ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Στην Κύπρο μπορεί να υπάρξει ένας «Σταύρος Θεοδωράκης»

Του Σωτήρη Παπαδόπουλου
Ο οικονομικά καταπιεσμένος Ευρωπαϊκός Νότος ψάχνει πολιτικές σανίδες. Ας δούμε σε Ιταλία και Ελλάδα. Σχολιάζει ο Σωτήρης Παπαδόπουλος.

Στις πρόσφατες Προεδρικές Εκλογές, εντυπωσιακό χαρακτηρίστηκε από όλους το ποσοστό του Γιώργου Λιλλήκα που άγγιξε το 27% έχοντας ως στήριξη επίσημη μόνο από την ΕΔΕΚ. Αμέσως μετά τις εκλογές δημιουργήθηκε η Συμμαχία Πολιτών. Ένα κόμμα που δεν έχει ιδεολογικό στίγμα όπως ο ίδιος ο κ. Λιλλήκας έχει αναφέρει σε συνέντευξή του στο 24h. 

Είναι όμως το νέο; Το φρέσκο; Αυτό που οι πολίτες αναζητούν;Ήδη οι πολίτες κάθε μέρα που περνά δείχνουν ότι γυρνούν την πλάτη τους στο παλαιό πολιτικό σύστημα. Είναι έτοιμοι όμως να ψηφίσουν κάτι διαφορετικό από αυτό που έμαθαν να κάνουν; Οι δημοσκοπήσεις προς το παρόν δείχνουν την Συμμαχία κάτω από το ΔΗΚΟ. Οι ίδιοι θεωρούν ότι θα εκπλαγούμε και πάλι με το τελικό ποσοστό.

Στην Ελλάδα αίσθηση έχει προκαλέσει ο κόμμα που δημιούργησε ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης «Το ποτάμι». Ένα κόμμα που όπως ο ίδιος έχει δηλώσει είναι «απολίτικο». Ένα κόμμα που ακόμη κανείς δεν έχει καταλάβει ποιες είναι οι θέσεις του. Ένα κόμμα που ακόμη δεν ξέρει ποια είναι τα άτομα που το στελεχώνουν. Κι όμως οι δημοσκοπήσεις ενόψει των Ευρωεκλογών το έχουν ήδη ανεβάσει στην Τρίτη θέση. Και το σημαντικό είναι ότι έχει διείσδυση σε όλους τους χώρους. Από την κεντροδεξιά μέχρι την αριστερά. 

Στην Ιταλία το «Κίνημα 5 αστέρων» του Γκρίλο κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 25% των ψήφων στις ιταλικές εκλογές του 2013 ανατρέποντας ακόμη και τα πιο αισιόδοξα προγνωστικά.Ένα ορμητικό ρεύμα που φανέρωσε ότι το γνωστό πολιτικό σύστημα απογυμνώνεται.

Οι πολίτες δείχνουν να απομακρύνονται από τις ιδεολογίες και να ζητούν θέσεις για την απλή καθημερινότητα. Δεν τους ενδιαφέρει πια τόσο ο φιλελευθερισμός ή οι αριστερές ιδέες ή ο κεντρώωος χώρος. Ζητούν σοβαρές και κυρίως υλοποιήσιμες προτάσεις σε καίρια θέματα.

Τι προτείνεται για τους μισθούς και τις συντάξεις; Τι λέτε για την καταπολέμηση της ανεργίας; Για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο; Για τα προνόμια στους ημικρατικούς; Για την φορολόγηση; 

Οι Ευρωεκλογές στην Κύπρο θα δημιουργήσουν νέα πολιτικά δεδομένα; Δύσκολο ως ακατόρθωτο το βρίσκω. Απλώς η φιλολογική συζήτηση για το αν κάποια στιγμή θα «τους πάρει το ποτάμι» θα γίνει πιο έντονη.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.