ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Λεμεσός μια πόλη, ο κόσμος όλος»


Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Λεμεσός μια πόλη, ο κόσμος όλος
Λεμεσός: Έχοντας ως κύριο στόχο την αποτελεσματική ένταξη μεταναστών από τρίτες χώρες στην Κυπριακή κοινωνία και την αλληλεπίδραση τους με την τοπική κοινωνία, ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία το πρόγραμμα ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ), στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Λεμεσού, ο Δήμος Μέσα Γειτονιάς, το Κέντρο Κοινωνικής Προσφοράς του Δήμου Λεμεσού, το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού Μέσα Γειτονιάς και η εταιρεία συμβούλων επικοινωνίας Opinion & Action Services.
Το πρόγραμμα, το οποίο άρχισε στις 27 Ιανουαρίου 2014 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία, με το ποσό των 126 περίπου χιλιάδων ευρώ, έδωσε την ευκαιρία στους ξένους υπηκόους που συμμετείχαν, να επωφεληθούν από τις παρεχόμενες υπηρεσίες ενημέρωσης, κατάρτισης και ψυχοκοινωνικής στήριξης και να συμμετάσχουν σε διαπολιτισμικές ανταλλαγές για γνωριμία και αλληλεπίδραση με τους δημότες.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλάμβανε μαθήματα κατάρτισης και εκπαίδευσης όπως μαθήματα αγγλικών, σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών, βιωματικά εργαστήρια αυτοβοήθειας και προσωπικής ανάπτυξης, εκπαίδευσης σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της ατομικής υγιεινής και μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και πληροφορικής, ενώ πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές δραστηριότητες για γνωριμία με την ιστορία της Κύπρου και επισκέψεις σε ιστορικούς και άλλους χώρους.
Στο πλαίσιο της κοινωνικής στήριξης, υλοποιήθηκαν δράσεις που αφορούσαν την κοινωνική εργασία στο δρόμο, φόρουμ διαλόγου με οργανώσεις υπηκόων τρίτων χωρών, υπηρεσίες φύλαξης, φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης εφήβων και παιδιών και συμβουλευτικές υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε σειρά πολιτιστικών δραστηριοτήτων, δράσεις που στόχευαν στη δημοσιότητα του προγράμματος και διάφορες ενέργειες διαχείρισης και αξιολόγησης του.
Σε χαιρετισμό τους το πρωί στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως τα μηνύματα που το πρόγραμμα επιδίωκε να στείλει, έφτασαν στους αποδέκτες του και ευχαρίστησε όσους έλαβαν μέρος σε αυτή την προσπάθεια.
"Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο κόσμος, τόσο Κύπριοι όσο και ξένοι, αποδέχθηκε με ικανοποίηση αυτή την επικοινωνία, ενώ το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι οι ξένοι κάτοικοι νιώθουν ότι ο Δήμος είναι κοντά τους, αλλά δεν μας νιώθουν πάνω σε μόνιμη και άμεση επικοινωνία, γιατί ίσως η πρόσβαση αυτών των ανθρώπων προς εμάς να είναι λίγο δύσκολη και δαιδαλώδης", συμπλήρωσε.
Κάλεσε, παράλληλα, τους άμεσα εμπλεκόμενους στο πρόγραμμα να συνεχίσουν αυτήν την επικοινωνία με του ΥΤΧ, ώστε μέχρι την έναρξη του επόμενου προγράμματος, να μην παρατηρείται κενό σε αυτή τη δυναμική που δημιουργείται.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς Δώρος Αντωνίου εξέφρασε την ικανοποίηση του από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, σημειώνοντας ότι "η ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών στη κοινωνία μας είναι ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο έχουμε χρέος σαν κοινωνία να το επιδιώξουμε και να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προωθήσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια".
"Σαν τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και σαν κράτος, πρέπει να δημιουργήσουμε τους θεσμούς και τις δομές ώστε να υπάρχει συνεχής προσπάθεια και παροχή στήριξης σε αυτούς τους συνανθρώπους μας, για να ενταχθούν όσο το δυνατό πιο ομαλά στη κοινωνία μας", είπε και υπέδειξε ότι η Λεμεσός φιλοξενεί μια πολύ μεγάλη ομάδα ξένων μεταναστών, το ποσοστό των οποίων φτάνει το 15% του πληθυσμού της πόλης.
Με τη λήξη του προγράμματος, οι διοργανωτές ευελπιστούν όπως στο επόμενο εξασφαλιστεί προϋπολογισμός που να φτάσει τις 160,000 ευρώ και όπως σε αυτόν συμμετάσχουν περισσότεροι Δήμοι της Μείζονος Λεμεσού.

Πηγή: philenews.com
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.