ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Βίαια επεισόδια στην Οδησσό: Χιλιάδες φιλορώσοι κατέλαβαν την έδρα της αστυνομίας...

Περισσότεροι από 2000 φιλορώσοι εξαπέλυσαν την Κυριακή επίθεση εναντίον της έδρας της αστυνομίας στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, όπου σημειώθηκαν βίαια επεισόδια με αποτέλεσμα τον θάνατο 40 και πλέον ανθρώπων.

Οι δράστες, οπλισμένοι με ρόπαλα, έριξαν την πύλη με δύο φορτηγά απαιτώντας την απελευθέρωση των συντρόφων τους που είχαν συλληφθεί την Παρασκευή μετά τις συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και υποστηρικτών της ενωμένης Ουκρανίας. Τα επεισόδια αυτά είχαν οδηγήσει στον εμπρησμό ενός κτιρίου όπου έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι, κυρίως φιλορ
ώσοι. 
 

Οι αστυνομικοί που είχαν ταμπουρωθεί στο εσωτερικό του κτιρίου άρχισαν να απελευθερώνουν έναν έναν τους συλληφθέντες, τους οποίους το πλήθος χαιρέτισε ως «ήρωες». «Μπράβο!» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Πριν από την επίθεση, το πλήθος των 2000- 3000 διαδηλωτών είχε συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά της αστυνομίας, μέσω βροχής, φωνάζοντας «φασίστες!». Πολλοί αστυνομικοί μπροστά από το κτίριο δέχθηκαν χτυπήματα με ομπρέλες από κάποιες γυναίκες. 

Νωρίτερα ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας είχε αναφέρει ότι «το πλήθος στέκεται απλά έξω από το αστυνομικό τμήμα και φωνάζει συνθήματα για την απελευθέρωση των κρατουμένων».

Ο ίδιος είπε ότι περίπου 170 άνθρωποι είχαν αρχικά συλληφθεί αφότου οι φιλορώσοι είχαν συγκρουστεί με τους υποστηρικτές της ενότητας στην Ουκρανία την Παρασκευή, ωστόσο έκτοτε περίπου 50 είχαν αποφυλακισθεί.


Γιατσενιούκ: Κατηγορώ την υπηρεσία ασφαλείας – Δεν έκανε τίποτα

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσέν Γιατσενιούκ κατηγόρησε τις υπηρεσίες ασφαλείας της Οδησσού για το χθεσινό αιματοκύλισμα τονίζοντας ότι δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν το μακελειό.

Ο Γιατσενιούκ δήλωσε στο BBC ότι θα διενεργηθεί «πλήρης, ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη έρευνα».

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν φιλορώσοι αυτονομιστές που έχασαν τη ζωή τους όταν το κτίριο στο οποίο είχαν οχυρωθεί τυλίχθηκε στις φλόγες.

Αναφερόμενος στα βίαια επεισόδια της Οδησσού ο Γιατσενιούκ δήλωσε: «Εγώ προσωπικά κατηγορώ την υπηρεσία ασφαλείας ότι δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει αυτή την επιχείρηση καταστολής».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε και τις φιλορωσικές ομάδες για «πρόκληση των ταραχών».

Ο Γιατσενιούκ δήλωσε ότι η Ρωσία και φιλορώσοι διαδηλωτές οργανώνουν έναν «πραγματικό πόλεμο για να αφανίσουν την Ουκρανία και την ανεξαρτησία της».

Οταν ρωτήθηκε για τις φιλορωσικές ομάδες που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πολλά κτίρια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, ο Γιατσενιούκ απάντησε: «Δεν έχουμε χάσει εντελώς τον έλεγχο, πολλά θα εξαρτηθούν από τον τοπικό πληθυσμό, εάν υποστηρίξει την ειρήνη και την ασφάλεια».

Οι δηλώσεις του Ουκρανού πρωθυπουργού διατυπώνονται την ώρα που ουκρανικά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει την ανατολική πόλη Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών. 
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.