ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Η ορμόνη της αγάπης κατά της νευρικής ανορεξίας!!

Η λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης» ωκυτοκίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για τη θεραπεία της νευρικής ανορεξίας...
σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες, μια βρετανική και μια νοτιοκορεατική.

Η πρώτη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχονευροενδοκρινολογίας "Psychoneuroendocrinology", σύμφωνα με το BBC, δείχνει ότι χάρη στην ωκυτοκίνη είναι δυνατό να επηρεαστούν θετικά οι ανορεξικοί άνθρωποι απέναντι στο φαγητό, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Από νευρική ανορεξία πάσχουν περίπου 1 στα 150 νενανικής ηλικίας κορίτσια και, στη χειρότερη μορφή της, πέρα από την μεγάλη απώλεια βάρους, μπορεί να οδηγήσει στην αυτοκτονία. Επίσης, η διαταραχή αυξάνει τις ψυχολογικές δυσκολίες των ασθενών, το άγχος, την υπερευαισθησία και τα αρνητικά συναισθήματά τους, με αποτέλεσμα συχνά να οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση.

Η ωκυτοκίνη, που φυσιολογικά εκκρίνεται μετά τον τοκετό και κατά τον θηλασμό (για την ανάπτυξη του συναισθηματικού δεσμού μητέρας - παιδιού), καθώς και στη διάρκεια του σεξ και των ώριμων συναισθηματικών δεσμών μεταξύ των ανθρώπων, έχει αρχίσει να δοκιμάζεται ως συνθετικό προϊόν για τη θεραπεία διαφόρων ψυχικών διαταραχών, ενώ έχει ήδη αποδειχτεί ότι μειώνει την κοινωνική απομόνωση των ατόμων με αυτισμό.

Στη νέα μελέτη, 31 ανορεξικοί ασθενείς και 33 υγιείς (για λόγους σύγκρισης) πήραν είτε μια δόση της ορμόνης μέσω ρινικού σπρέι, είτε εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δουν εικόνες φαγητών (με πολλές ή λίγες θερμίδες) και σωμάτων (παχουλών και αδύνατων). Όπως διαπιστώθηκε, οι ανορεξικοί που είχαν πάρει την ωκυτοκίνη, εμφάνισαν λιγότερο αρνητικές αντιδράσεις απέναντι στις τροφές με πολλές θερμίδες και στα παχουλά σώματα.

Παρόμοια θετικά συμπεράσματα για την ορμόνη εξήχθησαν και από τη δεύτερη κορεατική μελέτη, με τη συμμετοχή των ίδιων ατόμων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "PLoS One".
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.