αυτή ο Γιώργος γνώρισε και παντρεύτηκε τη Νίτσα Εμπειρίκου, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά και ζουν μαζί στο Μανχάταν αλλά και στο Λονδίνο. Η Νίτσα Λογοθέτη είναι ψυχοθεραπεύτρια και έχει τεθεί επικεφαλής του ψυχοθεραπευτικού κέντρου Seleni στη Νέα Υόρκη, το οποίο χρηματοδοτείται και από τα κονδύλια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του Libra Group.

Η νεαρή και όμορφη Νίτσα σπούδασε στην Αμερική και πήρε το πρώτο της πτυχίο στην ψυχολογία από το Brown University, ενώ μετά απέκτησε master από το University of London. Το «γαλαζοαίματο» για τον εφοπλισμό πατρικό της όνομα την τοποθέτησε από νωρίς στους ίδιους κύκλους του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης στους οποίους κινείται και ο Γιώργος. Ετσι η γνωριμία τους ήταν σχεδόν νομοτελειακή υπόθεση, αν αναλογιστεί κανείς πόσο κλειστοί είναι αυτοί οι κύκλοι.

Τα πολλά λεφτά ο όμιλος δεν τα έβγαλε μονό από τα καράβια, αλλά και από τα αεροπλάνα. Πρόσφατα πραγματοποίησε και πάλι επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον τομέα των μεταφορών. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα η επιχείρηση ενοικίασης αεροσκαφών του ομίλου, η Lease Corporation International, από τις μεγαλύτερες διεθνώς, έχει αποκτήσει αεροσκάφη συνολικής αξίας περί τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον Νοέμβριο του 2007 πούλησε ολόκληρο τον στόλο αεροσκαφών και στις αρχές του 2009 ξεκίνησε πάλι πρόγραμμα εξαγορών αεροσκαφών, τα οποία μετά νοικιάζει σε αεροπορικές. Μεταξύ αυτών και οι Singapore Airlines, SAS, British Airways και Air France. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ύφεσης της αγοράς η ναυτιλιακή εταιρία του group, η Lomar, απέκτησε ξανά συνολικά σχεδόν 60 πλοία.

Ο Libra Group σήμερα λειτουργεί μέσω 30 θυγατρικών και εστιάζει κατά κύριο λόγο σε πέντε βασικούς τομείς: τη ναυτιλία, την αεροπορία, τα ακίνητα, τη φιλοξενία και την ενέργεια. Τα συμφέροντα στον κλάδο των ακινήτων για οικιστική και εμπορική χρήση περιλαμβάνουν την ιδιοκτησία οικιστικών και εμπορικών ακινήτων έκτασης σχεδόν 280.000 τετραγωνικών μέτρων στη Νότια Αμερική και χαρτοφυλάκιο ακινήτων σε πόλεις όπως το Λος Aντζελες, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Αγία Πετρούπολη, η Αθήνα, η Σιγκαπούρη και η Μπανγκόκ.

Στον κλάδο των ξενοδοχείων ο όμιλος είναι εξίσου υπερδραστήριος, με περίπου 40 ξενοδοχεία υπό την ιδιοκτησία ή τη διαχείριση του Libra. Πνευματικό τέκνο του μικρού αδελφού του Νικόλα, ο όμιλος έχει επενδύσει και σε εταιρία κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών στο Λος Aντζελες, αλλά και σε κατασκευαστική στην Αργεντινή. Παράλληλα, στην ενέργεια ελέγχει ηλιακά και αιολικά πάρκα στη Μεσόγειο (αρκετά στην Ελλάδα), αλλά και βιομηχανικής κλίμακας μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων στη Βόρεια Αμερική και μονάδες παραγωγής βιοαερίου στη βόρεια Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία.

Business με ξενοδοχεία και ενέργεια

Η Libra τα τελευταία πέντε χρόνια, μετά την κρίση που ξέσπασε το 2008, προχώρησε σε αγορές περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως ύψους 5 δισ. δολαρίων. Κάποιες από αυτές τις επενδύσεις της έγιναν στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον ξενοδοχειακό τομέα και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Γιώργος Λογοθέτης έχει αποκτήσει έτσι, μεταξύ άλλων, το 50% της Coco-Mat (μαζί με τον Δημήτρη Γουλανδρή) και τον Elato στον Παρνασσό. Μεταξύ των εταιριών του ομίλου του ξεχωρίζουν τα ελληνικά «οχήματά» του, EuroEnergy, Greece Sotheby's International Realty, First Mediterranean, Mayfair Land and Development, Grace Hotels, Aria Hotels (γνωστή από τις μονάδες της στην Κίμωλο, τη Σέριφο και τα Χανιά), η ναυτιλιακή Lomar και η Chios Heritage, εταιρία με επενδύσεις σε φυτείες μαστιχόδεντρων στη Χίο.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδύσεις του στην Ελλάδα κρίνονται μικρότερες από αυτές που θα περίμενε κανείς από έναν όμιλο με ελληνικό, χιώτικο DNA και με αυτό το οικονομικό εκτόπισμα. Γι' αυτό πολλοί τού ασκούν κριτική.

«Βλέπουμε κινητικότητα στην Ελλάδα σήμερα… Το χρήμα επιστρέφει» ανέφερε ο Λογοθέτης προ ημερών στο πρακτορείο Reuters. Πολλοί περιμένουν να δουν αν και το δικό του χρήμα, αυτό που κατευθύνεται στην Ελλάδα, θα αυξηθεί - και μάλιστα δραστικά.

Πάντως ο Γιώργος, σε μια προφανή κίνηση καλών δημόσιων σχέσεων, συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στην ελληνοαμερικανική πρωτοβουλία The Greek Initative, στην οποία συμμετέχει και ο φίλος του (sic) Μπιλ Κλίντον. Παράλληλα συνέστησε και διαχειρίζεται το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, το Hellenic Entrepreneurship Award, έχοντας δεσμεύσει για τους σκοπούς του κεφάλαια 5.000.000 ευρώ. Μέσω του Libra Global Internship Program προσφέρει πρακτική άσκηση σε στελέχη από την Ελλάδα και χρηματοδοτήσεις σε νέους Ελληνες επιχειρηματίες. Ψίχουλα, λένε κάποιοι, υποστηρίζοντας ότι ακόμα και ο Sir (sic) Στέλιος Χατζηιωάννου δίνει περισσότερα.

Αδιαμφισβήτητος ηγέτης του ομίλου Λογοθέτη, ο Γιώργος αφήνει να εννοηθεί τελευταία πως θα βάλει περισσότερα λεφτά στην Ελλάδα. Οτι επιδιώκει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του εδώ ειδικά στον ενεργειακό τομέα, μετά τις εξαγορές αιολικών και ηλιακών πάρκων που έκανε. Μάλιστα εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, και επενδύσεις στη λιανική αγορά και την ανάπτυξη των επιχειρήσεών του στην αγορά ακίνητης περιουσίας. Προ ημερών ανέφερε σε διεθνή πρακτορεία πως η εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα επανέρχονται, καθώς η απειλή εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη ξεθωριάζει.

«Το πιο σημαντικό θέμα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση Σαμαρά είναι ότι μείωσε την αβεβαιότητα σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Δεν ακούγεται πλέον το θέμα. Αυτό ήταν αναγκαίο για να διασφαλίζεται σταθερά η εισροή επενδύσεων στη χώρα» εκτιμά ο 39χρονος Ελληνοαμερικανός κροίσος.

Low profile οικογένεια

Ο Γιώργος φιγουράρει ψηλά στη λίστα της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας» με τους 50 πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς, η οποία δημοσιεύτηκε στα μέσα Μαρτίου. Οι κοινωνικές εμφανίσεις του με τη γυναίκα του Νίτσα τραβούν την προσοχή των paparazzi, όσο και αν η σύζυγός του δίνει την εντύπωση πως επιθυμεί να διατηρήσει χαμηλό προφίλ. Στο κάτω-κάτω της γραφής, δεν είναι πολλοί εκείνοι που αγοράζουν για κατοικία τους σπίτι από τους Ροκφέλερ. Το σίγουρο είναι πως ο Γιώργος Λογοθέτης έχει δημιουργήσει ήδη υψηλές προσδοκίες για επενδύσεις στην πατρίδα του, τις οποίες καλείται τώρα να επαληθεύσει εμπράκτως.

Τα δύο αδέλφια του Κώστας και Νίκος

Στις business του Γιώργου συμμετέχουν, σε μάλλον δευτερεύοντες ρόλους, και τα αδέλφια του Κωνσταντίνος και Νικόλας. Ο 34χρονος Κωνσταντίνος «συνδιοικεί» από Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Μπήκε στη δουλειά το 2000 στη Lomar, όπου συμμετείχε στο managmenet, προτού αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Libra Group το 2003. Ασχολείται κυρίως με την επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου από τη ναυτιλία σε άλλες κατηγορίες επενδύσεων και ειδικά στους κλάδους της φιλοξενίας, των ακινήτων και της ενέργειας διεθνώς. Ετσι, για πολλούς ο ρόλος του στην Ελλάδα θεωρείται κρίσιμος. Ο τρίτος αδελφός, ο Νικόλας, έχει την έδρα του στο Μανχάταν και επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για την τέχνη και για την πολιτική όσο και για τα media.

«Τρέχει» την Concordia Summit, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που προωθεί συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα σε διεθνείς τομείς ενδιαφέροντος. Εχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ομίλους όπως οι Fox News Channel, British Sky Broadcasting, Bryan Cave LLP, Husch Blackwell Sanders και News Corporation. Μέλος του Royal Institute of International Affairs London, του National Press Club Washington DC και του Overseas Press Club, δεν κρύβει τη ροπή του στην επικοινωνία. Αλλωστε, με τέτοια συμφέροντα η οικογένεια χρειάζεται και έναν πυλώνα επικοινωνίας, λένε με νόημα παράγοντες της ομογένειας. Ο πατέρας τους Μιχάλης Γ. Λογοθέτης είναι ακόμα παρών στο managemnet του ομίλου, ως ανώτατος σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
espressonews.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.