ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Σε απεργία χιλιάδες εργαζόμενοι της Nike και της Αdidas στην Κίνα...

Σε απεργία κατέβηκαν σήμερα δεκάδες χιλιάδες εργάτες εργοστασίου της νότιας Κίνας που κατασκευάζει αθλητικά παπούτσια για τη Nike και την Adidas σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους...
μισθολογικούς όρους, τις συμβάσεις εργασίας και τα κενά στην παροχή της κοινωνικής τους ασφάλισης.

Σύμφωνα με τη μηκυβερνητική οργάνωση China Labor Watch, περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Γιουέ Γιουέν της πόλης Ντονγκουάν αρνούνται από την περασμένη εβδομάδα να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Η China Labor Watch, που ειδικεύεται στα κοινωνικά κινήματα της κινεζικής βιομηχανίας, δημοσιοποίησε μια σειρά από φωτογραφίες που δείχνουν την ανάπτυξη εκατοντάδων αστυνομικών γύρω από το εργοστάσιο, μερικοί εκ των οποίων έφεραν εξοπλισμό δυνάμεων καταστολής ενώ άλλοι κρατούσαν από το λουρί γερμανικούς ποιμενικούς.

Σύμφωνα με τη μκο, οι αστυνομικοί χτύπησαν και συνέλαβαν πολλούς εργάτες αφότου ξεκίνησε η απεργία. Στην ιστοσελίδα του, το εργοστάσιο Γιουε Γιουέν, το μερικό έλεγχο του οποίου διατηρούν κεφάλαια της Ταϊβάν, αναφέρει ότι είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αθλητικών παπουτσιών παγκοσμίως. Είναι υπεργολάβος κυρίως των εταιρειών Nike, Adidas, Puma, Asics, New Balance και Converse.

"Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία τους και ο αριθμός των απεργών αναμφίβολα αυξήθηκε", δήλωσε ο Ντονγκ Λιν, μέλος ένωσης προστασίας δικαιωμάτων, προσκείμενης στους εργαζόμενους, με έδρα τη Σεντζέν. Πρόσθεσε ότι υπολογίζει σε 40.000 τον αριθμό των απεργών, οι οποίοι ζητούν την καταβολή των κοινωνικών παροχών που τους οφείλονται.

Η διοίκηση της εταιρίας δεσμεύτηκε να καταβάλει μέρος των χρωστουμένων της στους εργάτες έως τα τέλη του 2015, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εργαζόμενη στην ιστοσελίδα η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε από τους απεργούς, που ανησυχούν με την προοπτική ότι η διοίκηση μπορεί ξαφνικά να αποφασίσει να κλείσει το εργοστάσιο και να το μεταφέρει αλλού, χωρίς να τηρήσει τις υποσχέσεις της, μια συνήθης περίπτωση στην Κίνα.

"Κανείς δεν τολμά να σηκώσει το ανάστημά του, να πρωτοστατήσει στη διαμαρτυρία αυτή γιατί όλοι φοβόμαστε μήπως το εργοστάσιο προχωρήσει σε αντίποινα στη συνέχεια. Ο τοπικός Τύπος δεν τολμά ούτε ν' αναφέρει ότι πραγματοποιούμε απεργία", πρόσθεσε η εργαζόμενη.

Η νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ αποκαλείται ενίοτε "το εργοστάσιο του κόσμου", καθώς μεγάλο μέρος του δυναμικού της κινεζικής βιομηχανίας εκεί εργάζεται για τις εξαγωγές. Οι εργασιακές διαφορές είναι συχνές στην επαρχία παρά την έλλειψη ανεξάρτητων συνδικάτων.

Στην Κίνα οι εξαγωγές παραμένουν η κύρια κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης και οποιαδήποτε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης μπορεί να έχει άμεσες κοινωνικές συνέπειες, καθώς οι εργοδότες γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί, αντιμέτωποι με τη μείωση της ζήτησης και την αύξηση του κόστους.

ethnos.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.