ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ενα μικρό κομμάτι πάγου απειλεί τον πλανήτη...


Αν ένα μικρό φράγμα λιώσει στην Ανατολική Ανταρκτική θα προκαλέσει την κατάρρευση γιγάντιων όγκων πάγου με καταστρεπτικές συνέπειες για όλη τη Γη

Γιγάντιοι όγκοι πάγου που παραμένουν παγιδευμένοι στην ξηρά της Ανατολικής Ανταρκτικής θα κατρακυλούσαν στον ωκεανό σε περίπτωση που λιώσει ένα μικρό φράγμα πάγου στην ακτή, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Οι συνέπειες αυτού του μη αναστρέψιμου φαινομένου θα ήταν δραματικές, καθώς η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε κατά δύο με τρία μέτρα και θα πλημμύριζε παράκτιες πόλεις.

Το κάλυμμα πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής, το οποίο περιέχει αρκετό νερό για να ανεβάσει τη στάθμη των ωκεανών κατά 53 μέτρα, θεωρείται γενικά σταθερότερο από ό,τι οι πάγοι της μικρότερης Δυτικής Ανταρκτικής, η οποία πλήττεται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Φαίνεται όμως ότι και το ανατολικό κομμάτι της ηπείρου μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο. Ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στο Πότσνταμ της Γερμανίας δημιούργησαν προσομοιώσεις της ροής του πάγου χρησιμοποιώντας νεότερα στοιχεία για τη γεωλογία της Ανατολικής Ανταρκτικής κάτω από τους πάγους.

Το κρίσιμο φράγμα

Η έρευνα εστιάστηκε σε ένα σχετικά μικρό όγκο πάγου που βρίσκεται στην ακτή της γιγάντιας Λεκάνης Ουίλκις, η οποία είναι πλήρως καλυμμένη από πάγο.

Η τήξη του φράγματος πάγου θα ανέβαζε τη στάθμη των ωκεανών μόλις 5 με 8 εκατοστά. Το πρόβλημα είναι ότι, χωρίς αυτό το φράγμα, ολόκληρο το παγοκάλυμμα της λεκάνης θα άρχιζε να κυλά προς τη θάλασσα και θα ανέβαζε τη στάθμη κατά 2-3 μέτρα, αναφέρουν οι ερευνητές στο Nature Climate Change.

Θα χρειαζόταν περίπου 1.000 χρόνια μέχρι να αδειάσει η λεκάνη, θα είναι όμως αδύνατο να αναστραφεί το φαινόμενο αφού έχει αρχίσει, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η μελέτη δείχνει ότι «ο ρόλος του παγοκαλύμματος της Ανατολικής Ανταρκτικής στη μελλοντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας ενδέχεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις», όπως επισήμανε ο Δρ Ματίας Μένγκελ, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.


loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.