ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Αμετακίνητος ο Χαρακόπουλος για το γάλα!!

Εμμένει στις αρχικές του θέσεις για μη επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος.Κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Χαρακόπουλο, σχολιάζοντας αναφορές για φρέσκο γάλα έως 10 ημέρες, σημειώνουν τα αμφίβολα αποτελέσματα για την τσέπη του καταναλωτή και τα δυσμενή αποτελέσματα στην κτηνοτροφία. 

Ειδικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι θα επιφέρουν «καταστροφικό χτύπημα στην αγελαδοτροφία και αθρόες εισαγωγές γάλακτος που θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση του ελλείμματος στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο. 

Και όλα αυτά με αμφίβολο όφελος για τον καταναλωτή στην τελική τιμή. Ελπίζουμε να επικρατήσει η λογική και αυτή η πρόταση να έχει την τύχη των προηγούμενων, όπως δηλαδή για το γάλα μια μέρας ή δύο ημερών».

Πάντως, σοβαρές επιφυλάξεις σημειώνονται και από την επιστημονική κοινότητα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Εργαστήριο Γαλακτοκομίας) Θεόφιλος Μασούρας, τονίζει ότι το φρέσκο γάλα διάρκειας 5 ημερών, όπως είναι σήμερα, αποτελεί το όριο ασφαλείας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες παραγωγής, συλλογής και διακίνησης που επικρατούν στην Ελλάδα και απέχουν άλλων χωρών.

Συν τοις άλλοις, εκτιμά ότι ενδεχόμενη επιμήκυνση δεν θα έχει οικονομικό όφελος για τον καταναλωτή. «Το γάλα υψηλής παστερίωσης είναι ακριβότερο από το φρέσκο ήδη. Όμως, πέραν αυτού, σε παγκόσμιο επίπεδο διαπιστώνεται τάση αύξηση της τιμής παραγωγού. Άρα θα ανοιχθεί ο δρόμος στις εισαγωγές και θα διαλυθεί η αγελαδοτροφία, και το γάλα που θα εισαχθεί θα είναι επίσης ακριβό», αναφέρει.

«Εάν υιοθετηθούν τέτοιες λύσεις», τονίζει, «και σύγχυση θα δημιουργηθεί στον καταναλωτή και καταστροφικές συνέπειες θα έχουμε σε έναν ζωτικής σημασίας κλάδο και θα ακυρώσουμε στην πράξη ευρωπαϊκά προγράμματα που και εμείς εφαρμόζουμε κι αφορούν στην προώθηση του γάλακτος και των φρέσκων φρούτων και λαχανικών στα σχολεία».

«Δεν καταλαβαίνω», συνεχίζει, «γιατί δεν θα πρέπει να υποστηριχθεί ένας τομέας, όπως η αγελαδοτροφία και να θεωρείται συντεχνία, τη στιγμή που αναγνωρίζουμε τη σημασία του πρωτογενούς τομέας στην ανάκαμψη της οικονομίας».

Ο κ. Μασούρας σημειώνει ότι αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι να γίνουν καίριες παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής στην αγελαδοτροφία, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια όχι μόνο την ανάκαμψη του κλάδου αλλά και πραγματικό όφελος στην τσέπη του καταναλωτή.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.