ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

«Βεντέτα» άνοιξε η κυβέρνηση του Τσαντ με τον ΟΗΕ

Η κυβέρνηση του Τσαντ κατηγόρησε σήμερα την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για «δυσφημιστικά και γεμάτα προκατάληψη σχόλια», μία ημέρα αφότου... ο οργανισμός παρουσίασε μια έκθεση σύμφωνα με την οποία μέλη του στρατού του Τσαντ που βρίσκονταν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία άνοιξαν απρόκλητα πυρ εναντίον πολιτών στο Μπανγκουί με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τουλάχιστον 30 ανθρώπους.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Τσαντ εκφράζει την έκπληξη και τον αποτροπιασμό της μπροστά στην υποτιθέμενη έκθεση που δημοσιοποίησε η Επιτροπή του ΟΗΕ για να Ανθρώπινα Δικαιώματα», αναφέρει μια ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζονται «δυσφημιστικές και γεμάτες προκατάληψη» οι κατηγορίες της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία στρατιώτες από το Τσαντ «πυροβόλησαν αδιακρίτως» εναντίον πολιτών στις 29 Μαρτίου στο Μπανγκουί με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τουλάχιστον 30 πολίτες και να τραυματίσουν περισσότερους από 300.

Καταγγέλλοντας μια «εμπαθή εκστρατεία» εναντίον των στρατιωτών από το Τσαντ που συμμετέχουν στη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Ντζαμένα είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι αποσύρεται από τη Misca.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στόχος της έκθεσης αυτής είναι να αμαυρώσει ακόμη περισσότεροι την εικόνα του Τσαντ. Το Τσαντ δεν μπορεί να δεχθεί πλέον το γεγονός ότι καθημερινά διατυπώνονται εναντίον του δυσφημιστικά και γεμάτα προκατάληψη σχόλια και ότι αυτά προέρχονται από διεθνείς οργανισμούς τόσο σεβαστούς όπως η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. «Παρά αυτή την εμπαθή εκστρατεία μεγάλου εύρους το Τσάντ επαναλαμβάνει ότι είναι διαθέσιμο να συμμετάσχει στις (διεθνείς) επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης», διευκρινίζεται.

Η πολεμική για την επίθεση της 29ης Μαρτίου συνεχιζόταν όλη την προηγούμενη εβδομάδα με αναφορές σε εντελώς διαφορετικές εκδοχές για το συμβάν.

Η πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Κατρίν Σαμπά-Παντζά όπως και η κυβέρνησή της εξέφρασαν τη «λύπη» τους για την απόφαση της Ντζαμένα να αποσυρθεί από την Misca. Το Τσαντ, που έχει ρόλο κλειδί στην κρίση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ήταν μια από τις χώρες που είχε συνεισφέρει τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στη Misca με 6.000 άνδρες.

Η αγανάκτηση του πληθυσμού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, η πλειονότητα του οποίου είναι χριστιανοί (80%), έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά το επεισόδιο του προηγούμενου Σαββάτου στο Μπανγκουί, το πιο σοβαρό στο οποίο εμπλέκονται ξένα στρατεύματα μετά την ανατροπή τον Μάρτιο του 2013 το προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ από τους αντάρτες Σελεκά.

Οι στρατιώτες από το Τσαντ έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα μετά την άνοδο στην εξουσία των μουσουλμάνων ανταρτών Σελεκά ότι δεν αντιδρούν μπροστά στις ωμότητες που διαπράττονται εναντίον του χριστιανικού πληθυσμού, καθώς κάποιοι από τους αντάρτες κατάγονται από τη χώρα.

Η Ντζαμένα έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές.
ΑΠΕ
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.