ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Κάλεσμα συγκράτησης προς Ερντογάν από Μέρκελ...

Κάλεσμα στον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι συγκρατημένος κατά τη διάρκεια ομιλίας που αναμένεται να εκφωνήσει στην Κολονία σε σχεδόν 20.000 τούρκους το...
προσεχές Σάββατο απηύθυνε η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Ο κ. Ερντογάν «έχει εκφωνήσει πολλές φορές τέτοιες ομιλίες στη Γερμανία. Υποθέτω γνωρίζει πόσο λεπτή είναι αυτή η εκδήλωση και ειδικά αυτή τη φορά, θα ενεργήσει με υπευθυνότητα» είπε η κ. Μέρκελ σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δημοσιεύεται στην γερμανική εφημερίδα Saarbrücker Zeitung αύριο Παρασκευή.

Επικριτές του κ. Ερντογάν εκφράζουν ανησυχία καθώς θεωρούν ότι ο τούρκος πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ουσιαστικά έναν προεκλογικό λόγο εν όψει των τουρκικών προεδρικών εκλογών τον προσεχή Αύγουστο.

Αν και δεν έχει έως τώρα επισημοποιηθεί η πρόθεση του Ερντογάν να θέσει υποψηφιότητα για την τουρκική προεδρία, γενικά αναμένεται ότι θα είναι υποψήφιος.

Οι φλογερές, πατριωτικές ομιλίες Ερντογάν ενώπιον των Τούρκων που ζουν στην Γερμανία προκαλούν πολλές φορές αντιδράσεις. Το 2008, σε ομιλία του κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην αφομοιωθούν στη γερμανική κοινωνία και απαίτησε σχολική εκπαίδευση στην τουρκική γλώσσα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 2 εκατομμύρια τούρκοι πολίτες που ζουν στη Γερμανία έχουν δικαίωμα ψήφου στις τουρκικές εκλογές και ο κ. Ερντογάν θα ήθελε την υποστήριξή τους, αν τελικά θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Άλλο 1 εκατομμύριο πολίτες τουρκικής καταγωγής έχουν γερμανική υπηκοότητα.

«Η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί για ορισμένες εξελίξεις στην Τουρκία, όπως οι ενέργειες εναντίον των διαδηλωτών, οι επιθέσεις στα κοινωνικά δίκτυα και η κατάσταση για τους χριστιανούς», ανέφερε η κ. Μέρκελ στη συνέντευξη της.

Πρόσθεσε πάντως πως η Τουρκία έχει κάνει «αναντίρρητα» μεγάλη οικονομική πρόοδο υπό τον κ. Ερντογάν και επισήμανε ότι έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις της Άγκυρας με τη κουρδική μειονότητα. Επαίνεσε ακόμη το γεγονός πως η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της εκατοντάδες χιλιάδες σύρους πρόσφυγες.

Ερωτηθείσα εάν εμφανίζεται σκοπίμως τόσο επιφυλακτική έναντι του Ερντογάν ώστε να είναι σε θέση να τον επηρεάζει, η γερμανίδα ηγέτιδα είπε πως «η εικόνα δεν είναι άσπρη και μαύρη, αλλά μάλλον διαφοροποιημένη. Έστω κι αν υπάρχουν διαφορές απόψεων, μπορούμε να προχωρήσουμε όσον αφορά αυτά που είναι σημαντικά, μέσω διαλόγου».
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.