ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Επτά δισ. ευρώ για τους νέους περιφερειάρχες...

Στους περιφερειάρχες επανέρχεται, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, η διαχείριση των κοινοτικών πόρων...
Ετσι, οι «νικητές» που θα προκύψουν από τις κάλπες για τις 13 περιφέρειες της χώρας θα διαχειριστούν απευθείας κονδύλια επτά δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.

Πλέον, εγκαταλείπεται η πολιτική της διαχείρισης μεγάλου μέρους των κονδυλίων από τα υπουργεία. Για παράδειγμα, στο προηγούμενο ΕΣΠΑ- που ήταν μεγαλύτερο- τυπικά στις περιφέρειες πήγαν 8 δισ. ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα, πάνω από τα μισά από αυτά εκχωρήθηκαν στα υπουργεία, κάτι για το οποίο είχαν ενστάσεις οι περιφερειάρχες, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Με τα νέα δεδομένα, θα γίνει απευθείας κατανομή 5,5 δισ. μέσα από τα 13 περιφερειακά προγράμματα. Δεν είναι όμως οι μοναδικοί πόροι της αυτοδιοίκησης. Η περιφέρεια αποκτά ρόλο και στους πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, από το οποίο θα διαχειριστεί το 30% των πόρων, δηλαδή περί το 1,5 δισ. ευρώ, αθροίζοντας συνολικά περί τα 7 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει από την κατανομή των πόρων στα κονδύλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνονται και 783,4 εκατ. ευρώ του Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη, τα οποία θα εκχωρηθούν στις περιφέρειες για την υλοποίηση κυρίως έργων διαχείρισης υγρών αποβλήτων.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η εκχώρηση πόρων από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σύμφωνα με το σχέδιο του ΕΣΠΑ πρόκειται για:

• Το 30% του Προγράμματος που αφορά δράσεις για επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα της γεωργικής εκμετάλλευσης.

• Το 25% των πόρων του Προγράμματος που αφορά δράσεις για τη μεταποίηση, την ανάπτυξη και την εμπορία των γεωργικών προϊόντων.

• Το 70% του προϋπολογισμού των δράσεων για την ενίσχυση εκκίνησης επιχείρησης για νέους αγρότες.

• Το 100% του προϋπολογισμού δράσεων για την ενίσχυση εκκίνησης επιχειρήσεων για μη γεωργικές δραστηριότητες σε αγροτικές περιοχές.

• Το 100% του προϋπολογισμού των δράσεων αναδασμών, αγροτικού εξηλεκτρισμού, δασικής οδοποιίας.

• Το 100% του προϋπολογισμού της περιβαλλοντικής δράσης για την αναχλόαση των βοσκοτόπων.

Αντίστοιχα, όπως σημειώνεται, θα εξεταστεί η εκχώρηση των μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων, με προϋπολογισμό άνω των 2,2 εκατ. ευρώ, καθώς και δράσεων που αφορούν συνεργασίες για τη διάδοση των αποτελεσμάτων της γεωργικής έρευνας και την προώθηση της καινοτομίας.   

iefimerida.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.