ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Αγώνας δρόμου για τη νέα Σύμβαση Εργασίας!!

Υπό τη σκιά των απαιτήσεων της τρόικας για κατάργηση των τριετιών και αλλαγή του «συνδικαλιστικού» νόμου πραγματοποιείται σήμερα συνάντηση των εργοδοτικών...
οργανώσεων και της ΓΣΕΕ για τους μισθούς

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο και τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, μετά την υπογραφή της περσινής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τον Α

Οι κοινωνικοί εταίροι κάνουν αγώνα δρόμου για να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στην επόμενη εβδομάδα για την «παράταση» της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και τη διάσωση του επιδόματος γάμου.

Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ανοίξει την ατζέντα στα «εργασιακά» και ζητούν κατάργηση των τριετιών (που με βάση το μνημόνιο έχουν παγώσει μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%). Παράλληλα, ζητούν την τροποποίηση του νόμου 1264/82 και προτείνουν:

Αλλαγή στη διαδικασία προκήρυξης των απεργιών, ώστε να απαιτείται συμφωνία τουλάχιστον του 50% των εργαζομένων.
Περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών και κάλυψη του μισθού από τα συνδικάτα και όχι από την επιχείρηση.
Επαναφορά του λοκ άουτ.
Από την ελληνική πλευρά επισημαίνεται πως δεν μπορεί να καταργηθούν οι τριετίες, καθώς αυτό θα «καθήλωνε» τον κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους (ανεξαρτήτως ηλικίας). Οσον αφορά στο θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συγκροτηθεί επιτροπή που θα εξετάσει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στην άλλη εβδομάδα, καθώς στο τέλος του μήνα λήγει η τρίμηνη μετενέργεια της σύμβασης. Βασικός στόχος είναι η διάσωση του επιδόματος γάμου (10% στον βασικό μισθό), ενώ αναφορά θα υπάρξει στη διατήρηση των τριετιών και των δώρων.

Παράλληλα, αναζητείται φόρμουλα ώστε μέσα από θεσμικά αιτήματα (π.χ. άδειες) να δοθεί μία οικονομική στήριξη στους χαμηλόμισθους.

Ψηλά στην ατζέντα είναι και το θέμα της «υποχρεωτικότητας» των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή η εφαρμογή τους από όλους τους εργοδότες.

Σε περίπτωση που υπάρχει συμφωνία με όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις (δηλαδή και τον ΣΕΒ) θα υπογραφεί νέα σύμβαση (αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα θα δώσει το «παρών» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δ. Δασκαλόπουλος). Σε περίπτωση που η συμφωνία γίνει με τις τρεις εργοδοτικές οργανώσεις (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ) θα μπορούσε να παραταθεί για ακόμη έναν χρόνο η Εθνική Συλλογική Σύμβαση του 2013.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης προτείνει ποσοστό από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών να επιστραφεί ανταποδοτικά στις κατώτατες αμοιβές. Την ίδια στιγμή, στελέχη του ΣΕΒ κάνουν λόγο για «ένα νέο σύγχρονο πρότυπο συλλογικής σύμβασης εργασίας. Μία συλλογική σύμβαση που θα είναι και λειτουργική και όχι προσχηματική».

Στο μεταξύ, νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφει η ανεργία, καθώς το τελευταίο τρίμηνο του 2013 έφτασε στο 27,5% (1.363.137 άτομα αναζητούσαν δουλειά) από 26% το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Το 72% είναι μακροχρόνια άνεργοι.

e-go.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.